De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Maak ruimte vrij op je Mac door ‘overige opslag’ te verwijderen

Wouter Nijsen
14 maart 2016, 19:22
2 min leestijd
Maak ruimte vrij op je Mac door ‘overige opslag’ te verwijderen

Een flinke hoeveelheid opslagruimte op je Mac wordt ingenomen door ‘overige opslag’. Maar wat is dit precies en hoe kun je het verwijderen? iPhoned laat zien hoe het werkt.

Lees verder na de advertentie.

Overige opslag verwijderen op je Mac

Op de Mac wordt enorm veel data opgeslagen, maar het is niet altijd duidelijk om welke soort bestanden het gaat. Naast apps, foto’s en films schaart Apple ook een grote hoeveelheid data onder de categorie ‘Overig’. Op de Mac zijn dit vaak documenten, plug-ins, systeemdata en cachegeheugen dat door geïnstalleerde apps wordt opgeslagen. De bestanden zijn niet schadelijk, maar nemen wel een boel opslagruimte in.

overige opslag verwijderen

Ga maar eens naar ‘Finder > Over deze Mac > Opslag’ om te zien wat je precies op je Mac hebt staan. Je zult zien dat een groot gedeelte wordt ingenomen door ‘Overig’. Bij ondergetekende is dit zelfs een kwart van de totale hoeveelheid opslagruimte. Er is gelukkig een manier om overige data van je Mac te verwijderen, zodat je meer ruimte vrijmaakt voor andere bestanden. In de stappen hieronder leggen we uit hoe je dit doet.

  1. Klik op je bureaublad of activeer Finder door op het icoontje te klikken;
  2. Druk in de menubalk bovenin op ‘Ga > Ga naar map…’. Je kunt ook de toetscombinatie Shift + CMD + G gebruiken;
  3. Typ ~/Library/caches in het tekstvlak en druk op ‘Ga’;
  4. Je ziet nu de mappen van alle geinstalleerde apps staan.
overige opslag verwijderen

Kijk bij de laatste stap goed of je niet de mappen van systeemapplicaties verwijdert. We raden aan om alleen data te verwijderen van apps die je niet meer gebruikt of al van je Mac zijn verwijderd. Hiermee maak je al gauw veel ruimte vrij. Zorg wel dat je de data definitief verwijdert door je Prullenmand te legen.

Ben je op zoek naar meer manieren om Mac opslagruimte vrij te maken? Check dan dit artikel waarin we 7 tips op een rijtje zetten.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu