Runners deal! De iPhone 15 nu met korting oplopend tot €486!

In 3 stappen spaties toevoegen aan het Mac Dock

Rutger Otto
30 juli 2015, 14:19
2 min leestijd
In 3 stappen spaties toevoegen aan het Mac Dock

Als je veel iconen van Mac-apps in het Dock hebt staan, is het misschien tijd voor wat ordening. Met deze tip kun je iconen bundelen door er spaties tussen te zetten.

Lees verder na de advertentie.

Programma’s in je dock zetten is prettig, want je hebt alles direct bij de hand. Maar bij veel iconen wordt het wellicht een beetje rommelig en onoverzichtelijk. Het toevoegen van ruimtes tussen de programma’s kan zorgen dat je apps kunt bundelen waardoor het overzicht terugkomt.

Mac Dock ruimtes maken

Om ruimtes tussen apps toe te voegen, moet je gebruikmaken van de Terminal. Als je niet weet hoe je dat programma opent: het gemakkelijkst is om Spotlight te gebruiken. Dat is het loep-icoon rechtsboven op je monitor van de Mac. Typ Terminal in en je opent hem. Maak van het onderstaande handige stappenplan gebruik om een spatie toe te voegen in het Dock:

  1. Open Terminal;
  2. Typ (of kopieer) de volgende tekstregel in Terminal: defaults write com.apple.dock persistent-apps -array-add ‘{“tile-type”=”spacer-tile”;}’; killall Dock
  3. Druk op Enter.
mac dock ruimte

Verschuiven en verwijderen

Dat is het. Je hebt nu een spatie gecreëerd in je Dock. Als je erop klikt en ingedrukt houdt, kun je de ruimte naar links of rechts verschuiven, wat je zelf wil. Op die manier kun je groepjes maken van apps tussen twee spaties in. Apps verschuif je overigens ook op dezelfde manier: klikken en slepen. Zo zet je bijvoorbeeld je productiviteit-apps bij elkaar of sorteer je apps op kleur. Je kunt het indelen zoals je wil.

Heb je meer ruimtes nodig, dan voer je de tekstregel van hierboven gewoon een paar keer in de Terminal in. Wil je juist een spatie verwijderen, dan kun je hem met een rechterklik verwijderen. Het is ook mogelijk om de spatie simpelweg uit het Dock te slepen tot je ‘verwijder’ ziet staan.

Lees meer over de Mac

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu