Waarom Face ID met een zonnebril soms niet werkt, en hoe je dit oplost

19 april 2019, 15:11
2 min leestijd
Waarom Face ID met een zonnebril soms niet werkt, en hoe je dit oplost

Met het lekkere weer trotseren we de felle zon met een zonnebril, maar dat kan voor iPhone X-, XS- en XR-gebruikers problemen opleveren met Face ID. Zo zorg je ervoor dat de gezichtsscanner met iedere bril blijft werken.

Lees verder na de advertentie.

Waarom sommige zonnebrillen niet werken met Face ID

Hoewel Apple zegt dat Face ID gemaakt is om ook met een zonnebril te werken, blijken specifieke brillen de scanner tegen te houden. Dit heeft alles te maken met het infrarode licht dat de iPhone X, XS en XR gebruikt om een gezicht te herkennen. Heb je een bril met spiegelende glazen die ook infrarood blokkeren, dan is de kans groot dat je iPhone je ogen niet kan zien en dus ook niet ontgrendelt.

iPhone X Face ID zonnebril

Opvallend genoeg geldt dit lang niet voor alle zonnebrillen, wat alles met infrarood te maken heeft. Heb je een bril met spiegelende glazen, die ook nog eens specifiek het infrarode licht dat Apple gebruikt blokkeert, dan ziet de iPhone je ogen niet en wordt het toestel ook niet ontgrendeld. Heb je echter een bril met donkere glazen die niet extreem spiegelen, dan is de kans groot dat je iPhone je gewoon wel herkent.

Zo zorg je dat ook met zonnebril Face ID werkt

Je kunt natuurlijk iedere keer je zonnebril afdoen als je jouw iPhone erbij pakt, maar een stuk slimmer is om onderstaande instelling even aan te passen. Daarmee zorg je ervoor dat Face ID ongeacht je zonnebril het gewoon weer doet.

  1. Op de Instellingen-app op je iPhone;
  2. Tik op ‘Face ID en toegangscode’;
  3. Voer je toegangscode in;
  4. Zet de schakelaar achter ‘Aandacht vereist voor Face ID’ uit;
  5. Druk op ‘Ok’ om de melding te accepteren.

Dit zorgt ervoor dat je niet meer naar het scherm hoeft te kijken om je iPhone te ontgrendelen. De scanner kijkt hierdoor niet meer naar je ogen, waardoor de zonnebril geen obstakel meer vormt. Het nadeel hiervan is dat je iPhone hierdoor wat minder goed beveiligd is. Face ID werkt nog steeds, maar iemand kan hierdoor in theorie de iPhone snel voor je gezicht houden om hem te ontgrendelen, ook als je bijvoorbeeld je ogen dicht hebt.

Zet de instelling daarom altijd weer even aan als je weer thuis bent of de zonnebril afdoet. Wil je het bovenstaande risico niet nemen? Dan zit er helaas niks anders op dan een andere zonnebril kopen, die het infrarode licht van je iPhone wel doorlaat.

Lees meer over Face ID

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu