De Siri gids: alles wat je Siri kunt vragen
Roel van Hout

Sinds iOS 7 heeft Siri de beta fase verlaten. De hoogste tijd: de spraakbesturingssoftware is immers al twee jaar uit. Maar wat kun je Siri eigenlijk allemaal vragen?

Siri gids

1. Siri instellen

Voor je met Siri kunt gaan praten, moet je de functie wel inschakelen. Ga daarvoor naar Instellingen,  Algemeen, Siri en vink daar Siri aan. Kies vervolgens welke taal Siri moet herkennen (tip: Engels (Verenigde Staten) is je beste optie, tenzij je accentloos Engels spreekt). Kies of Siri een vrouw of mannenstem moet hebben, en hoe je de dienst wil gebruiken: door je iPhone tegen je oor te houden, of alleen door je homeknop ingedrukt te houden. Klaar!

Siri gids

2. Bellen, SMS’en en mailen

Het is handig dat je, als je op de fiets zit en iemand wil bellen, sms’en of mailen, je dat Siri kunt laten doen. Het werkt heel simpel: hou alleen de homeknop ingedrukt, en geef vervolgens de volgende opdracht: ‘call/text/e-mail…’, gevolgd door één van je contactpersonen. Let wel op dat je de naam van het gewenste contact op zijn Amerikaans uitspreekt. Zeker met oer Hollandse namen is dat in het begin even proberen. Vervolgens kun je, afhankelijk van je keuze, een telefoongesprek voeren of een bericht dicteren. ‘Send’ is vervolgens voldoende om je bericht te versturen.

Siri gids3. Alarm en timer instellen

Als je aan het koken bent, en niet met je vette vingers aan je iPhone wil komen, kun je Siri handig gebruiken om een wekker in te stellen. Vraag Siri een alarm in te stellen (‘set an alarm’), kies een tijdstip, en klaar ben je. Vanzelfsprekend werkt dit ook met de timer functie.

Siri gids4. Herinneringen en notities aanmaken

Ook herinneringen, to do lijstjes en notities aanmaken gaat zonder dat je ook maar door één menu hoeft te navigeren. Vraag om een herinnering in te stellen (‘set a reminder’), zeg vervolgens waarvoor (in het Engels, uiteraard) en Siri maakt de herinnering voor je aan. Dit werkt ook prima met to do’s en notities.

Siri gids5. Afspraken inplannen

Waarom zou je je kalender invullen als Siri dat voor je kan doen? Voeg een nieuwe afspraak toe (‘add an event’), geef datum en tijd, en Siri voegt het aan je kalender toe.

Siri gids6. Weerinformatie verkrijgen

Voor het nagaan van het weer hoef je niet langer zelf je iPhone te raadplegen, want Siri kan dat net zo makkelijk voor je doen. Vraag hoe het weer is (‘how is the weather’), en je krijgt een gedetailleerd weerbericht inclusief voorspelling. Let wel op: hiervoor moet je bij je locatievoorzieningen aanvinken dat Siri je locatie kan bekijken. Ga daarvoor naar Instellingen, Privacy, Locatievoorzieningen en vink Siri in het rijtje aan.

Siri gids7. Muziek afspelen

Je favoriete nummers afspelen kan heel gemakkelijk. Zeg ‘play…’, gevolgd door een artiest naar keuze – die wel op je iPhone of in iCloud staat, natuurlijk – en je iPhone zal de muziek meteen gaan afspelen. Handig voor als je aan het hardlopen bent en een andere artiest wil horen!

Siri gids8. Route plannen

Een route plannen is een fluitje van een cent, en erg handig als je in de auto zit. Vraag Siri om een route te plannen (‘get directions’) en voorzie haar van een bruikbare eindbestemming. Wil je naar huis, zeg dan ‘home’, en de software leidt je naar huis – mits je je adres in je iPhone hebt staan, uiteraard.

Siri gids9. Op internet zoeken

Ook kun je Siri heel gemakkelijk op internet naar informatie laten zoeken. Om de software daartoe te bewegen, zeg je alleen ‘search for…’, en vervolgens wat je wil weten. Let op: sinds iOS 7 is de standaard zoekmachine Bing (van Microsoft). Wil je zoeken op Google, vraag daar dan specifiek om!

Siri gids10. Apps openen

Ten slotte behoort het openen van apps ook tot de mogelijkheden. Zeg ‘open…’, gevolgd door de app die je graag geopend wil hebben, en Siri zal automatisch de betreffende app voor je openen.

11. En verder…

Mochten er de komende maanden meer diensten voor Nederland beschikbaar worden, dan voegen we die natuurlijk aan deze gids toe! Veel succes!

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.