Refurbished iPhone koopgids: Alles wat je moet weten over refurbished Apple-apparaten
Lars Paymans

Refurbished iPhones worden steeds populairder in Nederland en tegelijkertijd bestaat er nog veel onduidelijkheid over het begrip. In deze koopgids bundelen we alles wat je moet weten over refurbished Apple-producten: waar moet je op letten, wat zijn de voor- en nadelen, hoe zit het met garantie en nog veel meer.

Dat refurbished aan een stevige opmars bezig is in Nederland, is geen toeval. Het is een interessant alternatief voor nieuwe producten, omdat je er vaak veel geld mee kunt besparen. Tegelijkertijd heb je niet de nadelen van tweedehands. Wil je meer weten over refurbished, dan ben je bij deze gids aan het juiste adres.

→ Vergelijk alle refurbished iPhones   of lees eerst onze uitgebreide koopgids:

Inhoudsopgave refurbished koopgids

 1. De betekenis en achtergrond van refurbished
 2. Waarom kiezen voor refurbished? De voor- en nadelen op een rij
 3. Welke refurbished Apple-producten zijn er?
 4. Alles over refurbished condities
 5. Het Keurmerk Refurbished
 6. Het verschil tussen btw- en margeproducten
 7. Zo vergelijk je refurbished producten met elkaar
 8. Controleren: zo test en controleer je een refurbished product

1. De betekenis en achtergrond van refurbished

Voordat we je uitleggen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een refurbished iPhone of ander Apple-product staan we eerst stil bij de betekenis van dit begrip.

De Engelse vertaling geeft ons een mooi uitgangspunt: ‘gerenoveerd’. Net als een gerenoveerd huis is een refurbished iPhone door een professionele partij nagekeken en waar nodig gerepareerd en opgeknapt. Hierdoor ligt de kwaliteit dichter in de buurt van nieuw en loop jij als koper minder risico op klachten en problemen. Ook Apple verkoopt refurbished producten, maar nog niet in Nederland. Er zijn echter genoeg Nederlandse refurbished partijen die deze gereviseerde iPhones aanbieden.

Refurbished is het controleren, renoveren en schoonmaken van een product, het betekent letterlijk ‘gereviseerd’.

Vanaf 2014 begon de refurbished markt in Nederland echt te groeien, een groei die nog steeds doorzet. Steeds meer mensen ontdekken het als alternatief voor tweedehands, waardoor er ook steeds meer refurbished verkopers actief worden in Nederland.

→ Lees meer over het begrip: wat is refurbished.

refurbished iPhone

2. Waarom kiezen voor refurbished? De voor- en nadelen op een rij

Voordat je een refurbished product gaat kopen, is het belangrijk om eerst goed op de hoogte te zijn van de refurbished voordelen en nadelen. Op basis hiervan kun je een weloverwogen beslissing maken of refurbished iets voor jou is, of dat je toch beter voor een nieuw of tweedehands toestel kunt gaan.

Voordelen refurbished

 • Goedkoper dan nieuw: je bespaart tot honderden euro’s
 • Een refurbished toestel is gecontroleerd en heeft garantie
 • Veilig aankopen: aanbieders zijn bekend en je hebt wettelijke bedenktijd en recht op retour
 • Je draagt een steentje bij aan het milieu (minder verspilling)

Nadelen refurbished

 • Toestel kan beschadigingen hebben of met onofficiële onderdelen zijn gerepareerd
 • Accu kan deel van z’n capaciteit zijn verloren
 • Vaak worden geen of onofficiële accessoires meegeleverd (zoals lader, kabel en koptelefoon)
 • Nieuwste modellen vaak nog niet leverbaar als refurbished model

Voordat je een refurbished product gaat kopen is het belangrijk om op de hoogte te zijn van alle voordelen en nadelen. Op basis hiervan kun je een weloverwogen beslissing maken of refurbished iets voor jou is, of je misschien beter toch voor tweedehands of nieuw kunt kiezen. Lees meer over alle voor- en nadelen van refurbished.

refurbished

Garantie op refurbished Apple-producten

Een van de belangrijkste voordelen van refurbished is dat je in tegenstelling tot tweedehands gewoon garantie krijgt op je aankoop. Blijkt er na aankoop iets niet te kloppen, dan kun je hier aanspraak op maken en tot een oplossing komen. Ondertussen is het op bijvoorbeeld Marktplaats een stuk lastiger om je beklag te doen na een slechte aankoop. De verkoper is als sneeuw voor de zon verdwenen of hij of zij reageert simpelweg niet meer.

Hoewel garantie in het geval van refurbished dus normaal is, kunnen de voorwaarden wel per aanbieder verschillen. Let daarom op de volgende zaken:

 1. Controleer of de aanbieder 12, 24 of 36 maanden garantie geeft.
 2. Bekijk welke onderdelen wel en niet onder de garantie vallen.
 3. Garantie is niet hetzelfde als het retourbeleid, controleer dit altijd even afzonderlijk.

Meer informatie en tips over garantie op refurbished producten.

3. Welke refurbished Apple-producten zijn er?

Refurbished producten zijn er in alle soorten en maten. Van iPhones tot iPads en van MacBooks tot de Apple Watch. Dit zijn per product de belangrijkste afwegingen die jij als consument moet maken.

Refurbished iPhone

De iPhone is het meest populaire refurbished product dat er is. Dat is handig, want hierdoor is het aanbod ook erg groot. Bijna van iedere iPhone (op het nieuwste model na) zijn er refurbished modellen in verschillende kleuren en opslagcapaciteiten verkrijgbaar.

Let altijd wel op of de iPhone nog de meest recente versie van iOS ondersteunt. Dit kun je checken in ons iOS update-overzicht. Zo draait de iPhone 5S nog steeds op iOS 12, de meest recente software van Apple. Alle apparaten ouder dan de iPhone 5S worden niet meer ondersteund, waardoor je nieuwe functies en beveiligingsupdates misloopt. Houd daar rekening mee, want dat maakt de iPhone minder toekomstbestendig.

Ook raden we aan om altijd genoeg intern geheugen te nemen, aangezien je dit met een iPhone later niet meer kunt uitbreiden. Een andere optie is het afsluiten van een iCloud-abonnement, waarmee je een grote hoeveelheid digitale opslag krijgt voor je foto’s en bestanden.

→ Vergelijk alle refurbished iPhones

Of kies voor een specifiek model, de populairste refurbished iPhone modellen zijn:

Refurbished iPad

Ben je van plan om een refurbished iPad te kopen? Check dan altijd even goed welk model je nodig denkt te hebben.

iPad Pro: De iPad Pro richt zich op de professionele gebruiker met krachtige hardware en grotere schermen, maar daar betaal je ook voor. De iPad Pro is uitgerust met een Smart Connector waar je gemakkelijk accessoires op aansluit en heeft ondersteuning voor de Apple Pencil.

iPad (2017, 2018): De iPad 2017 en iPad 2018 zijn de instap-tablets van Apple. Ze hebben het bekende ontwerp en een 9,7 inch scherm. Gebruik je de iPad vooral voor het kijken van films en series en social media? Dan is dit voor jou de beste keus.

iPad Air en Air 2: De voorlopers van de iPad 2017. Apple focust met deze iPads om een smal design en een 9,7 inch display. De tablets zijn wat minder krachtig, maar kunnen nog steeds goed gebruikt worden om zo nu en dan social media te checken en een filmpje te kijken. Reken er wel op dat Apple de ondersteuning binnen nu en een jaar stopzet.

iPad mini: De kleinste iPads van Apple. Deze iPads zijn bedoeld om met je mee te nemen in de trein, en passen in iedere tas. Het nadeel is dat Apple deze iPad mini al jaren niet van een nieuw model voorzien heeft. De enige mini’s die nu nog verkocht worden, zijn daarom al dermate verouderd dat ze zich niet meer kunnen meten met de andere iPad-modellen.

Lees alles over het kopen van een refurbished iPad, in onze speciale refurbished iPad koopgids:

→ Refurbished iPad koopgids

Refurbished MacBook

Bij refurbished MacBooks is het nog lastiger om de verschillende modellen uit elkaar te houden. Zo zul je allereerst een keuze moeten maken tussen de 12-inch MacBook, de MacBook Air of de MacBook Pro.

MacBook Air: de populairste MacBook door de relatief lage prijs is de MacBook Air. Dit instapmodel heeft niet de krachtigste specs, maar is wel een betaalbare manier om kennis te maken met macOS.

MacBook: de 12 inch MacBook is de dunste en kleinste laptop die Apple maakt. Dat maakt de MacBook ideaal om met je mee te nemen in je tas, zonder dat dit voor veel extra gewicht zorgt. Deze MacBook komt bijvoorbeeld van pas voor mensen die vaak op reis zijn en vooral in een browser aan het werk zijn.

MacBook Pro: zoals de naam al doet vermoeden is dit de krachtigste en duurste laptop die Apple maakt. Bedoeld voor professionele gebruikers die altijd een krachtig apparaat met zich mee willen nemen, zodat ze overal foto’s kunnen verwerken, grote bestanden kunnen openen of video’s kunnen maken.

Lees alles over het kopen van een refurbished Macbook, in onze speciale refurbished Macbook koopgids:

→ Refurbished Macbook koopgids

Refurbished iMac

De refurbished iMac zit in hetzelfde schuitje als de MacBook, maar is iets gemakkelijker uit elkaar te houden. Let bij de iMac naast het bouwjaar en specificaties altijd goed op het schermformaat en de resolutie. Zoek voordat je gaat rondkijken naar het refurbished aanbod eerst voor jezelf uit wat je nodig denkt te hebben wat hardware betreft, zodat je straks niet een model in huis haalt met een processor of interne opslag die niet voldoet aan jouw eisen.

Lees alles over het kopen van een refurbished Macbook, in onze speciale refurbished Macbook koopgids:

→ Refurbished iMac koopgids

Refurbished Apple Watch

Ook de Apple Watch komt langzaam maar zeker steeds uitgebreider beschikbaar als refurbished toestel. De Apple Watch werkt met iedere iPhone vanaf de iPhone 5S en is niet met een iPad te koppelen. Houd er bovendien rekening mee dat de eerste generatie niet meer op de nieuwste versie van watchOS draait en je dus niet meer de nieuwste functies kunt gebruiken. Ben je van plan om te gaan hardlopen met de Watch? Dan raden we aan om in ieder geval een Apple Watch Series 2 of nieuwer te kopen, omdat deze een ingebouwde gps heeft. Dat maakt het voor sporters gemakkelijk om de iPhone thuis te laten en alleen met een Watch een workout te doen.

Refurbished condities

4. Alles over refurbished condities

In onze iPhone-prijsvergelijker kun je filteren op drie refurbished condities: Zo goed als nieuw, licht gebruikt en zichtbaar gebruikt

Aangezien refurbished geen juridische term is, zijn er geen voorwaarden waar een aanbieder aan moet voldoen voor hij het stempel ‘refurbished’ op zijn producten mag plakken. Hierdoor hanteren aanbieders verschillende productcondities -ook wel gradaties of grades genoemd- om aan te geven in welke staat een refurbished apparaat verkeert.

Vergelijken van condities

De condities geven de uiterlijke staat aan van het apparaat aan: zijn er gebruikerssporen op de behuizing zichtbaar? Zitten er krasjes op het scherm? Aangezien iedere aanbieder verschillende gradaties gebruikt, zie je als consument al snel door de bomen het bos niet meer.

Dit probleem hebben we binnen onze refurbished iPhone-vergelijker voor je opgelost, door het aanbod van alle belangrijke refurbished-aanbieders onder te brengen in drie condities: Zo goed als nieuw, licht gebruikt en zichtbaar gebruikt.

→ Vergelijk refurbished iPhones op conditie

→ Lees in ons uitgebreide uitlegartikel alles over refurbished condities


5. Het Keurmerk Refurbished


Sinds vrijdag 15 maart 2019 is er in Nederland het Keurmerk Refurbished. Dit keurmerk is opgericht door Techniek Nederland (voormalig UNETO-VNI) in samenwerking met de refurbished-aanbieders Leapp, Renewd en Forza Refurbished. Dit zijn dan ook de eerste drie partijen die het keurmerk hanteren. Sinds 15 maart kunnen ook andere refurbished-aanbieders zich aanmelden. Het keurmerk moet voor meer duidelijkheid zorgen op het gebied van condities, garantie en de kwaliteit van refurbished producten.

→ Vergelijk refurbished iPhones op keurmerk

→ Lees hier alles over het Keurmerk Refurbished

6. Het verschil tussen btw- en margeproducten

Refurbished iPhones kunnen zowel als btw- als margeproduct worden aangeboden. Een belangrijk verschil, omdat dit je in sommige gevallen geld kan schelen. Het verschil is als volgt:

 • Btw-product: Een standaard product waar de standaardbelasting over geheven wordt. De meeste spullen die je in de winkel kunt kopen zijn btw-producten.
 • Margeproduct: Een margeproduct is een gebruikt product, dat ingekocht is en waar minder btw over betaald hoeft te worden. Hierdoor kan de prijs voordeliger uitvallen voor de consument.

Welk product het beste bij jou past, hangt van een aantal zaken af. In het onderstaande artikel helpen we je met het maken van die keuze, zodat jij de deal kiest die jou het minste kost en het meeste oplevert.

Lees ook: Goedkopere refurbished iPhone? Check of het een btw- of margeproduct is

7. Zo vergelijk je refurbished producten met elkaar

Refurbished wordt steeds populairder, waardoor het aanbod ook steeds verder toeneemt. Dat is goed nieuws voor jou als consument, omdat je hierdoor meer keuze hebt uit meer verschillende modellen. Bovendien komen er steeds meer refurbished aanbieders die met elkaar gaan concurreren, wat gunstigere prijzen oplevert.

De keerzijde hiervan is dat je door het refurbished bos al snel de bomen niet meer ziet. Daarom heeft iPhoned een handige en eerlijke refurbished prijsvergelijker ontwikkeld, waarin je op ieder moment de beste deal kunt vinden.

→ Vergelijk alle refurbished iPhones

Let bij het vergelijken altijd op de volgende zaken, die ook de prijsverschillen verklaren.

Zo komen refurbished prijsverschillen tot stand

 • Keurmerk: aanbieders met het ‘refurbished keurmerk’ zijn doorgaans duurder dan aanbieders zonder keurmerk;
 • Conditie: als een toestel meer gebruikerssporen heeft mag je ook verwachten dat de prijs lager is (scheelt vaak 20/30 euro per conditie);
 • Interne opslag: Een 16GB-variant zal altijd goedkoper zijn dan een 32GB-variant;
 • Meeleveren van accessoires: Het is niet altijd vanzelfsprekend dat de goedkoopste partij ook in totaliteit het goedkoopst is. Niet iedereen levert bijvoorbeeld een oplaadkabel bij de iPhone;
 • Garantieperiode: De lengte van de garantieperiode kan ook invloed hebben op de prijs;
 • Verzendkosten: Deze zijn meestal gratis, maar worden soms ook apart in rekening gebracht.

Refurbished koopgids

8. Controleren: zo test en controleer je een refurbished product

Heb je een refurbished iPhone of ander product gekocht? Dan wil je natuurlijk weten of je een goede koop hebt gedaan. Dit kun je doen door het apparaat na ontvangst zelf even te controleren. In het onderstaande overzicht hebben we uitgebreide artikelen geschreven die jou stap voor stap laten zien waar je op moet letten bij deze controle.

Zelf controleren van een iPhone:

Refurbished iPhones testen en controleren: zo doe je dat in 4 stappen
Zo controleer je of je refurbished iPhone geen ex-waterschade model is

Zelf controleren van een iMac, iPad of Macbook:

Zo controleer je de binnen- en buitenkant van een refurbished iMac
Zo controleer je een refurbished iPad zowel van binnen en van buiten
Een refurbished MacBook controleren, zo doe je dat

Tot slot: graag horen we jouw ervaringen met refurbished

Graag houden we deze refurbished koopgids zo goed en actueel mogelijk. Indien jij nuttige informatie mist of van mening bent dat bepaalde informatie niet klopt dan horen we dat graag van je.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.