Websites blokkeren op je MacBook en iMac: zo werkt het

Lars Paijmans
22 januari 2018, 11:11
2 min leestijd
Websites blokkeren op je MacBook en iMac: zo werkt het

Als je iMac of MacBook ook door kinderen wordt gebruikt, kan het geen kwaad om bepaalde pagina’s af te schermen. In deze tip laten we zien hoe in macOS websites blokkeren werkt, en wat de mogelijkheden zijn.

Lees verder na de advertentie.

macOS websites blokkeren: zo werkt het

Of je nu alleen 18+-websites of ook andere sites wil blokkeren, de Mac heeft uitgebreide opties om beide te doen. Zolang je als administrator bent ingelogd op je Mac, kun je zelf heel precies instellen welke pagina’s op een zwarte lijst komen.

Let op: Het maakt in dit geval niet uit welke browser je gebruikt, de filters die je via onderstaande stappen instelt telt voor het volledige internetgebruik van je Mac en dus niet alleen voor Apples browser Safari.

macOS websites blokkeren

Voordat je onderstaande stappen doorloopt, moet je een gast-account aanmaken voor de persoon waarvan je het internetgebruik wil beperken.

  1. Klik op het Apple-logo en open systeemvoorkeuren;
  2. Klik op Gebruikers en groepen;
  3. Klik op het hangslot in de linker onderhoek en vul je wachtwoord in;
  4. Kies de account waarbij je pagina’s wil blokkeren;
  5. Activeer het vakje voor ‘Schakel ouderlijk toezicht in’;
  6. Klik op ‘Open ouderlijk toezicht’ en vul je wachtwoord in.

Drie opties om websites te blokkeren

In het volgende venster kun je allerlei instellingen wijzigen en blokkeren. Voor deze tip gaat het specifiek om het ‘Web’ onderdeel, dat een speciaal tabblad heeft in dit menu. Vervolgens heb je drie keuzes, die afhankelijk van jouw voorkeuren nuttig kunnen zijn.

macOS websites blokkeren

Onbeperkte toegang: Klik deze optie aan als je het internet niet wil beperken. Alle websites zijn toegankelijk, ongeacht de leeftijdsclassificatie. Je beperkt hiermee het internet dus niet.

Beperk toegang tot expliciete websites: Door deze optie te kiezen, zal je Mac zelfstandig al websites blokkeren die voor 18 jaar en ouder zijn. Wil je meer keus, dan kun je op ‘Pas aan’ klikken achter deze optie. Hierdoor open je een lijst met geblokkeerde websites die je handmatig kunt uitbreiden. Klik simpelweg op het plusje om een lijst met geblokkeerde sites aan te maken.

Sta alleen goedgekeurde websites toe: Wil je de Mac alleen toegankelijk maken voor een handjevol specifieke websites, dan is dit de beste keuze. Deze optie blokkeert standaard alle sites, behalve degene die jij goedgekeurd hebt. Zo kun je kinderen bijvoorbeeld alleen toegang geven tot de website van de Donald Duck of Nickelodeon. Ook deze lijst is handmatig uit te breiden met goedgekeurde websites.

Wil je naast de Mac ook de toegang tot websites ontzeggen op de iPhone en iPad? Lees dan onderstaande tip.

Lees ook: In 5 stappen websites blokkeren op je iPhone of iPad

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu