Toegankelijkheid: iPhone-tekstgrootte aanpassen en vette tekst gebruiken
Lars Paymans

Het standaardformaat van de letters op je iPhone kun je ook handmatig groter, kleiner of vetgedrukt maken. Dit is handig als je moeite hebt met lezen. Zo pas je de iPhone-tekstgrootte aan.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Zo pas je de iPhone-tekstgrootte aan

Apple heeft het wijzigen van de iPhone-tekstgrootte ingebouwd in iOS. Dat is belangrijk, want hierdoor hoef je niet het formaat van de letters in iedere afzonderlijke app aan te passen. Alle apps die Apples ‘Dynamische tekst’ ondersteunen, worden automatisch aangepast als je onderstaande stappen uitvoert.

iPhone tekstgrootte aanpassen

Zo wijzig je de iPhone-tekstgrootte

  1. Open de Instellingen-app;
  2. Ga naar ‘Beeldscherm en Helderheid’;
  3. Tik op ‘Tekstgrootte’;
  4. Beweeg de balk onderin beeld om het juiste formaat te kiezen.

Wil je de tekst ook vetgedrukt maken? Ga dan een stap terug naar ‘Beeldscherm en helderheid’. Verschuif de schakelaar bij ‘Vette tekst’ zodat het vakje groen wordt.

Alle apps die Apple zelf heeft gemaakt, zullen direct het tekstformaat aanpassen. Bij apps van derden zijn de resultaten wisselend. Zo heeft Instagram moeite om het scherm op een logische manier te vullen met grotere letters, waardoor deze wat dicht op elkaar staan.

De techniek van Apple beperkt zich bovendien niet alleen tot apps. Html-pagina’s kunnen er ook voor kiezen om de functie te ondersteunen. Wel zo handig als je ook de internetbrowser van je iPhone of iPad intensief gebruikt.

Apple en toegankelijkheid

Apple-apparaten zitten vol met allerlei functies en instellingen om ze zo toegankelijk mogelijk te maken. Check onze gids om Apple-apparaten met een gehoorbeperking te gebruiken. Ook wanneer je een visuele beperking hebt heeft Apple aan je gedacht. Bovendien zijn er nog een hele hoop aanvullende Apple-accessoires voor mensen met een beperking.

Tip: Wist je dat onze iPhoned-app ook verschillende tekstformaten heeft? Hiermee hopen we het voor jou zo gemakkelijk mogelijk te maken om onze artikelen te lezen.

Lees meer over Apple en toegankelijkheid

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.