6 tips om je Mac-bureaublad op te ruimen

Lars Paijmans
7 augustus 2018, 13:21
3 min leestijd
6 tips om je Mac-bureaublad op te ruimen

Geef het maar toe, ook jouw bureaublad van je Mac kan wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Met de tips in dit artikel schep je orde in de chaos en kun je zo die mooie wallpaper weer zien.

Lees verder na de advertentie.

Mac bureaublad opruimen – 6 snelle tips

Je Mac bureaublad opruimen is één ding, maar het is natuurlijk een stuk fijner als je het voor elkaar krijgt om je desktop consequent netjes te houden. Met deze tips wordt dat doel in ieder geval een stuk haalbaarder.

1. Gebruik mappen en schep orde in die chaos

Dit klinkt heel logisch, maar het werkt echt. Leer jezelf aan om mappen te gebruiken, zodat je niet alleen je bureaublad rustiger maakt, maar je al je bestanden ook gemakkelijker terug kunt vinden. Maak bijvoorbeeld een afzonderlijke map voor al je school- en werkgerelateerde zaken, gooi al je films in een film-map en zet je vakantiefoto’s in een map waar in ieder geval het jaartal in staat. Zo kun je ook jaren later nog die foto’s terugvinden. Deze mappen kun je vervolgens in de Documenten-tab van de Finder plaatsen, zodat ze niet eens meer op je bureaublad verschijnen.

2. Sorteer pictogrammen

Als je graag een aantal pictogrammen (zoals mappen) op je bureaublad hebt staan, kun je deze heel gemakkelijk sorteren. Hierdoor zet je Mac ze zelfstandig netjes onder elkaar, zodat je bureaublad er in een klap al een stuk overzichtelijker uit komt te zien. Dit trucje kun je overigens toepassen in de Finder, voor het geval de bestanden daar ook door elkaar staan.

  1. Klik met je rechtermuisknop op je bureaublad.
  2. Kies Ruim Op of Ruim Op Op
  3. Hier kun je kiezen in welke volgorde je de bestanden opruimt.
  4. Alle pictrogrammen worden nu automatisch netjes weggezet.

3. Pas de weergave-opties van je bureaublad aan

Door de weergave-opties te wijzigen kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om pictogrammen dichter bij elkaar of juist verder van elkaar af te zetten. Ook is dit menu bedoeld om het formaat van de iconen aan te passen.

  1. Klik met je rechtermuisknop op het bureaublad om de finder te openen.
  2. Kies onderin het menu voor ‘Toon weergaveopties’
  3. In het menu dat nu in beeld verschijnt kun je onder meer de pictogrammen aanpassen en verkleinen.

4. Zet de programma’s waar ze horen (en ruim je dock op)

Programma’s downloaden doet iedereen wel eens, maar als je niet oplet komen deze zo op je bureaublad te staan. Een beetje onnodig natuurlijk, omdat je deze gewoon in je dock kunt plaatsen. Dat scheelt ruimte, en je hebt je favoriete programma’s hierdoor nog steeds bij de hand. Programma’s kun je daarnaast gemakkelijk in de Programma’s map slepen. Dan vind je ze later snel weer terug.

5. Verberg harde- en externe schijven

Sommige Mac-eigenaren willen het liefst helemaal geen pictogrammen op hun bureaublad staan. Als je een externe harde schijf aan je Mac hangt, zul je echter zien dat deze gewoon op je desktop verschijnt. Door deze te verbergen blijft je bureaublad leeg, en kun je deze gewoon openen in de Finder.

  1. Open de Finder op je bureaublad.
  2. Kies voorkeuren om een menu te openen.
  3. Ga naar Algemeen en kies hier of je harde schijven, externe schijven, CD’s of verbonden servers wilt laten zien op je bureaublad.

6. Sla media op in downloads

Een andere logische (maar daardoor niet minder handige) tip is aanleren dat je bestanden van het internet voortaan opslaat in de map met Downloads. Hierdoor kun je aan het einde van de dag snel een blik werpen op de lijst in deze map, en in negen van de tien gevallen alles verwijderen. Zo ruim kun je je Mac bureaublad opruimen, en blijft je bureaublad gedurende de dag ook wat leger.

Op zoek naar meer tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of download de iPhoned-app om iedere dag en week op de hoogte te blijven van al het laatste Apple-nieuws, de beste apps en handigste tips.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu