Zo kun je je menstruatiecyclus bijhouden op je iPhone of Apple Watch

Florence Peeters
29 september 2019, 13:16
3 min leestijd
Zo kun je je menstruatiecyclus bijhouden op je iPhone of Apple Watch

Vrouwen hebben er met iOS 13 en watchOS 6 een handige functie bijgekregen. Nu kunnen ze namelijk hun cyclus en vruchtbaarheid bijhouden. Zo werkt het.

Lees verder na de advertentie.

Je menstruatiecyclus bijhouden doe je zo

Al langere tijd bestaan er verschillende apps die je helpen bij het vastleggen en voorspellen van je menstruatie en vruchtbaarheid. Apple heeft nu het heft in eigen handen genomen en een cyclustracker ingebouwd in de Gezondheid-app. Hiermee registreer je alles rondom je menstruatie en vruchtbaarheid. Vervolgens voorspelt de app wanneer je het meest vruchtbaar bent en wanneer je maandelijkse periode van start gaat.

Daarbij kun je zoveel in detail treden als je zelf wilt. Je kunt simpelweg aangeven wanneer je menstrueert, maar ook symptomen, de mate van bloedverlies of zelfs testuitslagen toevoegen om een zo nauwkeurig en compleet mogelijk beeld te scheppen. Je stelt zelf in of je meldingen wilt krijgen wanneer er een menstruatie of periode van verhoogde vruchtbaarheid nadert. De functie helpt zo dus ook mensen met een kinderwens een handje.

menstruatiecyclus bijhouden

De cyclustracker is zowel in iOS 13 als watchOS 6 te vinden, en dus te gebruiken vanaf je iPhone en Apple Watch. Je moet de functie wel eerst verplicht configureren op een iPhone. De tracker werkt als volgt.

Cyclus bijhouden op je iPhone

Open op je iPhone de Gezondheid-app en tik op ‘Cyclus Bijhouden’. Vervolgens kun je basisinformatie vastleggen zoals je laatste menstruatie, hoeveel dagen je periode meestal duurt en of jouw volledige cyclus 28 of bijvoorbeeld 30 dagen duurt.

Swipe door de dagen heen om per dag data toe te voegen. Tik op het bolletje van een dag om toe te voegen dat je bloedverlies hebt gehad. Verkeerde dag? Tik opnieuw om het te verwijderen. Via de opties onder de tijdsbalk kun je extra informatie toevoegen. Scroll je verder naar onderen, dan zie je ook een overzichtelijke kalender met kleuren en een overzicht van je huidige en voorgaande cycli.

menstruatiecyclus bijhouden

Rood geeft de dagen aan waarop je je menstruatie hebt vastgelegd. Het paarse puntje eronder geeft de dagen aan waarop je hebt aangegeven dat je last heb van een symptoom zoals hoofdpijn, of buikpijn. Ook gebeurtenissen als seksuele activiteit, dat je de pil bent vergeten of een uitslag van een zwangerschaps- of ovulatietest krijgen een paarse punt.

De lichtrode kleur geeft een voorspelling van je menstruatie die de app maakt op basis van jouw data. Lichtblauwe dagen tonen een voorspelling van jouw meest vruchtbare periode. Deze zijn bedoeld om te helpen als je een kinderwens hebt, maar niet als anticonceptie-planning. De rode, lichtrode en blauwe kleur komen handig terug in de voorspellende kalenders, zodat je in één oogopslag kunt zien wanneer je een eisprong of menstruatie te wachten staat.

Cyclus Bijhouden op je Apple Watch

Op de Apple Watch werkt de functie praktisch hetzelfde, alleen is er een aparte Watch-app te vinden. Via de app Cyclus Bijhouden kun je gemakkelijk vanaf je pols informatie toevoegen en een overzicht krijgen van je eerstvolgende menstruatie en vruchtbare periode.

Meldingen instellen

Extra handig is dat je ook meldingen kunt instellen. Je menstruatie of ovulatie komt dan niet meer als verrassing om de hoek kijken. Je kunt aparte meldingen instellen voor menstruatie en vruchtbaarheid. Dit doe je bij het instellen van de app, maar het kan ook achteraf. Open hiervoor in Gezondheid het Cyclus Bijhouden-tabblad en scroll helemaal naar onderen. Tik hier op ‘Opties’. Hier kun je de schuifjes op groen zetten achter ‘Menstruatiemelding’ en/of ‘Vruchtbaarheidsmelding’.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu