De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

4 tips om virtuele Post-its op je Mac te plakken

Rutger Otto
11 december 2016, 13:35
2 min leestijd
4 tips om virtuele Post-its op je Mac te plakken

De kans is groot dat je ‘Plaknotities’ niet kent, terwijl het een standaard-app op de Mac is. In dit artikel leggen we uit wat je ermee kunt.

Lees verder na de advertentie.

Plaknotities op de Mac

Voor iedereen die wel eens Post-its op zijn monitor plakt om iets niet te vergeten is er een digitaal alternatief voor de Mac: Plaknotities. Hiermee kun je notities maken, net als in Pages of andere schrijf-apps. Het verschil is dat je Plaknotities altijd in beeld kunt laten staan, zodat je er constant aan herinnerd wordt.

Dat hoeft overigens niet. Als het een minder dringende boodschap betreft, dan kun je ze ook gewoon achter andere vensters plaatsen. Zo zie je hem pas als je andere apps sluit – bijvoorbeeld aan het einde van de dag – of als je naar het Dock kijkt.

De virtuele geeltjes van de Mac zijn handig als je snel toegang wilt houden tot belangrijke informatie. Bijkomend voordeel is dat je geen rommel van je bureau maakt door fysieke briefjes én dat je geen papier verspilt. In dit artikel lees je hoe de plaknotities werken.

postits

1. Plak een notitie vast in beeld

Plaknotities open je vanuit het Dock of de Finder. Je kunt ook gewoon binnen MacOS zoeken (cmd + spatie) naar ‘Plaknotities’. Heb je de app nooit eerder gebruikt, dan krijg je direct twee notities in beeld waarin korte uitleg staat over de mogelijkheden. Een nieuwe notitie maak je via ‘Archief > Nieuwe notitie’ of met de toetscombinatie ‘cmd + N’.

Wil je dat een notitie altijd in beeld blijft staan en niet achter vensters verdwijnt, dan doe je het volgende:

 1. Open Plaknotities;
 2. Maak een nieuwe notitie aan of klik op een bestaande;
 3. Klik boven in de menubalk op ‘Notitie’;
 4. Kies ‘Zwevend venster’.

De aantekening blijft nu altijd staan, ongeacht welke andere app je opent. Via het ‘Notitie’-menu kun je het bericht ook doorzichtig maken als je dat liever hebt.

plaknotities-mac

2. Kies een andere kleur

Wil je beter onderscheid maken tussen je notities, bijvoorbeeld als de ene werkgerelateerd is en de andere voor boodschappen, dan kun je ze verschillende kleuren geven. Dat doe je zo:

 1. Open een notitie;
 2. Klik in de menubalk op ‘Kleur’;
 3. Kies een kleur naar keuze, er zijn in totaal zes verschillende.

3. Minimaliseren en rangschikken

Een constante reminder is handig, maar misschien wil je de notitie niet constant uitgeklapt in beeld hebben. Je kunt ‘m dan inklappen, zodat er enkel een gekleurde strook blijft staan, die een stuk minder in de weg zit, maar wel duidelijk blijft.

Je kunt notities op twee manieren minimaliseren, door op het balkje bovenin te dubbelklikken, of via ‘Venster > Minimaliseer’. Via Venster kun je jouw post-its ook rangschikken, bijvoorbeeld op kleur of inhoud.

4. Plaknotities opslaan

Notities zijn op te slaan als platte tekst (.txt). Zo kun je ze bewaren of delen met anderen. Heb je een notitie open staan, dan doe je het volgende:

 1. Klik op Archief;
 2. Kies ‘Exporteer tekst’;
 3. Geef het bestand een naam en kies een opslagplek;
 4. Klik op ‘Bewaar’.
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu