De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Zo controleer je of jouw MacBook een gratis toetsenbordreparatie krijgt

Florence Peeters
8 mei 2019, 14:59
2 min leestijd
Zo controleer je of jouw MacBook een gratis toetsenbordreparatie krijgt

Apple repareert MacBooks en MacBook Pro’s met een defect toetsenbord kosteloos. Voelen de toetsen van jouw MacBook plakkerig aan of werken ze niet meer? Zo controleer je of jouw Mac een gratis toetsenbordreparatie kan krijgen.

Lees verder na de advertentie.

Apple biedt gratis MacBook-toetsenbordreparatie aan

De afgelopen jaren hebben de toetsenborden van MacBooks zich ontwikkeld tot een hardnekkig probleem. Doordat er stof, vuil of kruimels tussen de toetsen komen, levert dat bij veel gebruikers een defect toetsenbord op.

Omdat het probleem zich blijft voordoen bij MacBooks vanaf 2015, heeft Apple in 2018 besloten een speciaal reparatieprogramma voor MacBook-toetsenborden op te zetten. Dit betekent dat het bedrijf jouw toetsenbord kosteloos repareert, of vervangt als deze kapot is.

MacBook toetsenbordreparatie

Apple stelt dat er een defect in het toetsenbord zit als letters of tekens onverwachts worden herhaald als je ze gebruikt, deze letters of tekens juist niet verschijnen of de toetsen ‘plakkerig’ aanvoelen of niet altijd hetzelfde reageren. Vertoont jouw Mac zulke symptomen, dan kun je deze mogelijk gratis laten repareren of vervangen.

Deze MacBook-modellen komen allemaal in aanmerking voor een gratis reparatie:

  • MacBook 12 inch Retina (2015, 2016 of 2017)
  • MacBook Pro 13 inch met twee Thunderbolt 3-poorten (2016 en 2017)
  • MacBook Pro 13 inch met vier Thunderbolt 3-poorten (2016 en 2017)
  • MacBook Pro 15 inch (2016 en 2017)

Voorlopig zijn nieuwere MacBooks zoals de MacBook Air 2018 en MacBook Pro 2018 nog geen onderdeel van het gratis reparatieprogramma. Deze modellen hebben een extra laag over het zogeheten Butterfly-toetsenbord zitten, die beter moet beschermen tegen vuil, stof en kruimels.

Zo controleer je welk Mac-model jij hebt

Het is verstandig om zelf even te checken of je Mac in aanmerking komt. Dit doe je als volgt.

  • Druk rechts bovenin op het Apple-icoontje;
  • Selecteer in dit menu ‘Over deze Mac’;
  • Hier staat precies welk model MacBook je hebt. Controleer of deze in bovenstaande lijst staat.

Is dit het geval, dan kun je contact opnemen met Apple om een reparatie in te plannen. Het is zowel mogelijk om bij een Apple Store als bij een erkende Apple-serviceprovider aan te kloppen. Via de website van Apple vind je meer informatie over de reparatie en waar je precies terecht kan. Ook kun je daar een afspraak inplannen.

Voorheen was de gemiddelde wachttijd drie tot vijf werkdagen. Inmiddels geeft Apple toetsenbordreparatie voorrang en repareert het bedrijf binnen 24 uur. Dat betekent dat je niet dagenlang je laptop kwijt bent om deze op te lappen.

Het is wel zo verstandig om een back-up van al je gegevens te maken voordat je je MacBook aanbiedt ter reparatie. Zo kun je gemakkelijk een back-up maken van je Mac via Time Machine.

Lees meer handige tips voor je Mac

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu