Refurbished MacBooks: alle informatie, tips en koopadvies op een rij
Michel van 't Klaphek

Refurbished MacBooks zijn er in alle soorten en maten, wat het lastig maakt om het overzicht te behouden. We laten zien waar je op moet letten bij de aanschaf en zetten de beste prijzen en aanbiedingen op een rij.

Refurbished MacBook: alle informatie die je nodig hebt op één plek

Refurbished is hot. Steeds meer mensen schaffen gereviseerde apparaten aan. Een groot voordeel van refurbished is dat de MacBook compleet is nagekeken, schoongemaakt en indien nodig van nieuwe onderdelen voorzien. Daardoor is hij betrouwbaarder dan een tweedehands van bijvoorbeeld Marktplaats, maar goedkoper dan een nieuw exemplaar.

In dit artikel geven we je in vier hoofdstukken alle informatie die je nodig hebt.

 1. Kiezen → Welke MacBook heb ik nodig?
 2. Condities → welke moet ik kiezen?
 3. Controle→ check de binnen- en buitenkant
 4. Retourneren en garantie → niet tevreden?

Stap 1. Welke MacBook heb je nodig?

ALs eerste moet je weten welk model van de MacBook je nodig hebt. Er zijn diverse soorten Apple-laptops op de markt. Naast de 12-inch MacBook heb je de MacBook Air en Pro. Dit zijn de belangrijkste overeenkomsten en verschillen.

refurbished macbook

1. 12-inch MacBook: de basis

De MacBook wordt door velen gezien als een compact instapmodel. De meest gangbare refurbished versie komt uit 2015 en wordt ook wel de 12 inch-MacBook genoemd. De laptop heeft een goede accu, waardoor je er tot wel 10 uur mee kunt browsen, heeft een dunne behuizing en is bovendien zeer fraai vormgegeven.

Ook beschikt hij over een Retina-scherm, waardoor beelden haarscherp ogen. Door refurbished-aanbieders wordt hij daarom ook weleens de MacBook Retina genoemd. Het grootste nadeel van de laptop is zijn gebrek aan aansluitingen. Er zit enkel een usb-c-poort in de behuizing. Wil je meer aansluitingen? Dan ben je bij de Pro aan het juiste adres. Daarnaast heb je alleen de keuze uit een 12-inch scherm, wat voor sommige zaken wel erg klein is. Dit maakt de MacBook wel erg geschikt om met je mee te nemen.

Refurbished MacBook

2. MacBook Air: het voordeligere alternatief

De MacBook Air is het goedkoopste model van Apple, en vooral geschikt voor alledaags gebruik zoals tekstverwerken. Intensieve taken, zoals het bewerken van foto’s en video’s, zijn minder aan het apparaat besteed. Je kunt kiezen tussen schermformaten van 11- en 13-inch.

De Air heeft zijn naam te danken aan zijn gewicht en is daarmee zeer geschikt voor op reis. Veel refurbished MacBook Airs die aangeboden worden, hebben als bouwjaar 2014 of 2015. Deze zijn uitgerust met een i5-processor, waardoor ze iets sneller zijn dan de 12-inch MacBook. Daarentegen heeft de Air geen Retina-scherm. Dit verklaart dan ook voor een groot gedeelte het prijsverschil met de standaard MacBook en Pro-versie.

In 2018 onthulde Apple een nieuwe MacBook Air. Deze heeft wel een Retina-scherm, een Touch ID-sensor en een nieuw design. Op het moment van schrijven is deze MacBook nog niet refurbished beschikbaar.

refurbished macbook

3. MacBook Pro: de krachtigste MacBook

Voor pure rekenkracht ben je bij de MacBook Pro aan het juiste adres. Deze laptop is de krachtigste van het trio en daarom geschikt voor de professionele gebruiker. Alledaagse kantoortaken voert hij uiteraard ook met verve uit.

De MacBook Pro is niet alleen de krachtigste Apple-laptop, maar ook de grootste. Je hebt keuze tussen 13- en 15-inch formaat. Al deze versies beschikken over een Retina-scherm met bijbehorende hoge resolutie. Ook beschikt de Pro over de meeste aansluitingen.

MacBook Pro’s worden aangedreven door een i5- of i7-processor. De processor is als het ware de motor van een computer en bepaalt grotendeels de snelheid. Let hierbij vooral op de kloksnelheid, aangeduid met de afkorting ‘GHz’. Over het algemeen geldt: hoe hoger dit cijfer, hoe beter. Kort gezegd kun je de twee via onderstaande beschrijving goed uit elkaar houden.

 • MacBook met i5-processor: Goed om taken zoals foto’s bewerken zonder moeite uit te voeren, evenals het spelen van games en tekstverwerken.
 • MacBook met i7-processor: Toekomstbestendig en bruikbaar voor het bewerken van foto’s en video’s en het spelen van games.

Schermresoluties: Full-hd of Retina?

De nieuwe MacBooks hebben allemaal een Retina-display. Sinds 2014 hanteert Apple deze nieuwe schermtechniek met een hogere pixeldichtheid. Hierdoor zijn de schermen een stuk scherper, wat je vooral goed ziet als je er relatief dichtbij zit. Omdat dit bij een MacBook vaak voorkomt, is het een belangrijke afweging die je moet maken. Let vooral goed op bij de MacBook Air: omdat dit het goedkoopste model is, hebben alle Air-modellen geen Retina-display.

Refurbished MacBook aanbieders

Heb je na het lezen van bovenstaande beschrijvingen een keuze gemaakt? Dan kun je een refurbished MacBook bestellen bij een van onderstaande partijen. Wil je weten wat een schappelijke prijs is voor deze iMac? Check dan altijd even de waarde van een gebruikte of tweedehands MacBook op Mac2Sell.

refurbished macbook

Stap 2. Condities: in welke staat verkeert de refurbished MacBook?

Refurbished MacBooks zijn volledig gecontroleerd op technische werking, schoongemaakt en indien nodig zijn onderdelen vervangen. De behuizing wordt in de regel niet vervangen. Hierdoor worden gereviseerde producten in verschillende condities, ook wel gradaties of ‘grades’ genoemd, aangeboden.

Verkopers hanteren vaak verschillende refurbished productcondities. Dit hebben we gedaan door het aanbod van de belangrijkste refurbished-verkopers onder te verdelen in drie condities: zo goed als nieuw, licht gebruikt en zichtbaar gebruikt. Deze condities zijn ook toe te passen op MacBooks.

 • Zo goed als nieuwe MacBooks zijn bijna niet van nieuw te onderscheiden. Krasjes, deukjes of andere beschadigingen kom je dus niet tegen.
 • Licht gebruikte MacBooks kunnen wat lichte cosmetische gebruikerssporen hebben. Denk aan kleine krasjes, maar geen deukjes of zwaardere schade.
 • Zichtbaar gebruikte MacBooks zijn het goedkoopst, maar hebben de meest duidelijke gebruikerssporen. Denk aan kleine krasjes op het scherm, of een deukje in de achterkant.

Het probleem van de verschillende productcondities hebben we met onze refurbished iPhone-prijsvergelijker voor je opgelost.

→ Lees hier meer over refurbished productcondities

Mac diagnostische app

Stap 3. MacBook testen: Controleer de binnen- en buitenkant

De herkomst van refurbished MacBooks is divers. De één is gebruikt als zakelijke computer, terwijl de ander een demomodel is geweest. We raden daarom aan om een refurbished apparaat te controleren wanneer je hem uit de doos haalt.

Check als eerst of de behuizing overeenkomt met de conditie die je hebt besteld. Schenk vooral aandacht aan het scherm en let op diepe krassen. Deze kunnen na verloop van tijd groter worden, en daardoor stof binnenlaten. Uiteindelijk kan dit de werking belemmeren.

Ook kan het geen kwaad om te kijken hoe het er met de binnenkant van je refurbished MacBook voor staat. Gelukkig is hiervoor een standaard vooraf geïnstalleerd programma van Apple aanwezig. Zo werkt deze diagnostische test:

Zo controleer je de binnenkant van een refurbished MacBook:

 1. Koppel alle (eventuele) externe apparaten los, met uitzondering van het toetsenbord, muis en natuurlijk het beeldscherm;
 2. Schakel de MacBook uit, en zorg dat hij op een stevig oppervlak staat;
 3. Zet het apparaat weer aan en druk meteen op de D-toets, totdat je een scherm ziet waarin je voor de Nederlandse taal kunt kiezen. Bij apparaten ouder dan juni 2013 kies je in dit scherm voor de optie ‘Apple Hardware Test’;
 4. Start de test en wacht twee à drie minuten rustig af. Mocht er iets niet in de haak zijn, krijg je hier vanzelf een melding van. Bij oudere apparaten kies je in dit scherm voor de optie ‘Test’;
 5. Het is foute boel wanneer je een referentiecode op je beeldscherm krijgt. Dat betekent namelijk dat een onderdeel niet meer goed functioneert. Je kunt er nu voor kiezen om een uitgebreidere test, die ook langer duurt, uit te voeren. Kom je er zelf niet uit, dan kun je altijd contact opnemen met de klantenservice van Apple door op ‘Aan de slag’ te klikken;
 6. Wanneer je klaar bent met testen, schakel je het apparaat weer uit door op de knop te klikken of ‘S’ in te drukken. Herstarten doe je met ‘R’.

Nu weet je hoe de onderdelen van je refurbished MacBook ervoor staan. De buitenkant controleer je met de stappen die we in het onderstaande artikel verder toelichten:

Refurbished Apple-apparaten testen en controleren: zo doe je dat

Refurbished MacBook

Stap 4. Retourneren en garantie

Wanneer je een refurbished MacBook bij een webwinkel aanschaft, heb je altijd recht tot retourneren en garantie. Let wel op de termijn: de garantieduur varieert doorgaans tussen de 12 en 36 maanden. De bedenktijd is tenminste 14 dagen en kan oplopen tot 40 dagen. Bij sommige aanbieders is het retourneren gratis, al moet je bij anderen zelf de verzendkosten betalen.

Wanneer je hier zelf voor moet opdraaien raden wij de verzekerservice van PostNL aan. Hiermee verzeker je voor 14,45 euro je refurbished MacBook tegen een maximumbedrag van 5500 euro. Zo dek je risico’s als vermissing of schade tijdens verzenden af.

Als je niet tevreden bent, heb je twee keuzes:

 1. Je maakt aanspraak op het recht van retour. Je stuurt de refurbished MacBook terug naar de verkopende partij. Als consument heb je recht op ontbinding van de koopovereenkomst binnen 14 dagen na ontvangst van de goederen;
 2. Je maakt aanspraak op de garantie – de garantievoorwaarden en duur verschilt per aanbieder, zorg dat je goed ingelezen bent waarop de garantie precies betrekking heeft.

Meer informatie over garantie, herroepingsrecht en andere tips lees je in ons artikel over garantie op refurbished iPhones.

Naast onze uitgebreide refurbished koopgids met daarin advies en tips, hebben we ook een refurbished iPhone prijsvergelijker daarin de beste deals.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.