11 minder bekende Facebook functies die je niet mag missen

Rutger Otto
9 maart 2016, 19:15
5 min leestijd
11 minder bekende Facebook functies die je niet mag missen

Facebook is één van de meest gebruikte apps, maar kom je wel verder dan het nieuwsoverzicht? Iets meer verstopt is Facebook rijk aan mogelijkheden, wij lichten de belangrijkste voor je uit.

Lees verder na de advertentie.

Je kunt Facebook gemakkelijk gebruiken door simpelweg door de stroom aan berichten te vegen. Misschien reageer je ergens op en bestempel je een post als ‘vind ik leuk’. Maar je hebt veel meer opties dan je misschien weet. Om de wat meer verstopte Facebook mogelijkheden uit te lichten, hebben we de tofste hieronder op een rij gezet.

1. Maak een gifje van je profielfotofacebook profiel

Je komt ze niet vaak tegen op Facebook, maar het is mogelijk om je profielfoto in te stellen als geanimeerde gif. Ga naar je profiel, tik op je foto en kies ‘Maak een nieuwe profielvideo’. Daarmee kun je een kort filmpje uploaden van jezelf die daarna op herhaling wordt afgespeeld. Dat ziet eruit alsof jouw foto tot leven is gekomen.

2. Autoplay van video’s uitschakelen

facebook video

Er zijn goede redenen te bedenken om filmpjes in het nieuwsoverzicht niet automatisch te laten afspelen, bijvoorbeeld als het je veel data kost. Via de instellingen kun je bepalen dat autoplay moet worden uitgeschakeld. Ga binnen de app naar ‘Meer’ (rechtsonder) en kies ‘Instellingen > Accountinstellingen > Video’s en Foto’s’. Hier kun je de instellingen voor filmpjes en plaatjes aanpassen, bijvoorbeeld dat automatisch afspelen alleen gebeurt als je met wifi verbonden bent.

3. Je activiteiten op Facebook bijhouden

facebook activiteit

Misschien deel je zo achteloos likes uit, dat je niet eens meer weet wat je de afgelopen tijd allemaal hebt gedaan op het sociale netwerk. Gelukkig is er een manier om dat terug te zien. Via je profiel klik je op ‘Activiteitlogboek’. Daar vind je precies wat jij de afgelopen tijd hebt gedaan op Facebook. Van nummers die je via een gekoppeld Spotify-account hebt geluisterd, tot berichten die je leuk vindt en reacties die je hebt geplaatst.

4. Bepaal wat je wil zien in Nieuwsoverzicht

favo berichten facebook

Zijn er pagina’s of mensen van wie je echt niets wil missen? Dan ga je naar ‘Meer’ en kies je voor ‘Instellingen’. Ga naar ‘Voorkeuren nieuwsoverzicht’ en tik op ‘Geef aan van wie je het eerst berichten wil zien’. Daar vink je jouw favorieten aan, die voortaan altijd bovenin je nieuwsoverzicht verschijnen.

5. Beheer je meldingen

facebook meldingen

Waar wil je wel en niet meldingen van ontvangen? Dat kun je aanpassen door via ‘Meer’ naar ‘Instellingen’ te gaan. Daar kies je voor ‘Accountinstellingen > Meldingen’. Hier kun je bijvoorbeeld uitschakelen dat je notificaties ontvangt voor verjaardagen. Je bepaalt hier wat jouw aandacht mag vragen.

6. Vrienden ontvolgen

facebook volgen

Heb je vrienden die heel veel posten op Facebook of wil je berichten van bepaalde mensen gewoon niet zien? Dan kun je ze ontvrienden, maar misschien gaat het om familie of iemand anders die je eigenlijk niet kan blokkeren. Daar is een functie voor: muten. Je bent dan nog steeds vrienden, maar je ziet geen berichten meer van diegene. Dat schakel je in door naar de profielpagina van de persoon te gaan en vervolgens op de Meer-knop onder de profielfoto te tikken. Hier kies je voor ‘Niet meer volgen’.

7. Maak een gedeeld fotoalbumfacebook bijdragers

Met vrienden een weekend weggeweest en wil je alle foto’s in één album bundelen? Dat is heel gemakkelijk. Je maakt simpelweg een album aan en vervolgens kies je rechtsboven in beeld op ‘Wijzig’. In het volgende venster kun je ervoor kiezen om ‘Bijdragers’ toe te staan. Zij kunnen dan foto’s plaatsen in het album om samen een collectie te maken.

8. Bericht opslaan voor later

bericht opslaan

Kom je een bericht of video tegen waar je op dit moment even geen tijd voor hebt, dan kun je kiezen om het later nog eens te bekijken. Daarvoor tik je op het pijltje omlaag rechtsboven in de post en kies je voor ‘Opslaan’. In het venster ‘Meer’ vind je in het vak van ‘Vrienden’ en ‘Evenementen’ ook het kopje met de naam ‘Opgeslagen’. Daar staan de artikelen die je voor later hebt bewaard.

9. Uitnodigingen voor spelletjes uitzetten

facebook games

Nog steeds zijn er mensen die anderen uitnodigingen voor spelletjes sturen via Facebook. Wil je die niet meer ontvangen, ga dan naar ‘Meer > Instellingen > Accountinstellingen > Meldingen’. Helemaal onderin het lijstje vind je ‘Meldingen van apps’. Hier vink je alle games uit (of aan).

10. Schakel tweestapsverificatie in

facebook beveilig

Omwille van beveiliging zou elke gebruiker tweestapsverificatie moeten inschakelen op Facebook (en andere diensten). Hiermee zorg je ervoor dat het voor mogelijke hackers bijna ondoenlijk wordt om in te breken op jouw account. Dit stel je in via ‘Meer > Instellingen > Accountinstellingen > Beveiliging’. Hier kies je voor ‘Aanmeldgoedkeuringen aan’ en vervolgens tik je op ‘Instellen starten’. Er wordt dan een code naar je telefoonnummer gestuurd met een bevestigingscode. Daarmee kun je voortaan veilig inloggen. Het is een extra stap, maar je bent er een stuk beter mee beveiligd. Codes om in te loggen vind je via de ‘Beveiligingsinstellingen’ onder ‘Codes voor aanmeldgoedkeuringen’. Er staan daar 10 codes die je moet gebruiken als je bijvoorbeeld op een ander toestel wil aanmelden. Dat toestel kun je dan toevoegen aan veilige apparaten, zodat dit niet elke keer hoeft. Zijn je codes bijna op, dan vraag je gewoon nieuwe aan.

11. Wie beheert je Facebook na je dood?

facebook herdenking

Heb jij al wel eens nagedacht over wat er met je Facebook moet gebeuren na je overlijden? Veel mensen denken er niet bij na en hun profiel blijft dan zomaar online, terwijl er niemand bij kan om bijvoorbeeld vervelende berichten of gênante foto’s te verwijderen. Maar Facebook geeft je de optie om een vertrouwenspersoon in te stellen, mocht er onverhoopt iets gebeuren.

Via ‘Meer > Instellingen > Accountinstellingen > Beveiliging’ kun je kiezen voor ‘Contactpersoon voor accounts met herdenkingsstatus’. Vanuit daar kun je een contactpersoon aanwijzen die bevoegdheden krijgt om aanpassingen te doen op jouw profiel, of hem zelfs mag verwijderen. De contactpersoon wordt via een bericht op de hoogte gesteld.

Lees meer over Facebook

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu