Heb je een nieuwe Mac in huis? Dan kan macOS als besturingssysteem even wennen zijn. Met deze Mac-beginnersgids haal je alles uit je nieuwe computer.
Lees verder na de advertentie.
Mac-beginnersgids: tips voor je nieuwe computer
Apple wordt geroemd om zijn makkelijk te begrijpen software. Toch is niet alles even vanzelfsprekend. In deze gids leiden we je door enkele essentiële eerste stappen en leggen we termen uit die je wellicht niet kent. Ook geven we tips voor welke apps nou echt je geld waard zijn, welke instellingen je mogelijk wil aanpassen en hoe het zit met accessoires.
Mac beginnersgids inhoudsopgave
- Eerste stappen
- Mac-woordenboek: deze begrippen ga je tegenkomen
- Deze apps zijn je geld waard
- Deze instellingen pas je aan
- Dit moet je weten over accessoires
- De volgende stap
Eerste stappen
Er zijn een aantal eerste stappen die we aanraden bij het beginnen met je Mac. Natuurlijk is het updaten van macOS belangrijk, maar moet je ook aan een paar andere dingen denken.
Update macOS naar de nieuwste versie
Een goede start voor je nieuwe Mac is om het systeem te updaten. Updates worden op termijn automatisch aangeboden, maar het is verstandig om dat direct handmatig te doen om eventuele problemen voor te zijn. Om je Mac te updaten, ga je naar Systeemvoorkeuren en klik je op Software-update. Vervolgens zoekt je Mac automatisch naar updates die je kunt installeren. Je kunt er ook voor zorgen dat macOS automatisch updates installeert.
Claim je gratis apps
Koop je een Mac, dan krijg je van Apple een stapeltje apps cadeau: iMovie, Keynote, Numbers, Pages en GarageBand. Als het goed is, staan er direct updates voor deze apps klaar. Voordat je die kunt installeren, moet je deze apps wel eerst claimen. Doe je dat niet, dan blijft er een rood bolletje bij de App Store blijft staan (dat betekent dat er updates zijn) en dat wil je niet.
Kijk daarom even in de App Store bij je Account (onderin het menu). Daar staat bovenaan dat je programma’s te verkrijgen hebt. Klik op ‘accepteer’ om deze te claimen.
Geef Safari een kans
Ben je een ander besturingssysteem gewend, dan ben je misschien geneigd om direct Google Chrome als webbrowser te installeren en Safari links te laten liggen. Toch is het slim om Safari een echte kans te geven.
Google Chrome is namelijk totaal niet geoptimaliseerd voor macOS. Dat betekent in de praktijk dat de webbrowser veel meer vraagt van de hardware in je computer en daardoor de accu extra wordt belast. Safari is gelukkig tegenwoordig ook een uitstekende browser, met grotendeels dezelfde functionaliteiten als Chrome.
Mac-woordenboek: deze begrippen ga je tegenkomen
Als je niet eerder met een Mac hebt gewerkt, kom je allerlei termen tegen die je waarschijnlijk nog niet kent. Wij helpen je een handje op weg.
- Dock: Het Dock is de balk met pictogrammen die standaard onderin wordt afgebeeld. Je klikt op een pictogram om het bijbehorende programma te openen. Het Dock kan ook aan de linker- of rechterkant van het scherm worden geplaatst via de instellingen.
- Spotlight: Met Spotlight zoek je op je Mac. Je bereikt Spotlight door op het icoontje van een vergrootglas in de bovenbalk te klikken. Via deze weg vind je onder andere bestanden, e-mails, foto’s en zoek je zelfs op het internet.
- Finder: Wil je specifiek op zoek naar je bestanden, waar je wellicht de naam niet van weet? Dan open je de Finder. Dit is de verkenner waarmee je door je bestanden struint, ze opent, weggooit of in een mapje stopt.
Launchpad: Op deze plek zie je welke programma’s er allemaal op je Mac staan geĂŻnstalleerd. Vanaf Launchpad is elke programma direct te openen. - Command: Mac’s hebben een toetsenbordknop die andere computers niet hebben. Dat is de Command-knop. Deze vind je aan beide zijden van de spatiebalk. Deze knop wordt voornamelijk gebruikt voor allerlei shortcuts. Denk aan Command+c voor kopiĂ«ren.
- Dmg-bestand: Meestal zul je programma’s gewoon via de App Store-downloaden. Download je echter een programma via een website, dan gebeurt dat via een dmg-bestand. Dmg staat voor ‘disk image’. Deze open je door er tweemaal op te klikken. Vervolgens sleep je het programma naar de map Programma’s.
- Time Machine: Time Machine is een ingebouwde functie op je Mac voor het maken van een reservekopie van je bestanden. Hiervoor moet je een extern opslagapparaat aansluiten, waarna de Mac automatisch regelmatig een kopie maakt. Mocht er iets met je Mac gebeuren, dan herstel je alle bestanden via deze reservekopie.
- Activiteitenweergave: In dit schermpje zie je alle processen die draaien op je Mac. Dit is de plek waar je naartoe gaat als je systeem plots heel traag is. In de Activiteitenweergave zie je welk programma veel van je processor of het geheugen vraagt. De kwaaddoener kun je direct stopzetten. Ook is op deze plek de activiteit van het netwerk en de accu te zien.
Welke apps moet ik kopen?
Via de App Store zijn er een hele hoop fijne apps te vinden. Veel van deze apps zijn gratis. Zo kun je een app downloaden van je favoriete berichten-app, of de dienst waar je muziek luistert. Vergeet daarnaast natuurlijk niet een wachtwoordmanager te downloaden voor het maken en opslaan van veilige wachtwoorden. Daarnaast zijn de volgende betaalde apps essentieel.
iA Writer
Schrijf je met enige regelmaat teksten op je Mac? Dan ben je het eigenlijk aan jezelf verplicht om iA Writer aan te schaffen. Deze tekstverwerker is namelijk super minimalistisch opgezet, zodat je compleet gefocust aan het werk kunt. Met een extra Focus Mode plaats je zelfs enkel het stukje tekst waar je mee bezig bent op de voorgrond. Dat betekent overigens niet dat de app niet genoeg functies heeft. Ze zitten alleen verborgen.
Pixelmator Pro
Je hebt geen PhotoShop nodig om op een professionele manier afbeeldingen te bewerken. Daar komt Pixelmator Pro namelijk voor om de hoek kijken. Deze app heeft bijna alles wat je van PhotoShop kunt verwachten, maar is toch een stuk toegankelijker door het design. Veel handelingen spreken meer voor zichzelf dan in de software van Adobe. Voor meer informatie over deze app lees je onze Pixelmator Pro review.
Welke instellingen pas ik aan?
Standaard staat je Mac ingesteld op een manier dat Apple het graag ziet. Dat is echter niet voor iedere gebruiker ideaal. Daarom volgen hier een aantal tips voor de instellingen van je computer.
Verberg je Dock
Je hebt nu een stapel apps geĂŻnstalleerd en daarom staat je Dock waarschijnlijk goed vol. We raden aan om deze Dock automatisch te laten verbergen. Anders neemt deze onnodig werkruimte in beslag en dat is zonde. Heeft een app aandacht van je nodig, dan springt deze alsnog in beeld. Zelfs als je Dock verborgen is. Om het Dock automatisch te verbergen, ga je naar systeemvoorkeuren. Daar klik je op Dock en vink je de optie ‘Toon/verberg automatisch’ aan.
Automatische helderheid van je beeldscherm uitschakelen
De helderheid van je MacBook-scherm zal zich automatisch aanpassen aan je omgeving. Dat is fijn voor zowel je ogen als de accu. De MacBook heeft echter moeite met snel veranderende lichtomstandigheden. Bijvoorbeeld als je in een rijdende trein zit.
Zit je dus vaak in de trein, of werk je in andere omstandigheden waarbij het licht flikkert? Dan is het slim om de automatische helderheid uit te schakelen. Ga daarvoor naar de systeemvoorkeuren en klik op Beeldschermen. Haal daar het vinkje weg bij ‘Pas helderheid automatisch aan’. Vervolgens zet je de helderheid zelf handmatig hoger of lager via de knopjes op het toetsenbord.
Zet de taal van het toetsenbord op VS
Gebruik je de standaard instellingen van je Mac, dan staat het toetsenbord op Nederlands. Dat betekent dat je bijvoorbeeld bij het typen van speciale tekens op letters, zoals een streepje of een umlaut, een shortcut moet gebruiken. Het is veel handiger als je gewoon een apostrof en een ‘e’ kunt typen voor een Ă©, of aanhalingstekens en een ‘o’ voor een ö. Dat kan!
Je kunt je toetsenbordtaal namelijk op VS zetten, zonder dat het invloed heeft op de taal van je Mac of de spellingcontrole. Ga daarvoor naar systeemvoorkeuren en tik op ‘Toetsenbord’. Bij Invoerbronnen zorg je ervoor dat in de linkerbalk enkel ‘VS (internationaal) – PC’ staat.
Geef natuurlijk scrollen een kans
Op macOS is scrollen anders dan op andere systemen. Eigenlijk gaat het net andersom dan je mogelijk gewend bent. Scroll je naar boven, dan gaat het scherm waar je in zit naar beneden. In plaats van scrollen ben je dus meer aan het slepen. Dit kun je aanpassen in de Systeemvoorkeuren. Klik daar op ‘Trackpad’ en haal in het kopje ‘Scrollen en zoomen’ het vinkje weg bij ‘Scrolrichting: natuurlijk’.
Toch raden we aan om de natuurlijke scrolrichting een kans te geven. Je raakt er namelijk zo aan gewend. Dan blijkt dat dit heel fijn en logisch werkt. Bevalt het toch niet? Dan kun je altijd nog wisselen. Vergeet daarnaast niet dat je een hele hoop handige gebaren kunt doen met de trackpad. Die vind je ook bij ‘Trackpad’ in de Systeemvoorkeuren, maar dan onder de tab ‘Meer bewegingen’.
Welke accessoires heb ik nodig?
Met een Mac heb je eigenlijk alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan, maar er zijn natuurlijk accessoires die het gebruiksgemak kunnen verhogen.
Allereerst is het bij een MacBook natuurlijk slim om een hoes te kopen. Hoewel moderne MacBooks stevige apparaten zijn, zorgt een hoes ervoor dat de buitenkant niet beschadigt, het apparaat beschermd is tegen stoten en er geen viezigheid bij komt.
Wil je jouw MacBook aansluiten aan een extern scherm, dan heb je een kabel nodig. Kijk voordat je een kabel koopt goed welke aansluiting je MacBook heeft en op wat voor scherm je die wil aansluiten. Moderne MacBooks hebben daar een usb-c-aansluiting voor.
Omdat Apple steeds minder aansluitingen in zijn MacBook plaatst, kan het nodig zijn om een adapter te kopen. Deze plaats je in Ă©Ă©n van de usb-c-poorten, waarna je toegang hebt tot allerlei nieuwe mogelijkheden. Denk aan een hdmi-poort en een standaard usb-poort. Vervolgens is het veel makkelijker om andere accessoires aan te sluiten. Denk aan een muis en toetsenbord.
Neem de volgende stap
Wil je nu de volgende stap zetten? Duik dan eens in onze macOS-tips. Bijvoorbeeld hoe je macOS-apps buiten de App Store om installeert of hoe je met Time Machine een back-up maakt.