In 3 stappen het macOS Dock sneller tonen en verbergen

Wouter Nijsen
6 februari 2018, 15:02
2 min leestijd
In 3 stappen het macOS Dock sneller tonen en verbergen

Het Dock in macOS geeft snel toegang tot apps die je vaak gebruikt, maar zit – zeker als je een klein scherm hebt – ook wel eens in de weg. Zo kun je het snel tonen en verbergen.

Lees verder na de advertentie.

macOS dock verbergen

Standaard wordt het dock in macOS onder in beeld getoond. Je kunt er je favoriete apps in kwijt, zodat je niet de hele tijd naar Launchpad of Finder hoeft te gaan om ze te starten. Soms is het sneller om Spotlight (cmd + spatie) of een soortgelijke app als Alfred te gebruiken om snel apps te lanceren, maar in deze tip richten we ons op het Dock.

Via ‘Systeemvoorkeuren > Dock’ bepaal je precies hoe het Dock zich gedraagt. Daarnaast kun je de positie kiezen: links, onder of boven. Apple geeft je ook de mogelijkheid om het Dock automatisch te verbergen, al zit daar een kleine vertraging in. Dit doe je overigens door de optie ‘Toon/verberg automatisch’ in te schakelen.

Gelukkig is er wat aan de snelheid van het Dock te doen. Om de balk sneller te tonen of verbergen, moet je even Terminal induiken. Dat klinkt moeilijker dan het is:

  1. Open Spotlight (cmd + spatie), type ‘Terminal’ en druk op enter;
  2. Voer de code defaults write com.apple.dock autohide-time-modifier -int 0 in en druk op enter;
  3. Tik hierna killall Dock en druk nogmaals op enter om het Dock opnieuw te laten laden.

Staat je Dock ingesteld op automatisch tonen/verbergen, dan zul je merken dat van de eerder genoemde vertraging geen sprake meer is. Het cijfer achter -int in stap 2 bepaalt hoe snel de balk verdwijnt en verschijnt. Zet je hier bijvoorbeeld 10, dan duurt het enkele seconden voordat het dock volledig (on)zichtbaar is. Dat wil je natuurlijk niet.

→ Op zoek naar meer? Check onze Mac- en iPhone-tippagina voor veel meer handige tips & tricks!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu