Overal je Mac-scherm zien: zo werkt Schermdeling

Michel van 't Klaphek
19 oktober 2019, 13:54
3 min leestijd
Overal je Mac-scherm zien: zo werkt Schermdeling

Loop je tegen problemen aan met je Mac, en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Dan biedt Schermdeling uitkomst. Hiermee kun je namelijk het scherm van jouw Mac ‘doorsturen’ naar een andere Apple-computer. Zo werkt Schermdeling op de Mac.

Lees verder na de advertentie.

Schermdeling op de Mac: zo werkt het

Met Schermdeling kan een andere Mac het scherm van jouw computer bekijken, en overnemen. Zo kan je handige neefje of nichtje bijvoorbeeld op afstand een technisch probleem proberen op te lossen. Ook in macOS Catalina is de optie natuurlijk aanwezig. Eerst moeten we wel toestemming geven om jouw bureaublad naar een andere Mac te spiegelen:

 1. Kies in het Apple-menu voor ‘Systeemvoorkeuren’;
 2. Klik op ‘Delen’ en kruis het vakje ‘Schermdeling’ aan;
 3. Let op: Schermdeling en Extern beheer kunnen niet tegelijk actief zijn.

Je hebt nu toestemming gegeven voor Schermdeling. Om jouw bureaublad daadwerkelijk door te sturen naar een andere Mac moet je eerst nog een schermdelingssessie starten. Dit doe je zo.

 1. Open Schermdeling via Spotlight op de ‘helpende’ Mac;
 2. Vul de Apple ID-gegevens van de hulpbehoevende Mac in, waarvan je het scherm dus gaat delen;
 3. De Mac waarvan het scherm gedeeld gaat worden (de hulpbehoevende) krijgt nu een uitnodiging;
 4. Zodra de hulpbehoevende de uitnodiging accepteert wordt het scherm gedeeld.
video Macbook Pro 2019 voordelen

Je kunt het scherm ook delen via iMessage. Zorg ervoor dat jullie beiden, zowel de helpende als hulpbehoevende Mac, zijn ingelogd met een Apple ID-account. Volg daarna onderstaande aanwijzingen:

 1. Start de Berichten-app op de helpende Mac;
 2. Ga een gesprek aan met de Mac-bezitter die wel wat hulp kan gebruiken;
 3. Tik op het icoon van Schermdeling, herkenbaar aan de twee venstertjes;
 4. Selecteer ‘Vraag om scherm te delen’;
 5. Er wordt nu een FaceTime-audiogesprek gestart, zo kun je met elkaar overleggen terwijl je vanaf afstand het scherm bekijkt.

Voorbeelden van Schermdeling op de Mac

Met Schermdeling kan een andere computer zien wat er op het scherm gebeurt en op afstand bestanden en vensters openen, verplaatsen en sluiten. De Mac kan zelfs opnieuw opgestart worden. Deze functies zijn vooral fijn wanneer je tegen problemen met je computer aanloopt, en hier hulp bij krijgt van een technicus.

Schermdeling is ook handig bij het samenwerken aan documenten, presentaties en wellicht zelfs websites. Aangezien je de andere, ‘besturende’ Mac een hoop macht geeft, heeft Apple de functie enigszins verstopt. Zoals hierboven is gebleken moet je actief op zoek naar de optie. Zo kun je Schermdeling niet per ongeluk aanzetten.

Ben jij beheerder van een lokaal netwerk, bijvoorbeeld van een school, organisatie of bedrijf? Dan is Apple Remote Desktop wellicht een handige aanrader. Met deze tool kun je gemakkelijk apps op andere Macs in het netwerk installeren in configureren en bijvoorbeeld gedetailleerde gebruikersrapporten maken. Apple Remote Desktop kost wel geld.

Meer over macOS Catalina

macOS Catalina is de grote Mac-update van 2019. De nieuwe versie zit boordevol handige functies en vernieuwingen, zoals de verbeterde Foto’s-app. Check ook ons overzicht van de grootste macOS Catalina-toevoegingen, zoals de uitgebreide Finder. Een andere toffe functie is Sidecar. Hierdoor verandert je iPad in een tweede scherm voor je Mac.

macOS Catalina: de 6 beste vernieuwingen voor je Mac

Meer over macOS Catalina

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu