De iPhone 15 nu scherp geprijsd én zonder aansluitkosten!

Zo maak je een Mac screenshot en verander je de opslaglocatie

Rutger Otto
12 augustus 2015, 15:31
2 min leestijd
Zo maak je een Mac screenshot en verander je de opslaglocatie

Wil je een screenshot maken van wat er op je Mac-beeldscherm gebeurt, dan kan dat op drie verschillende manieren. Standaard komen ze op je bureaublad terecht, maar je kunt ze ook in een andere map onderbrengen.

Lees verder na de advertentie.

Een Mac screenshot maken

Je beeldscherm vastleggen kan op drie verschillende manieren op een Mac(Book). We sommen ze hieronder voor je op. Daarbij noteren we eerst de toetscombinatie met daarachter een uitleg. De basismogelijkheden zijn bij veel mensen bekend, maar het maken van een screenshot kan net zo geavanceerd als je zelf wil.

  • Cmd + Shift + 3. Hiermee maak je een screenshot van je volledige beeldscherm.
  • Cmd + Shift + 4. De cursor van je muis in beeld verandert in een kruisaanwijzer. Zet deze aanwijzer aan het begin van het gebied wat je wil vastleggen. Klik en sleep totdat je het beoogde deel van het scherm hebt geselecteerd. Druk tijdens het slepen op shift om de breedte vast te zetten. Druk tijdens het slepen op spatiebalk om de selectie in zijn geheel te verslepen.
  • Cmd + Shift + 4 met spatie. Nadat je cursor in een kruisaanwijzer is veranderd tik je op de spatiebalk (zonder iets te selecteren). Nu verandert de cursor in een camera-icoon. Hiermee kun je een compleet venster vastleggen. Beweeg de cursor, verschillende vensters kleuren blauw als teken van selectie.
mac screenshot

Verander de opslaglocatie van screenshots

Normaal gesproken verschijnen de schermafbeeldingen die je maakt op je bureaublad. Maak je veel screenshots, dan wordt het snel een bende, dus wellicht sla je ze liever in een map op. Door gebruik te maken van een commandoregel in Terminal (open via Spotlight Search met de toetscombinatie cmd + spatie) kun je dat regelen. Het is wat werk, maar volg onderstaand stappenplan en je bent oké.

  1. Maak een map voor je screenshots. Als voorbeeld maken wij er één aan op het bureaublad met de naam ‘Screenshots’;
  2. Open Terminal en typ de volgende commandoregel in: ‘defaults write com.apple.screencapture locatie‘ zonder haakjes en als locatie voer je de locatie van de map in, bijvoorbeeld users/rutgerotto/desktop/screenshots;
  3. Druk op Enter, typ op de volgende regel ‘killall SystemUIServer‘ (wederom zonder haakjes) en druk nogmaals op Enter.
mac screenshot

Screenshots die je nu maakt, komen voortaan netjes binnen in de daarvoor bestemde map. Wil je toch dat alle screenshots weer op het bureaublad komen te staan zoals voorheen, dan typ je de volgende regel:

defaults write com.apple.screencapture location users/gebruikersnaam/desktop/ (met op de plek van gebruikersnaam jouw gebruikersnaam) en druk op Enter.

Schrijft daarna het commando ‘killall SystemUIServer‘ (zonder haakjes) en druk op Enter.

Maak JPEG van je screenshots

Wil je dat schermafbeeldingen niet automatisch als .PNG worden opgeslagen maar als .JPEG? Doe dat dan eveneens via de Terminal. Daarvoor heb je de volgende commandoregel nodig:

defaults write com.apple.screencapture type jpg

Druk op Enter en sluit wederom af met ‘killall SystemUIServer‘ en nogmaals Enter.

Lees het laatste Mac-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu