Tip: Zo werkt Night Shift op iOS en zo stel je het in

19 maart 2018, 15:08
2 min leestijd
Tip: Zo werkt Night Shift op iOS en zo stel je het in

De Night Shift-functie zit al sinds iOS 9 in je iPhone en iPad, maar wat doet deze precies? In dit artikel laten we je zien hoe het werkt.

Lees verder na de advertentie.

Night Shift op iOS: zo werkt het

Night Shift is een functie van iOS die de hoeveelheid blauw licht in het scherm vermindert als de zon is ondergegaan. Uit onderzoek is gebleken dat blauw licht je hersenen het idee geven dat het overdag is, wat tot slaapproblemen en een verstoorde biologische klok kan leiden. Daarnaast zijn warmere kleuren prettiger om naar te kijken als het donker is.

Heb je Night Shift ingesteld, dan verandert iOS geleidelijk aan de kleuren van het scherm van je iPhone of iPad nadat de zon onder is. In het begin ervaar je dit als een oranjegele gloed, maar op termijn valt het verschil je niet meer op.

Night Shift instellen

Night Shift iOS

Het instellen of inplannen van Night Shift op je iPhone of iPad is eenvoudig. Volg hiervoor het onderstaande stappenplan.

  1. Open de Instellingen-app en ga naar ‘Beeldscherm en helderheid’;
  2. Tik op ‘Night Shift’;
  3. Kies voor ‘Zet handmatig aan tot morgen’ om eenmalig Night Shift aan te zetten, of zet het schuifje aan bij ‘Gepland’ om het dagelijks automatisch aan te zetten.

Je kunt Night Shift ook aan- en uitzetten via het Bedieningspaneel. Open dit door omhoog te vegen, en houd het helderheidsbalkje lang ingedrukt (of duw harder met 3D Touch). Tik vervolgens op het Night Shift-knopje om de functie aan te zetten tot de volgende zonsopkomst of -ondergang, afhankelijk van de tijd van de dag.

Kleurtemperatuur

In het Night Shift-scherm in ‘Instellingen’ bevindt zich een schuifje waarmee je zelf kunt instellen hoe drastisch je het effect ingesteld wil hebben. Door naar links te vegen, wordt de kleurtemperatuur koeler (met meer blauw licht), terwijl naar rechts juist minder blauw licht geeft. Dit kun je dus aan je eigen voorkeuren aanpassen.

Heb je een iPhone 8, iPhone 8 Plus of nieuwer? Dan kun je in plaats van Night Shift ook de TrueTone-optie gebruiken. Met TrueTone gebruikt je iPhone de ingebouwde kleursensor om de kleuren op je scherm aan te passen aan het omgevingslicht. Bevind je je ‘s avonds vaak in ruimtes met warm licht, dan past TrueTone automatisch de kleuren van je scherm hier op aan. Zet je ze allebei aan, dan schakelt TrueTone uit wanneer Night Shift aan gaat.

Lees ook: Zo activeer je Night Shift op de Mac en pas je de instellingen aan

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu