macOS Big Sur: zo bekijk je privacyrapporten van websites in Safari

Wouter Nijsen
25 november 2020, 11:03
2 min leestijd
macOS Big Sur: zo bekijk je privacyrapporten van websites in Safari

Webbrowser Safari heeft er met de macOS Big Sur-update een handige functie bijgekregen: privacyrapporten. In deze tip lees je wat dit zijn, wat je eraan hebt en hoe je ze opvraagt.

Lees verder na de advertentie.

macOS Big Sur: privacyrapporten in Safari

Door de macOS Big Sur-update wordt Safari sneller en efficiënter en kun je de browser meer personaliseren, maar ook de privacy gaat erop vooruit. Daarvoor introduceert Apple een handige nieuwe functie: privacyrapporten. In zo’n rapport wordt bijgehouden welke trackers Safari heeft geblokkeerd op de websites die je bezoekt.

macos big sur privacyrapporten

Met trackers kunnen websites en adverteerders jouw digitale voetsporen volgen en op deze manier wordt een profiel van je opgebouwd. Om te voorkomen dat je internetgedrag in de gaten gehouden wordt door trackers, blokkeert Safari deze standaard. Met de nieuwe privacyrapport-functie in de browser kun je per website zien welke trackers worden geblokkeerd. Het werkt als volgt:

  1. Open een website op Safari en klik – links naast de adresbalk – op het nieuwe privacy-knopje;

  2. Vervolgens zie je in een klein venster hoeveel trackers Safari heeft geblokkeerd;

  3. Klik op het i-icoontje om te zien hoeveel trackers er de afgelopen 30 dagen zijn geblokkeerd, welke trackers dit precies zijn en op welke websites.

Het privacyrapport is overigens ook te vinden op je startpagina in Safari. Daar kun je hetzelfde overzicht opvragen en alle specifieke informatie inzien. Het handige is dat Safari automatisch trackers blokkeert en je hier dus zelf niets voor hoeft te doen. Wel kun je, zoals we in de stappen hierboven beschrijven – te allen tijde een privacyrapport opvragen door simpelweg op het bijhorende knopje te klikken.

Meer over macOS Big Sur

Uiteraard voert macOS Big Sur nog veel verbeteringen door en in ons overzicht met de belangrijkste vernieuwingen lees je welke dit zijn. Neem ook een kijkje in onze tips over het Bedieningspaneel van Big Sur en hoe je de verbeterde Safari-extensies gebruikt. Ook zetten een aantal oplossingen op een rijtje als je problemen hebt met de nieuwe macOS-versie.

In de macOS Big Sur review lees je hoe alle vernieuwingen uitpakken en of het de moeite waard is om de update op je Mac(Book) te installeren.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu