De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Tip: Zo gebruik je tabbladen voor losse documenten in macOS-apps

Rick van der Veer
7 februari 2018, 16:54
2 min leestijd
Tip: Zo gebruik je tabbladen voor losse documenten in macOS-apps

Als je veel op het internet surft, weet je hoe handig tabbladen kunnen zijn in je browser. In deze tip laten we zien hoe je in veel Mac-apps op macOS tabbladen kunt inzetten om productiever met je schermruimte om te gaan.

Lees verder na de advertentie.

Tabbladen in macOS-apps

Tabbladen zijn een eenvoudige manier om je desktop georganiseerd te houden. Vooral webbrowsers, zoals Safari en Google Chrome, maken gebruik van tabs om te voorkomen dat je tientallen losse vensters opent. Maar ook andere apps op macOS Sierra of hoger kunnen tabbladen gebruiken om het overzicht te bewaren.

Om nieuwe documenten standaard in een tabblad in plaats van een nieuw venster te openen, moet je dit eerst instellen. Standaard worden nieuwe documenten namelijk in een los venster geopend. Volg hiervoor onderstaande stappen.

  1. Klik op het Apple-icoontje linksboven, en open ‘Systeemvoorkeuren;’
  2. Kies voor ‘Dock’, en stel ‘Open documenten in tabbladen’ in op ‘Altijd’ of ‘Alleen in schermvullende weergave’.
macos tabbladen in apps

Als je vervolgens een nieuw document opent in een app die al open staat, wordt het bestand in een nieuw tabblad geopend. Dit is vooral handig in apps waar je vaak meerdere documenten tegelijk gebruikt, zoals Pages of Numbers.

Dit werkt ook voor apps die niet door Apple zijn ontwikkeld, zoals fotobewerkingsprogramma Pixelmator. Veel apps hebben dan ook sinds de Sierra-update ondersteuning voor tabbladen, zelfs zonder dat de ontwikkelaar van de app er iets aan hoeft te doen. Sommige programma’s hebben hun eigen versie van tabbladen: in dat geval werkt de macOS-manier niet, maar moet je de sneltoetsen van het programma zelf gebruiken.

Ook kun je een nieuw tabblad openen met de sneltoets ⌘T (Command-T). In sommige apps, zoals Pages, opent deze sneltoets het opmaakscherm. Om hier een nieuw tabblad te openen, dien je eerst de tabbalk te openen met Shift-Command-T, waarna je op het plusje rechtsboven drukt om een nieuw tabblad te openen. Ook de sneltoets Control-Tab werkt in apps met tabbladen, om snel te schakelen tussen verschillende schermen.

→ Op zoek naar meer? Check onze Mac- en iPhone-tippagina voor veel meer handige tips & tricks!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu