7 handige tips om meer uit de accu van je MacBook te halen
Wouter Nijsen

De MacBook staat bekend om zijn uitstekende accuduur. Toch zijn er verschillende manieren om meer uit de MacBook accu te halen. In deze tip hebben we er zeven op een rijtje gezet.

1. Download de laatste updates

Het is wellicht vanzelfsprekend, maar veel gebruikers vergeten hun MacBook bij te werken met de nieuwste software. Het is echter raadzaam om dit wel te doen, omdat Apple regelmatig updates voor OS X uitbrengt om het besturingssysteem te optimaliseren.

Zo is OS X Yosemite in tegenstelling tot zijn voorganger een stuk zuiniger en haal je zo als gebruiker meer uurtjes uit de MacBook accu. Je kunt checken of er updates zijn door in de Mac App Store te navigeren naar het tabblad ‘ Updates’.

2. Check de conditie van de MacBook accu

MacBook batterijAls je problemen hebt met de accu van je MacBook is het handig om de conditie ervan te checken. Dat doe je door in de menubalk linksboven op het Apple-icoontje te tikken, vervolgens op ‘Over deze Mac’ te tikken en te kiezen voor ‘Systeemoverzicht’.

Klik vervolgens links op het tabje ‘Voeding’ om uitgebreide informatie over de accu op te vragen. Bij een goed functionerende accu hoort achter conditie ‘Normaal’ te staan. Is dat niet het geval, dan adviseren we je contact met Apple op te nemen. Mogelijk moet de batterij vervangen worden.

3. Zet de helderheid van het scherm lager

Net als bij een iPhone of iPad is het scherm van je MacBook een grote energieverbruiker. Het is daarom handig om de helderheid van het scherm wat omlaag te schroeven. Daarnaast wennen je ogen al gauw aan de lagere helderheid en merk je na verloop van tijd het verschil niet meer.

MacBook batterij

Ook adviseren we je om eens te spelen met de verschillende accu-opties van OS X. Deze zijn in het voorkeurenpaneel ‘Energiestand’ te vinden en laten je bijvoorbeeld harde schijven in sluimerstand plaatsen, als dat mogelijk is. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de helderheid van het scherm te dimmen op basis van het accuverbruik. Er zijn genoeg opties aanwezig om de accuduur te verlengen.

4. De verlichting van het toetsenbord

Ook de verlichting van het toetsenbord kan een aanslag zijn op de batterij van je MacBook. Hoewel het licht handig is wanneer je veel in het donker werkt, is het overdag natuurlijk overbodig. Zet daarom zoveel mogelijk de verlichting van het keyboard uit, wat je doet met de knoppen die op elke Mac te vinden zijn.

MacBook batterij

5. Schakel bluetooth uit

Een andere kleine, maar handige tip is het uitschakelen van bluetooth op de laptop. Indien je geen gebruikmaakt van een draadloze muis of speakerset, is het niet nodig om de bluetoothverbinding te activeren. Net als de wifiverbinding kun je bluetooth uitschakelen door in de menubalk bovenin op het bijhorende icoontje te klikken.

6. Gebruik geen onnodige apparaten

Gebruik je je MacBook vaak om een iPhone of iPad op te laden, wees je er dan van bewust dat dit ook gevolgen heeft voor de accuduur van de laptop. Koppel overbodige usb-apparaten daarom los en haal oplaadkabeltjes die je niet gebruikt uit de usb-poorten.

7. Sluit overbodige applicaties

MacBook batterijNet als bij de iPhone en iPad blijven geopende applicaties actief, ook wanneer je ze niet meer gebruikt. We raden daarom aan om regelmatig alle geopende programma’s te checken en er zoveel mogelijk uit te schakelen. Dit kun je doen door de toetscombinatie CMD+Q te gebruiken of linksboven in de menubalk op het Apple-icoontje te klikken en vervolgens voor ‘Forceer stop’ te kiezen. Hierna zie je een korte lijst van alle actieve applicaties.

Een andere handige tip is dat OS X aangeeft welke applicaties veel stroom verbruiken. Daar kom je achter door op het batterij-icoontje rechtsboven te klikken. Google Chrome is bijvoorbeeld een applicatie die funest is voor de batterij van je MacBook. Het is dan ook aan te raden om Safari te gebruiken of een ander alternatief te zoeken.

Lees het laatste nieuws over de MacBook

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.