Tip: Zo stel je nfc-tags in op je iPhone

Dilara Isik
8 januari 2020, 15:02
4 min leestijd
Tip: Zo stel je nfc-tags in op je iPhone

Wist je dat je hele scènes in huis kan instellen met je iPhone? Door nfc-tags te gebruiken, schakel je je slimme apparaten in huis automatisch in en uit met de Opdrachten-app op je iPhone. Zo werkt het!

Lees verder na de advertentie.

Zo gebruik je nfc-tags

Stel je voor: je komt thuis, en automatisch gaan de lampen aan, de verwarming op 20 graden en de televisie springt aan. Dat kan met nfc-tags: kleine plakkertjes die je scant met je iPhone, om ze vervolgens een actie uit te laten voeren.

Nfc is een technologie waarmee je draadloos en beveiligd gegevens kan verzenden. Er zit een nfc-chip in je iPhone, wat je bijvoorbeeld gebruikt voor Apple Pay en sinds kort ook in de DigiD-app.

Automatisering met Homekit-apparaten

Als je een nfc-tag gebruikt heb je ook een andere chip nodig, bijvoorbeeld die van je iPhone, om de gegevens naartoe te zenden. Je moet beide nfc-chips dan een paar centimeters van elkaar houden. Het is dus eigenlijk een schakel tussen je iPhone en een actie die je wil laten uitvoeren.

Nfc-tags zijn te gebruiken met de iPhone 7 en nieuwere modellen. Heb je een iPhone 7, 8 of X? Dan heb je een aparte app nodig die nfc-tags kan lezen, zoals “NFC for iPhone” (de link naar deze app vindt je onderaan dit artikel). Vanaf de iPhone XS en nieuwer heb je geen aparte app meer nodig.

Het is wel belangrijk dat de lampen en andere apparaten die je gebruikt HomeKit ondersteunen en al zijn aangesloten in de Woning-app. Ook is het handig om alvast verschillende zones aan te maken in de Woning-app. Het vergt wat tijd en moeite, maar als je het eenmaal hebt ingesteld zijn nfc-tags heel handig om te gebruiken.

Automatisering in de Opdrachten-app

Sinds iOS 13 zit de Opdrachten (of Shortcuts) app automatisch op je iPhone. De app heeft een ‘Automatisering’-tabblad waarmee je nfc-tags in kan stellen en bepaalde regels kan geven. Je plakt de tags bijvoorbeeld op apparaten die je wil automatiseren, zoals een lamp die compatibel is met HomeKit. Na het instellen doe je de lamp dan aan of uit door de tag te scannen. Zo stel je het in.

Nfc-tags koppelen met je iPhone

 1. Open de Opdrachten-app en ga naar het tabblad ‘Automatisering’;
 2. Tik op ‘Persoonlijke automatisering’. Als je al meerdere automatiseringen hebt tik je eerst rechtsboven in het scherm op het plusje;
 3. Scroll naar beneden en tik op ‘NFC’;
 4. Tik naast ‘NFC-tag’ op ‘Scan’;
 5. Houd je iPhone boven de nfc-tag en geef het een naam, bijvoorbeeld ‘Nachtlamp’;
 6. Tik rechtsboven op ‘Volgende’ en tik op ‘Actie toevoegen’;
 7. Scroll door de lijst met acties en kies welke actie je wil laten uitvoeren als de nfc-tag wordt gescand.

Er zijn verschillende soorten acties die je kunt laten uitvoeren. Zo kun je bijvoorbeeld een bericht sturen, iemand bellen, muziek afspelen en noem maar op. Met een nfc-tag stel je namelijk zelf bepaalde regels in die worden uitgevoerd als je je telefoon erboven houdt. In het geval van deze tip gaat het om je woning. In het scherm met acties kun je bovenin zoeken naar ‘Woning’. Als je naar beneden scrolt, verschijnt dan onderin ‘Beheer mijn woning’.

Een regel instellen

 1. Tik op ‘Beheer mijn woning’ en vervolgens op ‘Scènes en accessoires’;
 2. Vervolgens kies je voor het apparaat of voorwerp dat je een actie uit wil laten voeren, zoals ‘Nachtlamp’;
 3. Je hebt nu het eerste gedeelte van de regel ingesteld: “Wanneer ik op mijn ‘nachtlamp’ nfc-tag tik”. Nu moet je nog een vervolg instellen;
 4. Om een vervolg in te stellen, tik je in je lijst met automatiseringen op de nfc-tag die je net hebt ingeschakeld. In dit geval is dat dus “Wanneer ik op mijn ‘nachtlamp’ nfc-tag tik;”
 5. Tik vervolgens op ‘beheer mijn woning’. Hier stel je in dat de lamp aangaat wanneer je de tag scant, maar ook dat de lamp uitgaat als deze al aan staat. Zo kun je de lamp aan- en uitzetten door de tag te scannen.

Het stopt natuurlijk niet bij deze regel. Je kunt nog allerlei andere regels toevoegen, zoals de lamp dimmen als je hem aanzet na vijf uur ‘s middags en juist feller zetten als je hem ‘s ochtends aanzet. Met één tag kan je zelfs hele scènes instellen. Als je de tag bijvoorbeeld bij je voordeur plakt, kun je instellen dat alle lampen aangaan, de thermostaat aangaat en de televisie aanspringt wanneer je de tag scant als je thuiskomt.

Klik hier om nfc-tags te kopen

Meer smart home-tips

Benieuwd naar andere tips hoe je je woning slimmer maakt? Bekijk dan eens onze tip over IKEA’s slimme rolgordijnen of lees over de verschillende HomeKit-opstellingen die je huis zo slim mogelijk maken. Houd iPhoned.nl in de gaten voor vele andere tips die te maken hebben met Apple en smart home!

NFC for iPhone

Nicolo Stanciu

Gratis via App Store
Via: Apple Tips
Categorieën: Apps algemeen, Smarthome
Thema: iOS 13

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen