iPhone verkopen of inruilen: zo krijg je de beste prijs

Redactie
9 januari 2020, 16:00
9 min leestijd
iPhone verkopen of inruilen: zo krijg je de beste prijs

Ga jij een nieuwe iPhone kopen (zoals de iPhone 11 of iPhone 11 Pro) en wil je van je oude toestel af? Als je een oude iPhone wilt verkopen, kun je er nog een goede prijs voor ontvangen. Wij zetten de opties voor je op een rij.

Lees verder na de advertentie.

De voorbereiding: back-up en toestel wissen

De minimale levensduur van een iPhone is drie jaar. We kunnen ons echter voorstellen dat je eerder wil upgraden naar een nieuw model. Vroeg of laat maak je de keuze om een iPhone te verkopen. Of misschien wil je het toestel wel inruilen bij een winkel om korting te krijgen op een nieuwe iPhone. Welke keuze je ook maakt, het is belangrijk om je iPhone leeg te maken voor de verkoop.

Ga niet handmatig bestanden verwijderen. Wil je niet al je data verliezen, is het belangrijk om eerst een back-up van je iPhone te maken. Dan kun je bovendien gemakkelijk je contacten, foto’s en belangrijke documenten overzetten naar een nieuwe iPhone. Dat scheelt een hoop gedoe.

iphone verkopen inruilen

Ga vervolgens naar ‘Instellingen > iCloud’ en tik op ‘Log uit’. Hierna druk je nogmaals op ‘Log uit’ en vervolgens op ‘Verwijder van iPhone’. Voer je wachtwoord in en je iCloud-account is losgekoppeld. Nu kun je de iPhone leegmaken door te kiezen voor ‘Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Wis alle inhoud en instellingen’.

Staat ‘Zoek mijn iPhone’ nog ingeschakeld, dan moet je je Apple ID en wachtwoord invullen om de fabrieksinstellingen te herstellen. Hierna weet je zeker dat de nieuwe eigenaar niet aan de slag kan met jouw gegevens.

Kies het juiste moment

Het slimste moment om je iPhone te verkopen, is net voor de aankondiging van een nieuw model. Apple introduceert elk najaar nieuwe iPhones. Vaak valt dit in september, maar soms duurt het een maandje langer tot de toestellen daadwerkelijk in de winkels liggen. Dus wil je jouw iPhone verkopen, dan kun je dat het beste in juli en augustus of voor ‘latere’ toestellen in september doen. Je krijgt er dan waarschijnlijk de beste prijs voor, aangezien veel mensen nog niet weten dat er een nieuwe versie in aantocht is. Doe hier je voordeel mee.

Verkoop je iPhone voordat Apple een nieuw model aankondigt

Verkoop je je telefoon pas na de aankondiging van een nieuw model, dan krijg je er (fors) minder voor. Dit heeft enerzijds te maken met het feit dat Apple de prijzen van oudere iPhones verlaagt, wat ook effect heeft op de waarde van tweedehands toestellen. Anderzijds daalt de interesse in oudere modellen, omdat die niet voorzien zijn van de nieuwste snufjes. Daarnaast bieden consumenten die willen upgraden hun huidige toestel massaal aan op de tweedehands markt. Dat betekent extra concurrentie als ook jij je iPhone wil verkopen.

Bepaal de juiste prijs

Wil je je iPhone verkopen, dan kan het best een uitdaging zijn om de juiste prijs te bepalen. Je wil voorkomen dat je te weinig voor het toestel krijgt, maar een te hoge prijs schrikt potentiële kopers af. Bij het bepalen van de prijs is het daarom slim om te onderzoeken wat het toestel momenteel nieuw kost en welke refurbished iPhones prijzen diverse aanbieders hanteren. Houd in gedachten dat refurbished toestellen zijn gereviseerd en vaak met garantie (meestal 24 maanden) worden geleverd. Het is dus slim om iets onder de prijs van deze toestellen te blijven.

Kijk, als je toch bezig bent, ook even wat soortgelijke iPhones kosten op de website waar je je toestel gaat aanbieden. Zo krijg je een idee van wat anderen vragen voor een toestel.

iphone verkopen inruilen

Het type iPhone, de opslagcapaciteit en de staat zijn van grote invloed op de waarde. Nieuwe modellen met meer opslag brengen logischerwijs meer op, maar veel kopers zijn ook kritisch op de staat. iPhones met krassen op de behuizing, knoppen die niet meer goed werken of een scherm met beschadigingen, brengen beduidend minder op. Soms is het daarom slim om bepaalde mankementen te laten of zelf te repareren, zodat je de iPhone voor een hoger bedrag kunt verkopen.

Kopers zijn ook gevoelig voor de aanwezigheid van de originele doos, accessoires en kassabon. Heb je die netjes bewaard, dan kun je best een hoger bedrag voor je iPhone vragen. Verkoop je het toestel met een beschermhoes, dan duidt dat er wellicht op dat je er voorzichtig mee bent omgesprongen. Ook daar zijn kopers gevoelig voor.

Houd er rekening mee dat toestellen die niet meer door Apple worden ondersteund flink in waarde dalen. Zo worden de iPhone 6S en 6S Plus nu nog ondersteund, maar niet heel lang meer. Dat is iets om rekening mee te houden. Deze telefoons werken nog steeds met de meeste populaire apps, maar ze ontvangen straks geen nieuwe functies of beveiligingspatches meer. Ook worden ze trager naarmate apps en websites hogere systeemeisen stellen.

iPhone verkopen via online veilingsites

Er zijn tegenwoordig talloze online veilingsites waar je terecht kunt met je tweedehands spullen. De populairste optie in Nederland is Marktplaats, gezien de naamsbekendheid en het grote aantal bezoekers dat de website dagelijks trekt. Je vindt er allerhande nieuwe en gebruikte Apple-producten, maar de iPhone wordt het vaakst aangeboden. Gemiddeld zijn er circa 15.000 te vinden op Marktplaats, dus als je jouw toestel aanbiedt, kun je rekenen op stevige concurrentie. Dat neemt echter niet weg dat je je toestel snel kunt verkopen, want er zijn minstens zoveel mensen op zoek naar een iPhone.

Het aanbod op Marktplaats is groot, maar de vraag ook

Marktplaats biedt veel mogelijkheden om tegen betaling je advertentie uit te lichten of hoger te plaatsen. Dat is echter niet nodig om succesvol te zijn op de veilingsite. Zorg, als je een advertentie plaatst, voor duidelijke foto’s van de iPhone en alle toebehoren. Besteed aandacht aan een duidelijke beschrijving en bepaal een realistische prijs.

Heb je eenmaal een koper gevonden die de juiste prijs wil betalen, maak dan een afspraak en zorg dat je niet alleen thuis bent. Gebruikte iPhones zijn enorm populair en niet iedereen op Marktplaats heeft even goede bedoelingen. Spreek vooraf duidelijk de prijs af, zodat je niet tijdens de koop alsnog moet onderhandelen.

Kan de koper het toestel niet ophalen, maak dan afspraken over de betaling en verzending. Verstuur de iPhone pas nadat je de betaling hebt ontvangen en verzend het toestel verzekerd. Op die manier kun je het pakketje volgen met een trackingcode en ben je verzekerd tegen schade of verlies van de iPhone.

Verkopen via eBay

Wil je je iPhone verkopen via Marktplaats, dan hoef je in principe geen geld uit te geven voor het plaatsen van een advertentie. Op eBay is dat een ander verhaal. Je hoeft weliswaar geen gebruik te maken van de betaalde opties om je advertentie uit te lichten, maar na de verkoop betaal je een percentage van de veilingopbrengst aan eBay. Op deze pagina vind je de kosten die de site rekent voor particuliere verkopers.

Prettig aan eBay is dat je kunt zien hoe betrouwbaar kopers en verkopers zijn aan de hand van hun feedback. Heeft iemand beperkte feedback (minder dan 10) dan is het verstandig om voorzichtig te handelen. Kies bij voorkeur voor PayPal als betaaloptie, zodat je gebruik kunt maken van kopersbescherming als je aankoop niet wordt geleverd. Verkoop je je iPhone via dit platform, dan kan de koper hier ook van gebruikmaken. PayPal maakt betalingen ontvangen erg gemakkelijk, maar als iemand je betaalt, krijg je te maken met transactiekosten. Hoe hoog die zijn, lees je op deze pagina.

Ook als je je iPhone verkoopt via eBay is het verstandig om voor verzekerde verzending te kiezen. Het pakket is dan verzekerd tegen schade en diefstal en jij hebt bewijs (de bon met trackingcode) dat je de iPhone daadwerkelijk hebt verstuurd. Zo voorkom je dat je moet lappen als de koper beweert dat hij niets heeft ontvangen.

Je iPhone inruilen

Heb je geen zin in al het gedoe met online veilingsites, dan kun je ervoor kiezen om je iPhone in te ruilen voor een geldbedrag. Je kunt bij Apple terecht voor korting of een cadeaubon, maar er zijn diverse partijen die meer geven voor je gebruikte toestel. Zo zijn er heel wat aanbieders die niet alleen refurbished iPhones verkopen, maar ook gebruikte toestellen innemen. Die worden vervolgens gecontroleerd, schoongemaakt en waar nodig voorzien van nieuwe onderdelen. Het toestel wordt vervolgens weer te koop aangeboden als refurbished iPhone, zodat iemand anders er plezier van kan hebben.

Rebuy is een aanbieder die jouw oude iPhone inkoopt.

Scheurtje in het scherm? Dan daalt de waarde met 100 euro

Door aan te geven wat voor toestel je hebt (smartphone, tablet), het merk (bijvoorbeeld Apple of Samsung) en de opslagcapaciteit wordt de waarde bepaald. Vervolgens geef je de staat van het toestel aan en of alle accessoires nog aanwezig zijn. Hoe completer en beter je iPhone is, des te meer geld je ervoor terugkrijgt. De waarde kan met maar liefst 100 euro dalen als er een scheur in het scherm zit.

Je iPhone recyclen

Is je iPhone niet meer functioneel, dan heb je de optie om hem te laten recyclen zodat hij op een verantwoorde manier wordt verwerkt en hergebruikt. Dit kan bijvoorbeeld via de website van Apple, waar je een cadeaubon krijgt voor elk apparaat dat je recyclet. Overigens krijg je die alleen als je een recente iPhone, iPad of Mac(Book) stuurt. iPods en oudere apparaten kun je naar een Apple Store brengen om te laten recyclen, maar dan krijg je geen cadeaubon. Momenteel zijn er Apple Stores te vinden in Amsterdam, Den Haag en Haarlem.

iphone recyclen

Er zijn overigens ook diverse andere partijen die je elektronica recyclen, waaronder Coolblue, A-mac, ZONZOO en Cash4Mobile. Bij sommigen krijg je zelfs geld voor een kapot toestel, dus vergelijk de voorwaarden voordat je je iPhone opstuurt. Op Marktplaats zijn vaak ook genoeg kopers te vinden die geld over hebben voor een kapotte iPhone. Misschien krijg je slechts een paar tientjes, maar dan is alvast een deel van je nieuwe iPhone bekostigd.

Van plan de nieuwste iPhone te kopen?

Momenteel zijn de iPhone 11 en 11 Pro en 11  Pro Max de nieuwste iPhones in Nederland. Via het keuzescherm hieronder vind je beste prijzen voor abonnementen en los voor deze toestellen.

Apple iPhone 11

Apple iPhone 11 prijzen vergelijken

Bekijk product

Abonnement v.a.

€ 30,50 p/m

Met abo

Los nieuw v.a.

€ 603,-

Los toestel
Apple iPhone 11 Pro

Apple iPhone 11 Pro prijzen vergelijken

Bekijk product

Abonnement v.a.

€ 44,- p/m

Met abo

Los nieuw v.a.

€ 815,-

Los toestel
Apple iPhone 11 Pro Max

Apple iPhone 11 Pro Max prijzen vergelijken

Bekijk product

Abonnement v.a.

€ 52,50 p/m

Met abo

Los nieuw v.a.

€ 959,-

Los toestel
Categorieën: Koopgids, Overig
Spotlights: Apple, Refurbished

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's