In 6 stappen een Mac gastgebruiker instellen of verwijderen

Rutger Otto
26 augustus 2015, 15:29
1 min leestijd
In 6 stappen een Mac gastgebruiker instellen of verwijderen

Is er iemand op bezoek of leen je je Mac even uit, dan hoeft diegene niet op jouw profiel in te loggen. Makkelijker is om hem of haar toegang te geven tot een gastaccount.

Lees verder na de advertentie.

Er zijn genoeg redenen te bedenken om iemand een gastprofiel te geven. Zo kunnen gastgebruikers geen instellingen op je Mac veranderen of aanpassingen maken bij andere geregistreerde gebruikers op je computer. Daarnaast hebben gasten niet overal toegang tot. Zo hou je privé-zaken daadwerkelijk privé. Je kunt zelfs nog instellen wat een gastgebruiker wel en niet mag doen, door handmatig te filteren.

Mac gastgebruiker aanmaken

  1. Wil je een gastprofiel aanmaken, volg dan het onderstaande stappenplan op de voet.
  2. Klik linksboven in beeld op het Apple-logo en kies ‘Systeemvoorkeuren’;
  3. Ga naar ‘Gebruikers en groepen’;
  4. Ontgrendel het hangslot linksonder in het venster door het wachtwoord van de beheerder in te vullen;
  5. Klik links in het venster op ‘Gastgebruiker’ en klik het vinkje aan voor ‘Sta toe dat gasten op deze computer inloggen’;
  6. Schakel indien gewenst ouderlijk toezicht in (hier kun je aangeven waar gasten wel en geen toegang toe hebben) en geef gasten mogelijk verbinding met gedeelde mappen.
mac gastgebruiker

Je hebt nu een gastaccount ingesteld. Log je op je eigen profiel uit, dan kun je weer inloggen als gast. Wil je de toegang tot een Mac gastgebruiker uitschakelen, dan is dat eveneens heel simpel. Ga naar ‘Gebruikers en groepen’, klik op Gastgebruiker en vink ‘Sta toe dat gasten op deze computer inloggen’ uit.

Wil je geen gastgebruiker aanmaken, maar een volledig nieuw account toevoegen op je Mac? Lees dan deze tip. Met verschillende profielen op een Mac werken is bijvoorbeeld handig binnen een gezin waar ouders en kinderen een computer willen delen.

Lees meer nieuws over de Mac

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu