Runners deal! De iPhone 15 nu met korting oplopend tot €486!

In 3 stappen recente apps aan het Dock van je Mac toevoegen

Wouter Nijsen
15 juni 2015, 18:10
2 min leestijd
In 3 stappen recente apps aan het Dock van je Mac toevoegen

Gebruik je veel verschillende applicaties op je Mac, en verplaatst je die naar het Dock om er snel toegang tot te krijgen, dan raakt ‘ie al gauw vol. In deze tip bespreken we een oplossing hiervoor.

Lees verder na de advertentie.

Recente applicaties op Mac

Op het Dock van je Mac kun je snelkoppelingen naar allerlei applicaties plaatsen, om ze zo snel te openen. Het probleem is echter dat naarmate je meer applicaties installeert, het Dock steeds voller raakt en hierdoor onoverzichtelijk wordt. Al snel wordt een groot gedeelte ingenomen door apps die je niet of zelden gebruikt.

recente applicaties op Mac

Het verwijderen van snelkoppelingen kan uitkomst bieden, maar is helaas geen ideale oplossing. Er is echter een manier om veelgebruikte applicaties onder één icoontje te plaatsen, zodat ze minder ruimte innemen. Hoe je dat instelt, lees je in de drie stappen hieronder.

  1. Open het programma Terminal op je Mac. Als je die nog nooit hebt gebruikt, dan kun je ‘m vinden door in de Finder naar ‘Programma’s’ te gaan en vervolgens het mapje ‘Hulpprogramma’s’ te openen. Hier vind je volgens Terminal;
  2. Om een dock-item met recent gebruikte applicaties te laten verschijnen, dien je een commando in het programma te plaatsen. Je kan de tekst onder deze stappen kopiëren en plakken in Terminal;
  3. Druk tot slot op Enter om de functie te activeren. Hierna verschijnt aan de rechterkant van het Dock een nieuw icoontje, wat eigenlijk een mapje is met recente gebruikte applicaties.


defaults write com.apple.dock persistent-others -array-add '{"tile-data" = {"list-type" = 1;}; "tile-type" = "recents-tile";}'; killall Dock

Recente applicaties weer verwijderen

recenteapplicaties op Mac

Dat waren de stappen die je dient te doorlopen! Het is ook mogelijk om het nieuwe dock-item te gebruiken voor recente documenten, servers, volumes of favoriete onderdelen. Dat doe je door met de rechterknop op het icoontje te klikken, en vervolgens een optie te selecteren. Door het commando meerdere keren in te voeren, kun je meerdere onderdelen bekijken.

Hier is ook te kiezen uit verschillende weergaven, zoals waaier, raster of lijst. Ben je toch niet tevreden over de functie, dan is ‘ie uit te schakelen door simpelweg op ‘Verwijder uit Dock’ te klikken.

Lees het laatste nieuws over de Mac

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu