Siri Shortcuts in iOS 12: zo maak je Siri slimmer en nuttiger voor jou

Lars Paijmans
28 juni 2018, 20:21
3 min leestijd
Siri Shortcuts in iOS 12: zo maak je Siri slimmer en nuttiger voor jou

Vanaf iOS 12 wordt Siri een stuk slimmer, tenminste; als jij hier de tijd en moeite in wilt steken. Met Siri Shortcuts geeft Apple jou de touwtjes in handen om de assistent beter op je af te stemmen. iPhoned laat zien hoe het werkt.

Lees verder na de advertentie.

Siri Shortcuts: hoe werkt het?

Siri Shortcuts is een combinatie van twee nieuwe functies die Apple in 2018 aan zijn spraakassistent toevoegt. Allereerst is er de Siri Shortcuts-app, samen met een nieuwe Siri-functie die de assistent toegang geeft tot je vergrendelscherm. We bespreken de twee hieronder.

Siri Shortcuts

Zo werkt de Siri Shortcuts-app

Met Siri Shortcuts doet Apple iets bijzonders. Na de overname van Workflow wordt deze complete app aan Siri toegevoegd. Het resultaat is een nieuwe applicatie die standaard op je iPhone of iPad geïnstalleerd staat.

Deze app wordt tegelijk geïntroduceerd met de Shortcuts-api, een softwarepakket waarmee ontwikkelaars hun apps geschikt kunnen maken voor Siri Shortcuts. In de app staan regelmatig nieuwe Shortcuts voorgesteld, zodat je ze niet allemaal zelf hoeft te verzinnen.

Siri Shortcuts

Het werkt als volgt: iedere Siri Shortcut bestaat in feite uit een serie aan tussenstapjes. Door deze te bundelen onder één snelkoppeling, kun je Siri met een spraakopdracht een serie van dingen laten doen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat Siri het volgende doet als je zegt ‘Hé Siri, ik ga naar huis’:

 • Siri zoekt de snelste route naar huis via Apple Maps;
 • Siri stuurt een bericht naar je partner dat je onderweg bent;
 • Siri zoekt alvast de afspeellijst op in Apple Music waar je altijd naar luister in de auto.

Een ander voorbeeld met de spraakopdracht: ‘Bestel mijn lunch’:

 • Siri herinnert welke order je altijd bestelt voor je lunch;
 • Siri stuurt een order naar de app van de broodjeszaak;
 • Siri houdt je op de hoogte als de order onderweg is.

Op die manier hoef je nog maar één keer Siri aan te spreken om vervolgens drie zaken in werking te zetten. Bovendien ben je helemaal vrij om zelf de spraakopdracht in te stellen.

Siri Shortcuts op je vergrendelscherm

Naast de losse Shortcuts-app gaat Siri ook een prominentere rol spelen op je vergrendelscherm. Als Siri bijvoorbeeld weet dat je iedere ochtend een koffie bestelt, stelt Siri als je wakker wordt voor om alvast een order voor je te plaatsen. Uiteraard moet de app van de koffiebar wel deze functie ondersteunen.

Zo maak je een Siri Shortcut aan

Hoewel de volledige Shortcuts-app nog niet aanwezig is de iOS 12-bèta, kun je via de instellingen-app al wel een eigen snelkoppeling opnemen. Dit werkt als volgt. Om onderstaande stappen te doorlopen heb je iOS 12 nodig.

Siri Shortcuts
 1. Open de Instellingen-app;
 2. Tik op Siri en Zoeken;
 3. Tik op ‘Meer trefwoorden’;
 4. Kies een van de beschikbare shortcuts;
 5. Neem een eigen spraakopdracht op;
 6. Siri voert de taak uit als je de spraakopdracht uitspreekt.

Siri Shortcuts release

Siri Shortcuts verschijnt dit najaar tegelijk met iOS 12. In de publieke bèta zijn Siri Shortcuts nog niet toegevoegd. Zodra de nieuwe app in de testversie verschijnt, werken we deze gids bij met nieuwe beelden en informatie.

Lees meer over iOS 12

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu