iPhone (en iPad) sneller maken: met deze tips gaat het je zeker lukken

11 januari 2022, 13:53
5 min leestijd
iPhone (en iPad) sneller maken: met deze tips gaat het je zeker lukken

Misschien ken je het wel: na verloop van tijd wordt je iPhone of iPad slomer en lijkt alles een stuk trager te gaan. Een nieuwe iPhone of iPad kopen zit er nog even niet in en waarom zou je? Met deze tips lukt het je vast en zeker om je iPhone of iPad weer sneller te maken.

Lees verder na de advertentie.

iPad en iPhone sneller maken

Je ontkomt er niet aan dat je apparaat na verloop van tijd trager wordt. Geen nood, met deze tips word je iPhone (en iPad) zeker weer wat sneller!

Widgets voor iPhone en iPad

1. Start je iPhone of iPad opnieuw

Eigenlijk hoef je vrijwel nooit je iPhone of iPad opnieuw te starten, maar eens per week kan het zeker geen kwaad. Door je iPhone opnieuw op te starten begin je met een soort van schone lei. Alle geopende apps worden afgesloten en de iPhone reageert weer lekker vlot.

Niet iedere iPhone of iPad is hetzelfde. Dus je herstart ze ook op verschillende manieren. De makkelijkste manier die op alle (recente) toestellen werkt is de volgende (zolang je maar iOS 11 of hoger hebt).

  1. Tik op ‘Instellingen > Algemeen’;
  2. Scrol naar beneden en tik op ‘Zet uit’;
  3. Versleep de schuifknop bovenaan het scherm naar rechts en wacht tot je iPhone is uitgeschakeld.

Heb je een toestel met een oudere iOS versie of lukt het uitzetten niet? In het artikel hieronder hebben we bij elkaar gezet hoe je elke iPhone of iPad uit kunt zetten en herstarten.

Lees ook: iPhone uitzetten of volledig herstarten? Zo doe je dat!

iPhone uitzetten

2. iPhone en apps bijwerken: installeer de updates

Het is verstandig om iOS (of iPadOS) regelmatig bij te werken. Duik hiervoor de Instellingen-app in, tik op ‘Algemeen’ en kies ‘Software-update’. Vervolgens zoekt je iPhone of er een nieuwe softwareversie voor je klaarstaat. In de meeste gevallen is het verstandig om direct te updaten. Deze updates dichten niet alleen beveiligingslekken, maar stoomlijnen ook je besturingssysteem.

Daarnaast is het belangrijk om ook de updates van de geïnstalleerde apps te installeren. Open de ‘App Store’ en tik op je profielfoto. Plaats je vinger op je naam (onder ‘Account’) en sleep het venster naar beneden. Doe dit tot het laad-icoontje verschijnt. Til je vinger op, scrol naar beneden en tik op ‘Werk alle bij’. Tik op ‘Gereed’, je iPhone of iPad zal op de achtergrond alle updates downloaden.

App Store updates

Wil je meer weten over het bijwerken van apps (en hoe je dat automatisch kan doen)? Pak dan het artikel Apps updaten in de App Store er even bij!

3. Ongebruikte media en apps verwijderen

Apps, foto’s, muziek, podcasts en video’s zijn ontzettend leuk, maar ze nemen veel opslagruimte in beslag, en dat maakt je toestel trager. Het is daarom helemaal geen gek idee om eens in de zoveel tijd je iPhone-opslag te controleren op overbodige bestanden. Door media te verwijderen maak je opslagruimte vrij en krijgt je iPhone (of iPad) een (bescheiden) snelheidsboost.

Een van de makkelijkste manieren om ruimte vrij te maken is door een paar apps te verwijderen van je iPhone of iPad. Dat heeft natuurlijk het meeste nut als het ook apps zijn die veel ruimte in beslag nemen. Daarom is het beste om eerst te kijken welke apps de grootste boosdoeners zijn.

iPhone opslag

Open de Instellingen van je iPhone of iPad en tik op ‘Algemeen’. Ga naar ‘iPhone-opslag’ en wacht tot onderaan het scherm het lijstje met apps verschijnt. Afhankelijk van de hoeveelheid apps, opslag en de snelheid van je iPhone kan dit een paar minuten duren. Wanneer je de lijst met apps te zien krijgt, staat de app die de meeste ruimte in beslag neemt bovenaan.

Check voor meer informatie het artikel: ‘Ruimte maken op je iPhone of iPad: in drie stappen zo gepiept‘. Hier laten we ook zien hoe je bijvoorbeeld opgeslagen data in WhatsApp en Telegram weghaalt.

4. Apps verversen op de achtergrond

Veel apps hebben de mogelijkheid om op de achtergrond te verversen. Aan de ene kant is dit bijvoorbeeld nuttig bij WhatsApp, omdat je zo geen enkel berichtje mist, maar aan de andere kant loopt je accu sneller leeg en is je iPhone op de achtergrond met van alles bezig.

iOS 12 notificaties

Gelukkig kun je deze automatisch verversende apps de mond snoeren. Open hiervoor de Instellingen-app, ga naar ‘Algemeen’ en tik op ‘Ververs op achtergrond’. Hier vind je een lijst van apps die automatisch kunnen verversen. Verschuif de schakelaar bij programma’s die niet per se continu ververst hoeven te worden.

5. Geschiedenis en cache in Safari wissen

Door je geschiedenis en cache in Safari te wissen, maak je wat meer geheugen vrij wat weer bijdraagt aan een snellere iPhone en iPad. Hierdoor zul je niet je bezochte websites kunnen terugvinden, maar die kun je ook gewoon bij je bladwijzers opslaan.

iPad safari geschiedenis wissen

Wil je de geschiedenis en cache wissen? Open dan de Instellingen-app, tik op ‘Safari’ en kies ‘Wis geschiedenis en websitedata’.

6. Locatievoorzieningen uitzetten

Met behulp van locatievoorzieningen checkt je iPhone of iPad waar je je bevindt. Dit wordt op de achtergrond gedaan, zelfs als je bijvoorbeeld geen navigatie-app gebruikt. Net zoals bij het automatisch verversen van apps bepaal je zelf welke apps met jouw locatie mogen meekijken.

Locatievoorzieningen uitzetten ios 15

Om je iPhone sneller te maken geef je hiervoor alleen toestemming aan relevante apps, zoals Google Maps of Kaarten. Tik hiervoor op ‘Instellingen > Privacy’ en ga naar ‘Locatievoorzieningen’. Vervolgens geef je per app aan wanneer je toegang tot je locatie toestaat.

Meer tips voor iPhone of iPad

Dit waren onze tips om je iPhone en iPad weer sneller te maken. Wil je meer tips of ben je op zoek naar andere interessante functies? Check dan ‘4 handige iPhone-tips die iedereen eigenlijk moet weten (ook voor iPad)‘ en ‘Deze functies staan (stiekem) aan in iOS 15 en moet je meteen uitzetten‘.

Meld je ook aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief, download de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan ben je altijd op de hoogte.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu