iPhone-tips voor WhatsApp waar je nooit naar durfde te vragen

Maurice Snijders
7 juni 2024, 15:04
4 min leestijd
iPhone-tips voor WhatsApp waar je nooit naar durfde te vragen

Hoe verberg je chats? Hoe stuur je iemand die je heeft geblokkeerd toch een bericht? In de iPhone-tips van deze week geven we antwoord op dergelijke vragen over WhatsApp (waar je nooit naar durfde te vragen).

Lees verder na de advertentie.

iPhone-tips voor WhatsApp waar je nooit naar durfde te vragen

Met de iPhone-tips van deze week voorkom je dat mensen je WhatsApp-berichten kunnen meelezen en haal je verwijderde berichten weer terug. Doe er je voordeel mee en ga er direct mee aan de slag!

Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste tips voor je iPhone? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, zodat je iedere week weer nieuwe functies ontdekt!

1. Voorkom dat anderen kunnen meelezen

Meldingen van WhatsApp-berichten zijn standaard in principe voor iedereen zichtbaar. Voorvertoningen van die berichten alleen als je iPhone via Face ID je gezicht herkent, of ontgrendeld is. Op het moment dat je je iPhone even aan iemand anders geeft, zijn binnenkomende berichten voor diegene zichtbaar.

Ook als je een Apple Watch hebt en in de buurt van je iPhone bent, kan je iPhone voor anderen ontgrendeld zijn. Daarom laten we je in deze iPhone-tips zien hoe je de voorvertoningen uitschakelt:

 1. Open WhatsApp en tik rechtsonder op ‘Instellingen’;

 2. Tik op ‘Meldingen’;

 3. Schakel de optie ‘Toon voorvertoning’ uit.

iPhone tips

2. Verwijderde berichten en chats terughalen

Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom je WhatsApp-berichten zou verwijderen. Maar wat als het niet de bedoeling was? Geen zorgen, want dan kun je ze vrij eenvoudig weer terughalen. Je moet er alleen wel snel bij zijn. In nummer twee van deze iPhone-tips lees je hoe het werkt:

 • Open WhatsApp-app en tik rechtsonder op ‘Instellingen’;
 • Tik vervolgens op ‘Chats’ en kies ‘Reservekopie chats’;
 • Controleer wanneer de laatste back-up is gemaakt. Valt dit binnen de tijd dat je verwijderde WhatsApp-berichten zijn verzonden? Dan kun je ze terughalen.
 • Sluit WhatsApp in dat geval af en verwijder de app van je iPhone;
 • Download WhatsApp opnieuw uit de App Store;
 • Kies er bij het installeren voor om de laatste back-up te herstellen.
verwijderde berichten lezen

Lukt het terughalen van de verwijderde WhatsApp-berichten niet? Grote kans dat de chats definitief verwijderd zijn. Het is onmogelijk om deze gesprekken (op een legale manier) tevoorschijn te toveren, dus kun je dit in de toekomst het best proberen te voorkomen. Dat doe je door een automatische WhatsApp back-up in te stellen.

3. Stuur een bericht naar iemand die je heeft geblokkeerd

Wanneer iemand je heeft geblokkeerd, dan kun je diegene uiteraard geen bericht meer sturen. Tenminste, niet met WhatsApp. Als je het telefoonnummer uit de contactenlijst kopieert, kun je natuurlijk wel gewoon een sms sturen. Maar in nummer drie van deze iPhone-tips hebben we nog een andere manier.

Het is namelijk ook mogelijk om met een ander nummer op dezelfde iPhone een nieuw account aan te maken. Omdat je dezelfde telefoon gebruikt, heb je nog steeds toegang tot je oude contactenlijst. Maar voor Whatsapp lijkt het alsof je een nieuw account hebt aangemaakt. Ga hiervoor naar ‘Instellingen’, kies ‘Account’ en dan ‘Wijzig nummer’.

iPhone tips

4. Een chat verbergen

Je kunt een individuele chat of groepschat verbergen in het tabblad Chats door de chat te archiveren. Gearchiveerde chats blijven gearchiveerd, ook als je een nieuw bericht ontvangt. Je kunt je archief openen bovenaan het tabblad Chats.

Om een chat te archiveren, veeg je er gewoon met je vinger naar links overheen. Rechts verschijnt een groene knop met ‘Archiveer’. Tik daarom om de chat daadwerkelijk te archiveren. Wil je alle chats ineens archiveren, dan doe je dat zo:

 • Open WhatsApp en tik rechtsonder op ‘Instellingen’;
 • Tik op ‘Chats’ en dan op ‘Archiveer alle chats’;
 • Tik op ‘Archiveer alles’ en daarna nogmaals op ‘Archiveer alles’.
chat verbergen

5. Gebruik Berichten met vervaldatum

We sluiten de iPhone-tips van deze week af met de mogelijkheid om per chat in te stellen dat je berichten na een bepaalde tijd automatisch weer verdwijnen. Die functie heet ‘Berichten met vervaldatum’ en het werkt met alle berichten die je stuurt, inclusief foto’s en video’s. Je stelt het als volgt in:

 • Open WhatsApp en open de chat waarin je de functie wilt gebruiken;
 • Tik boven op de naam van de contactpersoon;
 • Tik op ‘Berichten met vervaldatum’;
 • Kies uit ’24 uur’, ‘7 dagen’ en ’90 dagen’.
tips whatsapp

De kortst mogelijke tijd die je kunt instellen is 24 uur. Dat betekent dat de ontvanger veel tijd heeft om je bericht op een andere manier op te slaan. Dat is wel iets om rekening mee te houden.

Meer iPhone-tips?

Vond je deze iPhone-tips leuk en wil je er nog meer? Op iPhoned lees je elke week handige tips en trucs voor je iPhone. Check hieronder alvast de meest recente tips!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu