Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Zo installeer je macOS-apps buiten de App Store om

Florence Peeters
14 januari 2019, 15:04
3 min leestijd
Zo installeer je macOS-apps buiten de App Store om

De Mac App Store zit bomvol handige macOS-apps, maar niet alles is er te vinden. Sommige programma’s dien je buiten de App Store om te installeren. Zo doe je dat.

Lees verder na de advertentie.

macOS-apps downloaden buiten de App Store

Hoewel je bijna alles wat je nodig hebt op je Mac aan programma’s in de App Store kunt vinden, dien je sommige apps apart te downloaden. Denk bijvoorbeeld aan de Mac-app voor Spotify of als je de Google Chrome-browser wil installeren.

Dergelijke programma’s installeer je dan vaak vanaf de eigen website of een zip-bestandje. Maar om dit te kunnen doen moet je Mac wel de juiste instellingen hebben. Dit stel je als volgt in.

  1. Klik op het Apple-logo en ga naar ‘Systeemvoorkeuren’;
  2. Ga vervolgens naar ‘Beveiliging en privacy’ en klik op het tabblad ‘Algemeen’;
  3. Tik – als je dit hebt ingesteld – op het hangslot en voer je wachtwoord in om de instellingen te kunnen wijzigen;
  4. Onder het kopje ‘Sta programma’s toe die zijn gedownload bij’ tik je de volgende optie aan: ‘App Store en ontwikkelaars waarvan de identiteit bekend is’.

Hierdoor kun je zowel programma’s uit de App Store als van erkende en geauthenticeerde ontwikkelaars downloaden. Hier vallen onder meer de eerder genoemde voorbeelden onder, samen met nog veel andere bekende apps.

Maar vanaf macOS Sierra heeft Apple de derde mogelijkheid, om apps van elke willekeurige bron toe te staan, verwijderd. Gatekeeper, de software die controleert of iets buiten de App Store wel geauthenticeerd is, is door Apple een stuk strenger gemaakt om zo meer veiligheid te kunnen garanderen.

Zo werkt de strengere beveiliging van macOS

Door deze strengere Gatekeeper kun je dus niet meer zomaar alle apps buiten de App Store om op je Mac krijgen. Daarnaast krijg je bij iedere app, geauthenticeerd of niet, een waarschuwingsmelding.

Als je voor het eerst een app van een bekende ontwikkelaar opent, krijg je de onderstaande melding te zien. Dit geeft aan dat de app door een beveiligingscontrole is gekomen.

Bij het installeren van een app die niet is erkend, staat een geel waarschuwingssymbool. Bovendien lukt het bij zulke programma’s in veel gevallen niet om het programma na installatie te openen, omdat de app niet toegestaan is op je Mac.

Dit betekent niet per se dat de app malware bevat of anderszins gevaarlijk is, maar veelal komt dit doordat de apps verouderd zijn. De meest recente versie is dan vaak niet geregistreerd. Als een app buiten de App Store niet installeert of opent, is de oplossing om dan te kijken of er nog een nieuwere versie is (of naar een alternatief te zoeken).

Wil je toch een app van een onbekende ontwikkelaar installeren, dan zul je de beveiligingsinstellingen van je Mac tijdelijk moeten opheffen en dan de app moeten openen. Om dit te doen klik je op de betreffende app in de Finder terwijl je Control inhoudt. Selecteer vervolgens ‘Open’ en nogmaals ‘Open’ in het dialoogvenster dat opent.

Hierna is de app als uitzondering opgeslagen en opent het programma net zoals elke andere app. Wees je er wel van bewust dat macOS hierdoor geen eventuele bedreigingen, malware of andere virussen in die app kan detecteren.

Lees meer macOS-tips

Bronnen afbeeldingen: Apple, Apple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu