Hoe je jouw iOS-device instelt en afschermt voor kinderen

13 oktober 2015, 19:33
3 min leestijd
Hoe je jouw iOS-device instelt en afschermt voor kinderen

Kinderen willen af en toe graag een spelletje spelen of app bekijken op je iPhone of iPad. Maar hoe stel je iOS-apparaten in voor kinderen, zodat ze er vrij mee kunnen spelen? In dit artikel vind je uitleg.

Lees verder na de advertentie.

iPhone voor kinderen instellen

Kinderen snappen doorgaans vrij goed hoe ze apps openen en gebruiken, maar dat ze bij de instellingen kunnen of zomaar apps gaan kopen, is misschien niet zo handig. In dit artikel laten we zien welke maatregelen je kunt treffen zodat kinderen toch fijn met een iDevice kunnen spelen, zonder dat ze schade aanrichten.

Begeleide toegang

iphone voor kinderen 2

Stel dat een kind een app heeft waarmee hij of zij rekensommen kan oefenen, dan is het niet de bedoeling dat er stiekem een spelletje wordt opgestart. Met ‘Begeleide toegang’ zorg je dat een kind binnen één bepaalde app blijft. Deze optie is in te stellen via de Instellingen-app en ‘Algemeen > Toegankelijkheid > Begeleide toegang’.

Ga je nu naar een app, dan druk je de homeknop driemaal in om Begeleide toegang te starten. Nu kun je bepaalde gedeeltes van de app omcirkelen. Tikt het kind daar vervolgens op, dan gebeurt er niets. Zo hou je in de hand welke onderdelen van de app gebruikt mogen worden. Pas als je weer drie keer op de homeknop hebt gedrukt en de bijhorende pincode hebt ingetoetst, is het mogelijk om de app te sluiten en iets anders te doen.

Beperkingen

iphone voor kinderen 1

Wil je iets meer vrijheid toestaan, dan is de optie Beperkingen ideaal. Hiermee kun je vrijwel alles vanuit één scherm regelen en deze optie is daarom het handigst om te gebruiken. Deze functie vind je via de ‘Instellingen > Algemeen > Beperkingen’.
Hiermee kun je achter elke app op je toestel het schuifje op groen of grijs zetten. Alleen de groene apps zijn vervolgens door kinderen te openen. Beperkingen schakel je in en uit met een code die je vooraf instelt, zodat je het ook weer kan uitzetten als een kind klaar is met de telefoon.

Naast toegang tot apps is ook in te stellen of kinderen wijzigingen in instellingen mogen aanbrengen, bijvoorbeeld op het gebied van locatievoorzieningen, contacten of foto’s. Daarnaast is het mogelijk om boeken, apps, films of muziek vanaf een bepaalde leeftijd uit te schakelen voor jonge kids en zorg je dat ze geen apps kunnen kopen in de Store.

iTunes-tegoed als zakgeld

Wil je kinderen toch toegang geven om apps of andere dingen te kopen, dan kun je ze maandelijks iTunes-tegoed als zakgeld geven. Dat doe je via de iTunes-app op de Mac. Je gaat in de App Store rechts naar ‘iTunes-cadeau sturen’ en je klikt in het volgende scherm onderin door naar ‘Lees meer over iTunes-cadeaus’. Scrol vervolgens omlaag tot je bij Maandelijkse cadeaus komt en klik op ‘Stel maandelijks bedrag in’.

In het volgende venster kun je een bedrag kiezen (minimaal tien euro) en een ontvanger toevoegen. Vind je tien euro toch teveel om iedere maand te geven, dan kun je natuurlijk ook handmatig tegoed storten eens in de zoveel maanden.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu