Safari 12.0 nu beschikbaar: de 7 belangrijkste verbeteringen op een rij

Lars Paijmans
18 september 2018, 13:01
3 min leestijd
Safari 12.0 nu beschikbaar: de 7 belangrijkste verbeteringen op een rij

macOS Mojave verschijnt volgende week maandag pas, maar de grote Safari-update is er al: dit zijn alle verbeteringen die Apples browser dit jaar doorvoert.

Lees verder na de advertentie.

Safari 12.0 nu beschikbaar

Deze grote Safari-update is aanstaande maandag standaard onderdeel van macOS Mojave. Wil je hier als macOS Sierra– of High Sierra-gebruiker niet op wachten, dan kun je hem ook nu alvast installeren via een update in de Mac App Store.

Net zoals iOS, macOS en watchOS krijgt Safari ook ieder jaar een grote update. Versie 12.0 van Apples browser brengt een aantal fijne verbeteringen met zich mee, die vooral de manier waarop je Safari gebruikt versimpelt. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen.

Safari favicons

1. Ondersteuning voor Favicons

Een kleine maar erg fijne verbetering is de introductie van Favicons. Deze voegt icoontjes toe aan de tabbladen die je vast hebt gezet in je browser, wat het een stuk overzichtelijker maakt welke pagina’s er nog open staan. Voor deze update werden deze tabbladen simpelweg met de eerste letter aangeduid, waardoor je bij Inbox en iPhoned bijvoorbeeld al geen verschil zag. Hoe je Favicons op zowel macOS als iOS instelt lees je hieronder.

Lees ook: Zo gebruik je favicons in Safari met iOS 12 en macOS Mojave

2. Automatisch invullen en voorstellen van wachtwoorden

Net zoals iOS 12 gaat ook Safari op de Mac zijn best doen om jou betere wachtwoorden te laten gebruiken, die ook nog eens gemakkelijker in te vullen zijn. Voortaan vult Safari tijdens het inloggen zelfstandig een wachtwoord in als je deze in je iCloud-sleutelhanger of wachtwoordmanager hebt opgeslagen. Onder meer LastPass, 1PassWord en Dashlane ondersteunen deze nieuwe optie al.

3. Meldingen bij hergebruik van hetzelfde wachtwoord

In het verlengde van deze functie houdt Safari ook in de gaten welke wachtwoorden je mogelijk meerdere keren gebruikt. Het is erg onveilig om voor verschillende accounts hetzelfde wachtwoord te gebruiken, dus geeft de browser je voortaan een melding als je dit (per ongeluk) doet.

Safari privacy

4. Beter blokkeren van pop-ups op websites

Om vervelende vensters te voorkomen die spontaan in beeld springen als je een website opent, kun je deze pop-ups vanaf vandaag blokkeren in Safari. Je hebt hierbij de keuze uit standaard blokkeren, niet blokkeren of eerst een melding krijgen of dergelijke pop-ups moeten worden tegengehouden. Dat werkt als volgt:

  1. Open Safari en klik op ‘Safari’ in de menubalk linksboven;
  2. Kies ‘Voorkeuren’ en ga naar ‘Websites’;
  3. Scroll in de linkerbalk naar ‘Pop-upvensters’;
  4. Geef onderin je standaard-instelling aan en pas ze eventueel aan per site.

5. Betere privacybescherming

Ieder jaar maakt Apple met zijn updates de privacybescherming weer iets beter. Dit jaar zet het bedrijf een grote stap door de Like-knoppen van Facebook en andere sociale netwerken te blokkeren. Deze knoppen worden namelijk gebruikt om jouw webverkeer stiekem te volgen. Vanaf Safari 12.0 moet je hier eerst expliciet toestemming voor geven tot dit gebeurt.

6. Automatisch uitschakelen van veeleisende extensies

Om de prestaties te verbeteren en de accuduur van je MacBook te verlengen, schakelt Safari voortaan automatisch extensies uit die een negatieve invloed hebben op je browser-prestaties. Deze instelling kun je ook in de Safari Voorkeuren weer inschakelen. Op deze manier gaat Apple strenger optreden tegen extensies van externe ontwikkelaars die geen rekening houden met het optimaliseren op het gebied van prestaties.

7. Beveiliging verbeterd

Tot slot is de algemene beveiliging van Safari ook weer toegenomen. Naast de bovengenoemde aanpassingen om de privacy van de gebruiker beter te waarborgen, ondersteunt Apple voortaan alleen nog extensies die door het bedrijf zelf zijn goedgekeurd. Daarmee voorkomt Apple dat je per ongeluk een kwaadwillende extensie installeert die met er dan alsnog met je browsergegevens vandoor gaat.

Lees meer over Safari

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu