De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Je eigen iOS-apps maken: dit moet je weten

Erwin Vogelaar
16 november 2017, 17:01
3 min leestijd
Je eigen iOS-apps maken: dit moet je weten

Heb je een goed idee voor een app, of wil je gewoonweg meer leren over programmeren? Dan ben hier aan het juiste adres. Leer je eigen iOS-apps maken.

Lees verder na de advertentie.

Je eigen iOS-apps maken

Apple gebruikt een eigen programmeertaal voor iOS en deze is sinds 2015 open source. Dit betekent dat iedereen ermee kan gaan werken. Toen zei Apple-topman Craig Federighi al: “Het is de perfecte taal voor wie aan de slag gaat met programmeren. We willen dat iedereen Swift als hun primaire taal leert en dat het overal voor kan worden gebruikt.”

Wil je dus leren programmeren en maak je gebruik van iOS? Dan is Swift de ideale optie. Het is tevens een relatief toegankelijke taal. En heb je iets moois gemaakt? Wie weet wordt het wel geaccepteerd in de App Store.

Introcursus Swift van Apple

Via de ‘Everyone Can Code’-boeken probeert Apple iedereen aan het programmeren te krijgen. De gratis cursus App Development with Swift, verkrijgbaar via iBooks, geeft je de informatie om een app-ontwikkelaar te worden met behulp van Swift. In de cursus leer je de basis, zoals welke tools je nodig hebt en de beginselen van programmeren met Swift. Daarna word je verder geholpen totdat je vanuit het niets je eerste app maakt.

Wil je dit meer structureel aanpakken in een schoolomgeving? Dan start de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen binnenkort ook met een jaarprogramma rond deze cursus.

Swift Playgrounds

Apple probeert ook kinderen aan Swift te krijgen. Net als Nederlands en Engels zouden alle kinderen namelijk ook de basis van programmeren moeten leren. Swift Playgrounds is een soort speeltuin voor Apples programmeertaal om hier kennis mee te maken.

De app presenteert programmeren op een speelse manier en maakt het voornamelijk heel visueel met veel kleuren. Kinderen worden bijvoorbeeld aangemoedigd om via het aanpassen van code een figuurtje op het scherm iets te laten doen. Het effect is direct duidelijk. Ook is er veel ruimte om zelf dingen aan de app toe te voegen.

Download Swift Playgrounds in de App Store (gratis)

Swift Playgrounds

Apple

Gratis via App Store

Leren via apps

Buiten Apple om staan er ook apps in de App Store die je op fijne manieren helpen met Swift en het maken van je eerste app. W zetten drie uitstekende apps op een rij die ook Swift-lessen aanbieden.

ios-aps make

Py

Py is een prachtige app, die veel lijkt op talen-app Duolingo. Die vergelijking is niet raar, want je leert namelijk een programmeertaal. De app vraagt direct naar je behoeftes. Daar geef je aan dat je een iOS-app wil maken. Vervolgens leidt de app je naar dat doel in korte behapbare stukjes waarin zeer helder de basis van het programmeren met Swift wordt uitgelegd. Je krijgt tevens de keuze hoeveel tijd je per dag hieraan wil besteden, van drie tot tien minuten.

Download Py in de App Store (gratis)

Py - Learn to Code

Py

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

SoloLearn

SoloLearn is een complete app met helder ingedeelde lessen. Eerst krijg je kennis voorgeschoteld en daarna breng je die kennis via een test in de praktijk. De app geeft je ook de ruimte om zelf code te schrijven en deze te draaien. De app leert je de fundamenten van Swift totdat je jouw eerste eigen iOS-app hebt gemaakt. Heel tof is daarnaast de Code Playground, waar je de code van anderen ziet en uittest. Ook heeft de app discussies en uitdagingen.

Download SoloLearn in de App Store (gratis)

Sololearn: Learn to Code Apps

Sololearn Inc

Gratis via App Store

Code!

Volg een stapel kleine lessen en tutorials in deze app, waarin je zelf code schrijft. Je hebt geen enkele programmeerervaring nodig om te starten, want de app start uiteraard met de basis. Maak je een foutje in je code? Dan komt er een uitroepteken bij te staan. Druk je hierop, dan krijg je stap voor stap uitleg over hoe je jouw fout repareert. Let wel op dat enkel de eerste les gratis is. Voor de overige lessen moet je betalen.

Download Code! in de App Store (gratis)

Code! Learn Swift Version

Happy Moose Apps

Gratis via App Store
Bron afbeelding: Apple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu