De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Tip: Zo krijg je het klassieke Mac-opstartgeluid terug op nieuwe Macs

Lars Paijmans
26 februari 2020, 11:04
2 min leestijd
Tip: Zo krijg je het klassieke Mac-opstartgeluid terug op nieuwe Macs

Apple maakte in 2016 een einde aan het klassieke opstartgeluid van de Mac. Nu blijkt een simpel regeltje code in Terminal dit geluid weer terug te brengen. Wij laten zien hoe.

Zo kun je het klassieke Mac-opstartgeluid aanzetten

Als je onlangs bent overgestapt naar een nieuwe iMac of MacBook, zal je direct iets opvallen als je de aan/uit-knop indrukt. Het klassieke geluidseffect dat je hoort als je een Mac opstart is sinds 2016 verleden tijd. Apple gebruikte het geluid al sinds 1998, waardoor er destijds heel wat mensen waren die het jammer vonden dat het bedrijf deze keuze gemaakt had.

Apple zei er een goede reden voor te hebben: als je een MacBook van 2016 of nieuwer opent, wordt hij automatisch opgestart. Oudere Macs ontwaken alleen uit de slaapstand als je dit doet. Hierdoor hoef je in principe niet meer op de powerknop te drukken bij deze nieuwere Macs, maar gaat dit wel ten koste van het opstartgeluid.

Mac-opstartgeluid

Gelukkig is er nu een nieuwe manier gevonden om dit geluid terug te brengen. Het mooie hieraan is dat je er niks voor hoeft te downloaden of externe apps hoeft te installeren. Het enige wat je nodig hebt, is een regeltje code die je in de Terminal plakt. Dat werkt als volgt.

Het klassieke Mac-opstartgeluid weer aanzetten

  1. Open de Terminal-app op je Mac;
  2. Voer de volgende regel code in en druk op enter: sudo nvram StartupMute=%00;
  3. Vul je wachtwoord in om de wijziging door te voeren;
  4. Sluit de Terminal-app en start je Mac opnieuw op.

Om het geluid te horen, moet je Mac het volume niet gedempt hebben. Wil je na een tijdje het geluid toch weer uitzetten? Dan kun je dezelfde stappen hierboven doorlopen maar de volgende regel code in Terminal plakken: sudo nvram StartupMute=%01.

Meer MacBook-tips

Benieuwd naar meer handige tips & tricks voor je MacBook? Op iPhoned lees je regelmatig praktische tips. We leggen bijvoorbeeld uit wat je moet doen als je MacBook te warm wordt. Heb je onlangs een nieuwe MacBook aangeschaft? In onze Mac beginnersgids lees je alles wat je moet weten.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu