Refurbished iPad: alle informatie, tips en koopadvies op een rij
Lars Paymans

Een refurbished iPad werkt net zo goed als een nieuwe exemplaar, maar heeft een scherper prijskaartje. Er zijn echter enkele zaken waar je op moet letten bij aanschaf. In dit artikel geven wij alle informatie die je nodig hebt.

Refurbished iPad: alle informatie die je nodig hebt op één plek

Voordat je een refurbished iPad gaat kopen, wil je natuurlijk weten wat refurbished is. Een refurbished iPad is ‘gereviseerd’. Het grote voordeel van refurbished is dat de tablet van Apple al eens eerder gebruikt is, maar nadien helemaal is schoongemaakt, gerepareerd en indien nodig van nieuwe onderdelen is voorzien. Daardoor heb je een goed functionerend apparaat dat stukken goedkoper is en tevens van garantie voorzien is.

Bedenk echter wel dat het geen tweedehands exemplaar van bijvoorbeeld Marktplaats is. Hierdoor is een refurbished iPad duurder dan een tweedehands, maar goedkoper dan een nieuwe. Hoef je niet het nieuwste van het nieuwste, maar wel een degelijk apparaat? Dan is een refurbished iPad kopen vaak de beste deal. In dit artikel vertellen we je in vijf hoofdstukken alles wat je moet weten.

  1. Kiezen → Welke refurbished iPad heb ik nodig?
  2. Condities → welke moet ik kiezen?
  3. Controle→ check de binnen- en buitenkant
  4. Retourneren en garantie → niet tevreden?

refurbished ipad

Stap 1. Welke refurbished iPad heb je nodig?

Sinds de eerste iPad verscheen in 2010, zijn er ieder jaar meerdere nieuwe modellen bijgekomen. Hierdoor ben je wellicht het overzicht kwijtgeraakt, en is het lastig te bepalen welk model je nodig hebt. We zetten de vier refurbished iPads op een rijtje die nu nog relevant zijn en door Apple worden ondersteund met iOS-updates. Alle oudere iPads raden we niet meer aan, omdat deze niet meer door Apple worden bijgewerkt en apps langzaam maar zeker niet meer zullen werken.

iPad Air (2): flinterdunne behuizing

De iPad Air 2 uit 2014 (op de foto te zien) is op diverse vlakken verbeterd ten opzichte van de eerste iPad Air, waaronder het scherm. Het 9,7-inch-Retina-scherm is nu ook goed af te lezen in fel zonlicht. Bovendien is hij iets sneller dankzij de Apple A8X-processor. Ook de camera’s zijn verbeterd. De iPad Air 2 heeft hierdoor een goede prijs-kwaliteitsverhouding en draait de nieuwste iOS-versie. Hierdoor is het een veilige keuze wanneer je wél een goede iPad wil, maar niet de hoofdprijs kan betalen.

→ Vergelijk refurbished iPad Air prijzen

iPad Pro: compact mét power

Na het uitbrengen van de iPad Air 2 kwam in 2015 de iPad Pro uit. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een krachtige tablet voor professionele gebruikers. De eerste generatie iPad Pro is verkrijgbaar in twee schermformaten van 9,7 inch en 12,9 inch. De 9,7 inch-versie verscheen in 2016 en beschikt over betere camera’s (zowel voor- als achterkant), maar over minder geheugen dan zijn grotere broer.

refurbished ipad

De iPad Pro wordt aangestuurd door de Apple A9X-processor en is sneller dan de Air 2. Het apparaat is met name aan te raden voor wanneer je veel van je tablet verlangt, en waarde hecht aan een snel functionerend apparaat. De iPad Pro draait op iOS 11 en wordt zeker de komende jaren nog ondersteund. De nieuwe iPad Pro uit 2018 is op het moment van schrijven nog niet refurbished beschikbaar.

→ Vergelijk refurbished iPad Pro prijzen  

iPad Pro (2017): de krachtigste iPad

De iPad Pro (2017) is een update op de eerste Pro en wederom beschikbaar in twee formaten: 10,5 inch en 12,9 inch. De processor is sneller en ook het werkgeheugen is verdubbeld ten opzichte van de eerste Pro. Bovendien is de resolutie hoger, waardoor het beeldscherm scherper oogt. Tot slot is de selfiecamera verbeterd. Deze iPad biedt het beste van het beste, en kost daarom ook het meest.

→ Vergelijk refurbished iPad Pro 2017 prijzen  

iPad 2018: de doorsnee iPad voor de meeste mensen

De iPad 2018 is de opvolger op de iPad 2017 die we hieronder bespreken. Het scherm heeft een formaat van 9,7-inch en het apparaat draait op de A10-chip van Apple, wat hem behoorlijk snel maakt.

De prijs is opvallend scherp, zeker omdat deze iPad alles in huis heeft waar de meeste mensen behoefte aan hebben als ze een tablet kopen. Het scherm is helder en van goede kwaliteit, de chip is goed genoeg om de komende jaren de nieuwste apps te kunnen draaien en je kunt er zelfs op tekenen als je er een Apple Pencil bij aanschaft.

→ Vergelijk refurbished iPad 2018 prijzen

iPad 2017: goed(koop)

In 2017 verscheen de iPad (2017), soms ook iPad 5 genoemd. Deze heeft wederom een 9,7 inch-scherm en is ongeveer net zo ‘dik’ als de iPad Air. Onder de motorkap is hij daarentegen uitgerust met de Apple A9-processor, waardoor hij sneller is dan de Air 2.

Het grootste voordeel van de iPad (2017) is zijn scherpe prijskaartje. Helaas is het beeldscherm daardoor niet van de hoogste kwaliteit, waardoor aflezen in fel zonlicht nog weleens tegenvalt. Ook kun je geen iPad Pro-accessoires, zoals de Apple Pencil, op de iPad (2017) aansluiten. Ben je van plan de iPad vooral te gebruiken om social media te checken en films te kijken op Netflix op YouTube, dan is dit de beste refurbished koop.

→ Vergelijk refurbished iPad 2017 prijzen

refurbished ipad

Stap 2. Condities: hoe mooi moet de iPad zijn?

Refurbished iPads zijn, indien nodig, van nieuwe onderdelen voorzien. Hierdoor worden gereviseerde producten in verschillende condities, ook wel gradaties genoemd, aangeboden. Uiteraard zijn de zichtbaar gebruikte modellen het goedkoopst. Producten die (bijna) zo goed als nieuw ogen zijn het duurst. Let daarom goed op de conditie van de refurbished iPad die je op het oog hebt.

Verkopers hanteren immers allemaal afwijkende refurbished condities. Dit probleem hebben we binnen onze refurbished iPhone vergelijker voor je opgelost, door het aanbod van alle belangrijke refurbished-aanbieders onder te brengen in drie gradaties: zo goed als nieuw, licht gebruikt en zichtbaar gebruikt.

  • Zo goed als nieuwe iPads zijn praktisch niet van nieuw te onderscheiden. Krasjes, deukjes of andere beschadigingen kom je dus niet tegen.
  • Licht gebruikte iPads kunnen wat lichte cosmetische gebruikerssporen hebben. Denk aan kleine krasjes, maar geen deukjes of zwaardere schade.
  • Zichtbaar gebruikte iPads zijn het goedkoopst, maar hebben de meest duidelijke gebruikerssporen. Denk aan kleine krasjes op het scherm, of een deukje in de achterkant.

→ Lees hier meer over refurbished condities.

refurbished ipad

Stap 3. Check de binnen- en buitenkant

De herkomst van refurbished iPads is divers. Je kunt zowel een zo goed als nieuw exemplaar kopen, dat bijvoorbeeld is gebruikt als demomodel, als een iPad die jarenlang intensief gebruik achter de rug heeft. We raden daarom altijd aan om een refurbished toestel te controleren als je hem uit de doos haalt.

Controleer na ontvangst of de behuizing overeenkomt met je verwachtingen. Let vooral op eventuele diepe krassen in het beeldscherm: deze kunnen na verloop van tijd grover worden, waardoor er stof in je iPad kan komen. Dit kan uiteindelijk de werking belemmeren.

Zo controleer je de binnenkant van een refurbished iPad

De makkelijkste manier om de binnenkant van je iPad te testen is door een diagnostische app te downloaden, zoals ‘Device doctor’. Na het opstarten kun je kiezen uit enkele standaardtesten, waardoor je direct weet hoe goed jouw refurbished iPad is.

Onder meer de werking van de microfoon en sensoren worden gecontroleerd. Ook maak je enkele proeffoto’s, waardoor je eventuele dode pixels direct opmerkt. Door alle tests te doorlopen krijg je een compleet beeld van de technische werking van je refurbished iPad.

Device doctor

HITEK_NOVA

Gratis via App Store

Lees ook onze eerdere tipartikel over het testen van een tweedehands of refurbished iPhone veel tips hieruit zijn ook prima bruikbaar voor het testen van een refurbished iPad.

 

refurbished ipad

Stap 4. Retourneren en garantie

Wanneer je een refurbished iPad aanschaft, heb je altijd recht tot retourneren en garantie. Let echter wel op de termijn: de garantie varieert doorgaans tussen de 12 en 36 maanden garantie. De bedenktijd is tenminste 14 dagen en kan oplopen tot 40 dagen. Bij sommige aanbieders is het retourneren gratis, al moet je bij anderen zelf de verzendkosten betalen. Als je niet tevreden bent, heb je twee keuzes:

  1. Je maakt aanspraak op het recht van retour. Je stuurt de refurbished iPad terug naar de verkopende partij. Als consument heb je recht op ontbinding van de koopovereenkomst binnen 14 dagen na ontvangst van de goederen;
  2. Je maakt aanspraak op de garantie – de garantievoorwaarden en duur verschilt per aanbieder, zorg dat je goed ingelezen bent waarop de garantie precies betrekking heeft.

Naast onze uitgebreide refurbished koopgids met daarin advies en tips, hebben we ook een refurbished iPhone prijsvergelijker met daarin de beste deals.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.