Deze 11 kleinere iOS 12-functies en -verbeteringen kende je nog niet

28 september 2018, 15:57
5 min leestijd

Apples grote software-update voor de iPhone en iPad voegt tal van grote veranderingen door, maar doet minstens zoveel kleine verbeteringen. Dit zijn de 11 beste kleine iOS 12-functies die je vast nog niet kende. Bekijk ook onze video!

Lees verder na de advertentie.

Dit zijn de kleine iOS 12-functies

iOS 12 geeft onze iPhone en iPad weer allerlei nieuwe functies om mee aan de slag te gaan. Gisteren bespraken we op iPhoned al de grootste aanpassingen in onze iOS 12 review, maar er zijn minstens zoveel kleine functies die het vermelden waard zijn. Wil je meer weten over grotere nieuwe functies zoals ARKit 2.0 en Schermtijd? Neem dan het kijkje in onze review:

Lees: iOS 12 review: Apples beste update in jaren verfijnt vooral wat er al was

iOS 12 Siri

1. Siri helpt met zoeken naar wachtwoorden en autofill

Zodra je iPhone ontgrendeld is, kan Siri je een handje helpen om wachtwoorden te vinden. Handig als je snel toegang wil hebben tot een account en niet door je steeds langer wordende lijst met accounts wil scrollen. Daarnaast ondersteunen wachtwoord-apps als 1Password en LastPass voortaan autofill, zodat het heel gemakkelijk wordt om op een veilige manier snel je wachtwoorden in te vullen als je inlogt op een website.

2. iOS waarschuwt voor hergebruikte wachtwoorden

Apple gaat zijn best doen om beveiliging toegankelijker te maken. Zo waarschuwt je iPhone als je hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts gebruikt, wat een veelgemaakte fout is door gebruikers. Op die manier moedigt Apple aan om voor iedere dienst een ander wachtwoord te gebruiken, wat je beveiliging een stuk sterker maakt. Daarnaast doet Apple een viertal andere zaken om je privacy te beschermen op je iPhone en iPad, waar je in het onderstaande artikel meer over leest.

Lees ook: 4 manieren waarop iOS 12 je privacy beter dan ooit beschermt

3. iPhone X-achtige navigatie op de iPad

Apple bereidt de iPad voor op een leven zonder homeknop en voegt iPhone X-achtige animaties toe. Zo kun je snel terugkeren naar het homescherm door van beneden naar boven te vegen en verschijnt het Bedieningspaneel door in de rechter bovenhoek naar beneden te vegen. Daarnaast ontdekte een ontwikkelaar dat iOS 12 de iPad klaarstoomt voor Face ID. Een mooie aanwijzing dat de iPad Pro 2018 dit najaar uitgerust wordt met Apples gezichtsscanner.

Lees ook: Overzicht: Wanneer we de nieuwe iPad Pro, MacBook Air en meer verwachten

Kleine iOS 12 functies

4. Gemakkelijker je gezicht opnieuw scannen met Face ID

De iPhone X, XS, XS Max en XR ontgrendel je met Face ID, maar soms wil het wel eens gebeuren dat de scanner je niet herkent. Eerst zat er niets anders op dan je iPhone opnieuw vergrendelen en ontgrendelen, maar iOS 12 maakt dit gelukkig wat makkelijker. Zodra Face ID niet thuisgeeft, kun je van beneden naar boven vegen over het scherm om de scanner opnieuw te activeren.

5. Soepelere animaties

iOS 12 richt zich op de eerste plaats op het verbeteren van de stabiliteit en het verhogen van de snelheid. Dat is goed te merken, want meerdere animaties zijn er een stuk sneller op geworden. Zo verschijnt het Bedieningspaneel sneller in beeld en kun je sneller multitasken. Dat moet de manier waarop jij je iPhone en iPad bedient weer net iets sneller maken.

6. Gemakkelijker apps sluiten op de iPhone X

Als je nu een app geforceerd wil afsluiten op de iPhone X moet je deze in het multitaskingvenster even ingedrukt houden. Er verschijnen vervolgens rode cirkeltjes waarmee je een app geforceerd kunt afsluiten. Dat vond Apple wel erg veel stappen om te nemen, dus kun je voortaan gewoon het multitaskingvenster openen en een app naar boven vegen om hem te sluiten. Precies zoals dit altijd al werkte op oudere iPhones dus.

iOS 12 klein

7. Uitgebreide accu-informatie

Met iOS 11.3 introduceerde Apple de Accubeheerfunctie, die jou meer inzicht geeft in het gebruik van je iPhone-accu. iOS 12 zet de volgende stap door uitgebreidere statistieken te geven over het verbruik van je accu. In een grafiekje zie je precies op welke momenten je accu zwaar belast werd, en welke apps hier verantwoordelijk voor waren. Handig om snel een app te ontdekken die stiekem op de achtergrond jouw kostbare batterijpercentages weg zit te snoepen.

8. Safari Favicons

Een kleine verbetering die fanatieke Safari-gebruikers als muziek in de oren klinkt, is de introductie van Favicons. Deze kleine icoontjes vervangen de naam van een website als je meerdere tabbladen opent in Apples browser, zodat je gemakkelijker kunt zien welke websites je allemaal open hebt staan. Deze icoontjes zitten al jaren in browsers als Chrome en Firefox, maar maken nu eindelijk ook de overstap naar iOS en macOS Mojave.

9. Sneller qr-codes scannen

In iOS 11 voegde Apple de optie toe om qr-codes rechtstreeks vanuit de Camera-app te scannen. iOS 12 maakt het nog wat makkelijker door hiervoor een knop toe te voegen aan het Bedieningspaneel. Deze optie is optioneel, dus kun je naar eigen smaak aan- en uitzetten.

Kleine iOS 12 functies

10. Siri weet meer over beroemdheden, sport en eten

Siri wordt dit najaar een stuk slimmer dankzij de introductie van snelkoppelingen. Deze maken het mogelijk om apps aan Siri-commando’s te koppelen, wat complexere opties mogelijk maakt. Daarnaast is de assistent wat bijgeleerd op het gebied van beroemdheden, sportwedstrijden en eten. Handig als je kookinspiratie nodig hebt of niet meer op die naam kan komen van die bekende acteur uit de nieuwste bioscoopfilm.

11. RAW-ondersteuning in de Camera-app

Een grote verbetering voor iPhone-fotografen: de iPhone gaat RAW-foto’s gemakkelijker te importeren maken op je iPhone en iPad. Dit moet het overzichtelijker maken om de RAW-foto’s uit je camerarol te onderscheiden van de JPG-variant. Al wachten wij nog steeds op het moment dat Apple RAW-foto’s toevoegt aan de Camera-app. Misschien een idee voor iOS 13?

Lees ook: Fotograferen in RAW-formaat op de iPhone: dit moet je weten

iOS 12: Deze 6 kleine verbeteringen kende je nog niet! (iOS 12 functies)

Lees alles over iOS 12

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu