Toegankelijkheid: iPhone-tekstgrootte aanpassen en vette tekst gebruiken
Lars Paymans

Het formaat van de letters op je iPhone staan standaard ingesteld, maar kun je ook handmatig groter, kleiner of vetgedrukt maken. Handig als je moeite hebt met lezen. Zo pas je de iPhone tekstgrootte aan.

Zo pas je de iPhone-tekstgrootte aan

Apple heeft het wijzigen van de iPhone-tekstgrootte ingebouwd in iOS. Dat is belangrijk, want hierdoor hoef je niet het formaat van de letters in iedere afzonderlijke app aan te passen. Alle apps die Apples ‘Dynamic Type’ ondersteunen, worden automatisch aangepast als je onderstaande stappen uitvoert.

iPhone tekstgrootte aanpassen

Zo wijzig je de iPhone tekstgrootte

  1. Open de Instellingen-app;
  2. Ga naar Beeldscherm en Helderheid;
  3. Tik op Tekstgrootte;
  4. Beweeg de balk onderin beeld om het juiste formaat te kiezen.

In dit venster kun je er ook voor kiezen om tekst vetgedrukt te maken. Alle apps die Apple zelf heeft gemaakt, zullen direct het tekstformaat aanpassen. Bij apps van derden zijn de resultaten wisselend. Zo heeft Instagram moeite om het scherm op een logische manier te vullen met grotere letters, waardoor deze wat dicht op elkaar staan.

De techniek van Apple beperkt zich bovendien niet alleen tot apps. Html-pagina’s kunnen er ook voor kiezen om de functie te ondersteunen. Wel zo handig als je ook de internetbrowser van je iPhone of iPad intensief gebruikt.

Lees ook: Gids: Apple-apparaten gebruiken met een visuele beperking

Maandthema: Toegankelijkheid

Op iPhoned besteden deze maand extra aandacht aan het thema toegankelijkheid. Later deze maand kijken we onder andere naar welke apps kunnen helpen bij het gebruik van iOS met een visuele beperking. Houd de website in de gaten, download onze iPhoned-app en schrijf je in voor de nieuwsbrief om op te hoogte te blijven.

Tip: Wist je dat onze iPhoned-app ook verschillende tekstformaten heeft? Hiermee hopen we het voor jou zo gemakkelijk mogelijk te maken om onze artikelen te lezen.

Lees alles over ons Thema Toegankelijkheid

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.