Veilig en snel mobiel bankieren met de ING-app: zo werkt het

Gijs Ettes
20 april 2017, 16:57
4 min leestijd
Veilig en snel mobiel bankieren met de ING-app: zo werkt het

Praktisch elke grote Nederlandse bank heeft een iOS-app waarmee je mobiel je bankzaken kunt regelen. Wat gebruiksgemak en mogelijkheden betreft steekt de ING-app boven de rest uit. Zo benut je de app optimaal.

Lees verder na de advertentie.

Voor het overmaken van geld en het checken van je rekening heb je allang geen pc of Mac meer nodig. De mobiele apps van Nederlandse banken zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd en uitgebreid, waardoor je praktisch al je bankzaken op je iPhone of iPad kunt doen. Ook met de beveiliging zit het wel snor, mits je de app voorziet van een wachtwoord en niet gaat bankieren als je bent verbonden met een onbeveiligd (open) wifi-netwerk.

Hieronder laten we zien hoe je gemakkelijk met de ING-app voor iOS aan de slag kunt, en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

ING Bankieren instellen

Nadat je ING Bankieren hebt gedownload vanuit de App Store en de app opstart, moet je eerst je gegevens invullen. Druk op ‘Aanmelden’ en voer je rekeningnummer, het nummer en de geldigheidsdatum van je betaalpas in en je geboortedatum. Voor de vervolgstap heb je wel nog even een computer nodig om de bevestigingscode te bemachtigen. Die zorgt dat de app en je iPhone worden geautoriseerd voor mobiel bankieren. Log in op Mijn ING en ga naar Mobiel Bankieren (activeren). Klik hier op ‘Activeren’ en volg de stappen op het scherm. In de app moet je vervolgens de code invoeren en de voorwaarden accepteren.

Hierna volgt een belangrijke laatste stap: het instellen van een vijfcijferige code om de ING-app te beveiligen. Je wil immers niet dat anderen zomaar toegang hebben tot jouw bankgegevens. Kies een unieke code en neem de tijd om deze te onthouden. De code heb je immers nodig om in te loggen en betalingen goed te keuren.

Beveiliging met Touch ID

Heeft je iPhone of iPad een vingerafdrukscanner, dan kun je die gebruiken om snel en veilig in te loggen. Om Touch ID in te stellen, open je het menu met de knop linksboven. Tik op ‘Instellingen’ en vervolgens op ‘Vingerafdruk’. Vervolgens kies je om Touch ID in te schakelen voor inloggen of inloggen én bevestigen (van betalingen).

Gebruik Siri om te betalen

Sinds begin 2017 ondersteunt ING Bankieren spraakassistent Siri. Je kunt Siri gebruiken om geld over te maken of geld te ontvangen via een betaalverzoek. Activeer de functie via de instellingen en gebruik het stemcommando ‘Hé Siri, ik wil geld overmaken’. Vervolgens heb je de optie om een bedrag in te voeren en met Touch ID (of je pincode) een betaling te doen. Je kunt de spraakassistent ook vragen om een betaling te ontvangen. Na bevestiging handelt de app het betaalverzoek af en kun je het delen via bijvoorbeeld WhatsApp of e-mail.

ING-app Siri

De ING-app had overigens al langer spraakherkenning voor stembediening en het bevestigen van betalingen. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van de spraakherkenningstechnologie van Nuance Communications.

Betaalverzoek via de Berichten-app

ING was de eerste bank die Apples Berichten-app ondersteunt voor het sturen en ontvangen van betaalverzoeken. Handig als je na een avondje stappen met vrienden nog geld tegoed hebt. Zorg dat je beschikt over de laatste versie van ING Bankieren om van de functie gebruik te maken.

ing bankieren

Zonder de Berichten-app te verlaten vul je het bedrag in, kies je een categorie (pizza, film, drinken) en vervolgens maakt de app een speciale link aan. De ander drukt hierop om direct naar een pagina doorgestuurd te worden, waar hij het verschuldigde bedrag kan overmaken.

QR-codes voor (terug)betalingen

Als klant van ING ben je vast bekend met de TAN-codes die nodig zijn om betalingen af te ronden. Die codes maakt de app overbodig; nu kun je iDEAL-aankopen op de pc direct betalen met de Bankieren-app. Bij het online betalen via iDEAL vind je de optie ‘Betalen met de Mobiel Bankieren App’. Hiermee vraag je een QR-code op die je kunt scannen in de app. Vervolgens kun je Touch ID gebruiken om de transactie veilig af te ronden. De QR-code-scanner (‘Scanner’) vind je onderaan het hamburgermenu, dat je opent met de knop rechtsboven.

In de app kun je overigens ook een betaalverzoek met QR-code aanmaken (via ‘Betaalverzoek > Nieuw betaalverzoek’) om een terugbetaling nog gemakkelijker te maken. Onderstaande video laat zien hoe het werkt.

Meer instellingen

In de instellingen vind je nog enkele andere functies. Zo kun je een daglimiet instellen (tot 5000 euro) met een zelfgekozen einddatum. Daarnaast heb je de optie om snel je saldo te zien op je inlogscherm, het berichtencentrum of je Apple Watch. Zo houd je gemakkelijk vinger aan de pols. Of kijk vooruit om te zien welke geplande incasso’s en uitgaven eraan zitten te komen.

Tot slot kun je via de instellingen zaken regelen met betrekking tot notificaties, taal (Nederlands of Engels) en je mobiele pincode. Heb je een zakelijke rekening, dan voeg je die eenvoudig toe via ‘Instellingen > Zakelijk bankieren toevoegen’. Houd je inloggegevens bij de hand en volg de stappen op het scherm.

Hoe zijn jouw ervaringen met de ING-app? Deel ze in de comments!

Download de ING-app voor iOS

De ING-app is beschikbaar voor diverse platforms, waaronder iOS. De laatste versie van de app is een kleine 76MB groot en vereist iOS 9 of nieuwer. Downloaden kan via onderstaande link.

ING Bankieren

ING

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu