Refurbished iPhone condities: alles wat je moet weten
Wouter Nijsen

Refurbished aanbieders hanteren verschillende productcondities, om zo aan te geven in welke staat een opgeknapte iPhone verkeert. In dit artikel vind je een overzicht van deze condities. Ook geven we uitleg over garanties en webshopkeurmerken.

Refurbished condities vergelijken

Aangezien refurbished geen juridische term is, zijn er geen voorwaarden waar een aanbieder aan moet voldoen, voor hij het stempel ‘refurbished’ op zijn producten mag plakken. Hierdoor hanteren aanbieders verschillende productcondities, ook wel gradaties of grades genoemd, om aan te geven in welke staat een iPhone verkeert.

Vergelijken van condities

De gradaties geven de staat van het apparaat aan: zijn er gebruikerssporen op de behuizing zichtbaar? Zitten er krasjes op het scherm? Aangezien iedere aanbieder verschillende gradaties gebruikt, zie je als consument al snel door de bomen het bos niet meer.

In onze iPhone-prijsvergelijker kun je filteren op drie refurbished condities: Zo goed als nieuw, licht gebruikt en zichtbaar gebruikt

Dit probleem hebben we binnen onze refurbished iPhone-vergelijker voor je opgelost, door het aanbod van alle belangrijke refurbished-aanbieders onder te brengen in drie gradaties, die we hierna bespreken. Tevens geven we aan wat je ongeveer kunt besparen door te kiezen voor een refurbished exemplaar. Hierbij vergelijken we de huidige nieuwprijs met de goedkoopste aanbieding op dit moment in de desbetreffende conditie.

1. Zo goed als nieuw

Bij een ‘zo goed als nieuw’-toestel is het praktisch niet van een nieuw exemplaar te onderscheiden. Er zijn mogelijk alleen hele lichte cosmetische gebruikerssporen aanwezig, waarvan je vrijwel niets zult zien. Krasjes, deukjes of andere beschadigingen kom je dus niet tegen.

Natuurlijk is ook het prijsverschil tussen een nieuwe en refurbished iPhone belangrijk. Om dit te illustreren, hebben we de huidige nieuwprijs van een nieuwe iPhone 7 vergeleken met een refurbished exemplaar.

In het geval van de iPhone 7 bespaar je circa 20 procent als je kiest voor een refurbished exemplaar. Dit percentage ligt bij andere toestellen hoger (of juist lager), waardoor het hier dus gaat om een inschatting. Reken dus voor jezelf uit wat het verschil is tussen een nieuwe of refurbished variant van het iPhone-model waarvoor je kiest. Op die manier kun je de afweging maken van wat voor jou te betalen is, maar ook of het prijsverschil te rechtvaardigen is (of niet).

2. Licht gebruikt

Bij een ‘licht gebruikt’-toestel zijn er weinig tot lichte gebruikerssporen aanwezig. Hierbij kun je denken aan kleine krasjes en/of lichte stootschade, maar geen deukjes of zwaardere gebruikersschade.

Het prijsverschil tussen een nieuwe iPhone 7, en een refurbished met de conditie ‘licht gebruikt’ is circa 23 procent. Je bespaart logischerwijs iets meer dan bij een refurbished iPhone die zo goed als nieuw is, maar ziet dan wel duidelijker dat de smartphone eerder is gebruikt.

3. Zichtbaar gebruikt

Zichtbaar gebruikte refurbished devices zijn het goedkoopst, maar bevatten wel duidelijke gebruikerssporen. De smartphone is dus al een tijdje door een ander gebruikt en kan schade op het scherm, of deukjes bevatten. Je bespaart dan ook het meest: ongeveer 30 procent ten opzichte van een nieuw toestel.

Let op: de prijzen van het toestel (zowel nieuw als opgeknapt) veranderen elke dag en onze berekening is dus een inschatting van wat je ongeveer kunt verwachten. Bovendien verschilt het prijsverschil per toestel: op een iPhone 6S bespaar je momenteel bijvoorbeeld meer als je voor refurbished kiest, dan wanneer je voor de iPhone 7 gaat.

Altijd garantie en recht op retourneren op refurbished toestellen

In onze iPhone-vergelijker kan je filteren op de garantieduur

Eén van de voordelen van refurbished is dat je bij alle aanbieders garantie hebt op je refurbished iPhone. De garantie op refurbished iPhones ligt doorgaans tussen de 12 en 36 maanden. Het wisselt per aanbieder en is duidelijk in onze refurbished vergelijker weergegeven.

Bij alle aanbieders heb je het recht om het product terug te sturen, zonder opgaaf van redenen. De bedenktijd is tenminste 14 dagen en kan oplopen tot 40 dagen. Bij sommige aanbieders is het retourneren gratis, al moet je bij anderen zelf de verzendkosten betalen. Meer informatie over refurbished garantie en de mogelijkheid om het product terug te sturen (de bedenktijd), lees je in ons tipartikel over garantie op refurbished iPhones.

Er is een wirwar aan (webshop)keurmerken

Helaas is er geen onafhankelijk keurmerk voor refurbished producten, terwijl een refurbished keurmerk wat ons betreft hard nodig is. Vrijwel alle aanbieders zijn echter aangesloten bij een webwinkelkeurmerk. Die heb je vast wel eens gezien;  Thuiswinkel Waarborg is bijvoorbeeld de meest bekende.

Toch is het belangrijk om goed op te letten. Check daarvoor de tips hieronder, waarmee je voorkomt dat je een miskoop doet, of in een andere vervelende situatie terechtkomt.

Een voorbeeld van refurbished shopwaarderingen in onze prijsvergelijker

  • Bekijk de klantreviews van de desbetreffende winkel. Deze zijn opgenomen in onze refurbished vergelijker onder shopwaardering (zie: sterrenwaardering) van de desbetreffende shop. Zijn de reviews recent en zijn klanten tevreden;
  • Bekijk voordat je bestelt bij welke webshop keurmerken de winkel is aangesloten. De meest bekende zijn: Thuiswinkel Waarborg, Webshop Keurmerk en Qshops. In dit geval belooft de webwinkel een bepaalde service en kun je naar een onafhankelijke Geschillencommissie stappen, wanneer je in een geschil komt met de aanbieder. Meer hierover lees je op de informatiepagina van de Consumentenbond;
  • Kies voor een product dat op voorraad is en snel wordt geleverd. Zo minimaliseer je het risico dat de desbetreffende aanbieder in de problemen komt, terwijl jij zit te wachten op de levering ervan en al vooruitbetaald hebt (en dus risico’s loopt).

Naast het prijsverschil heeft het kopen van een refurbished apparaat nog veel meer voordelen. In ons artikel over de voordelen van refurbished lees je hier meer over.

Naast onze uitgebreide refurbished koopgids met daarin advies en tips, hebben we ook een refurbished prijsvergelijker met daarin de beste actuele deals van Nederland.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.