4 tips om nep-apps uit de App Store te herkennen

Michel van 't Klaphek
9 augustus 2019, 19:22
3 min leestijd
4 tips om nep-apps uit de App Store te herkennen

De App Store staat bekend om zijn veiligheid. Zo nu en dan glipt er echter een app met kwade bedoelingen tussendoor. Wees deze applicaties te slim af met deze 4 tips voor het herkennen van nep-apps.

Lees verder na de advertentie.

Nep-apps uit de App Store herkennen: 4 tips

Onlangs verscheen er een hartslagmeter-app in de winkel van Apple die eerder werd verwijderd omdat het geld probeerde af te troggelen. Door de naam te veranderen kreeg het programma echter weer toegang. Met deze tips wordt het herkennen van nep-apps een eitje.

1. Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Een goede voorbereiding is het halve werk. Die vlieger gaat ook op voor het herkennen van nep-apps. Check voor het downloaden de beschrijving en naam van het programma dat je op het oog hebt. Dit is helemaal belangrijk bij apps die gevoelige informatie verzamelen, zoals gezondheid-apps.

Kijk ook uit met dating- en chat-apps, omdat veel oplichters nou eenmaal actief zijn in de ‘volwassen’-branche. Neem het zekere voor het onzekere en google vooraf de naam van de app. Indien het geen zuivere koffie is, zie je snel genoeg nieuwsberichten voorbijkomen die je proberen te waarschuwen. De website App Exposed houdt zelfs een overzicht bij van nep-apps.

2. Controleer de maker en lees reviews

Ben je geen alarmerende berichten tegengekomen? Dan is het tijd om de app-pagina nader te bekijken. Neem altijd een kijkje bij de ontwikkelaar van het programma. Bij het populaire WhatsApp is dit bijvoorbeeld “WhatsApp Inc.” Makers van nep-apps geven hier vaak een creatieve draai aan, door bijvoorbeeld een koppelteken of leesteken toe te voegen: “WhatsApp-Inc.”.

Nep-apps herkennen whatsapp

Neem ook altijd een kijkje bij het aantal reviews en de verschijningsdatum van de app. Frauduleuze apps worden vaak snel verwijderd, waardoor makers snel moeten zijn. Wees daarom huiverig bij relatief nieuwe apps. Let ook op het aantal reviews. Wanneer er weinig tot geen beoordelingen zijn, kun je beter extra voorzichtig zijn.

3. Let op met Face ID en Touch ID

Je gezicht en vingerafdruk zijn geld waard, letterlijk. De aangehaalde hartslag-app uit de inleiding probeert gebruikers bijvoorbeeld geld af te troggelen via een listig trucje. Zodra je het programma opstart, wordt er gevraagd om je vinger op de Touch ID-scanner te leggen, of Face ID te gebruiken. Aan de hand hiervan kan de app je hartslag scannen (zoals Instant Hartslagmeter bijvoorbeeld ook werkt).

Wanneer je dit doet, wordt in werkelijkheid een venster aan de onderkant van je iPhone of iPad geopend voor het bevestigen van een in-app-aankoop ter waarde van ruim 70 euro. De criminele makers hopen uiteraard dat je even niet oplet en per ongeluk nogmaals Touch ID of Face ID gebruikt, en de aankoop zo afrondt.

Face ID veiligheid

4. Gebruik je gezond verstand

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste tip van allemaal. Vertrouw je iets niet helemaal? Download de app dan gewoon niet. Zoals je hebt kunnen lezen, kun je veel schade oplopen door een nep-app te downloaden en dat zou zonde zijn. Gelukkig is de overgrote meerderheid van de App Store hartstikke veilig, maar gezond verstand gebruiken kan nooit kwaad.

Veilige apps downloaden

Ben je op zoek naar leuke, nieuwe apps die 100 procent veilig zijn? Neem dan een kijkje in ons app-overzicht. Je kunt hierbij zelf filteren op populaire, gratis, betaalde of nieuwe apps. Neem ook een kijkje in ons maandelijks overzicht van nieuwe iOS-games van juli 2019 als je op zoek bent naar spellen.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu