9 trucs om je iPhone sneller te maken (ook voor iPad)
Wouter Nijsen

Gebruik je een oudere iPad of iPhone, dan zul je merken dat deze na maanden van veel gebruik trager wordt. Heb je het idee dat dit ook bij jou het geval is? Check dan deze tips om je iPad of iPhone sneller te maken.

iPad en iPhone sneller maken

Hieronder zetten we een aantal praktische tips op een rijtje. Lossen die de problemen niet op, dan is het wellicht tijd voor een nieuwe iPhone of iPad.

1. Regelmatig updaten

iphone snellerApple brengt regelmatig iOS-updates uit die niet alleen nieuwe functies introduceren en beveiligingslekken dichten, maar ook zorgen dat het besturingssysteem wordt geoptimaliseerd voor oudere iPhones en iPads. Het is daarom van belang om regelmatig te checken voor nieuwe firmware, door naar ‘Instellingen > Algemeen > Software-update’ te gaan.

Soms is het wel slim om enkele dagen te wachten met updaten naar een nieuwe iOS-versie, zodat je zeker weet of jouw toestel ermee overweg kan. In het verleden is er regelmatig geklaagd over het feit dat een nieuwe iOS-update oudere toestellen juist trager maakte.

2. Ongebruikte media

Wat je iPhone ook kan vertragen, is een groot aantal foto’s, video’s, muziek en podcasts. Het is handig na te gaan of je nog foto’s, video’s of muziek op je iOS-toestel hebt staan die je niet gebruikt. Verwijder ze om meer opslagruimte vrij te maken en je zult merken dat dit bijdraagt aan een snellere iPhone en iPad. Denk er ook aan om de media uit het mapje ‘Onlangs verwijderd’ (te vinden bij je albums) te halen.

3. Apps verversen op de achtergrond

Wat je misschien niet doorhebt, is dat iOS sommige apps op de achtergrond automatisch ververst. Dit zorgt ervoor dat je accu sneller leegloopt en je toestel langzamer wordt. Wanneer je naar ‘Instellingen > Algemeen > Ververs op achtergrond’ gaat, kun je aangeven welke apps op de achtergrond automatisch mogen verversen. Vink er niet te veel aan, want elke app minder scheelt weer een beetje.

4. Locatievoorzieningen

iphone snellerMet behulp van locatievoorzieningen checkt je iOS-toestel waar je je bevindt. Dit wordt op de achtergrond gedaan, zelfs als je bijvoorbeeld geen navigatie-app gebruikt. Net zoals bij het automatisch verversen van apps bepaal je zelf welke apps gebruik mogen maken van locatievoorzieningen. Doe dit alleen voor relevante apps zoals Kaarten of Google Maps en zorg ook hier ervoor dat er niet te veel apps aangevinkt zijn. Locatievoorzieningen vind je in de instellingen onder ‘Privacy’.

5. Ruim je apps op

Met een nieuwe iPhone of iPad is de verleiding groot om veel apps en games te downloaden. Een hele verzameling apps zorgt ervoor dat je toestel trager wordt, zeker als je toestel maar weinig opslagruimte (8 of 16GB) heeft. Kijk even welke je echt gebruikt en welke je niet meer nodig hebt en kunt verwijderen.

iphone sneller

6. Wis je geschiedenis en cache in Safari

Door je geschiedenis en cache in Safari te wissen, maak je wat meer geheugen vrij wat weer bijdraagt aan een snellere iPhone en iPad. Hierdoor zul je niet je bezochte websites kunnen terugvinden, maar die kun je ook gewoon bij je bladwijzers opslaan.

Om je geschiedenis en cache te verwijderen ga je naar ‘Instellingen > Safari > Wis geschiedenis & wis cookies en gegevens’. Doe dit regelmatig om je iOS-toestel snel te houden.

7. Start je iPhone opnieuw op

Je iPhone even uit en aan zetten is ook gunstig voor de snelheid van je toestel. Opnieuw opstarten is als het ware een soort ‘reset’ die ervoor zorgt dat het werkgeheugen en tijdelijke gegevens worden leeggemaakt. Dit hoef je niet elke dag te doen, maar eens per week helpt zeker.

Voor een optimaal resultaat kun je ook de apps die je niet meer nodig hebt afsluiten, door ze weg te vegen uit het multitask-scherm (twee keer de homeknop indrukken).

8. Werkgeheugen handmatig vrijmaken

Je iPhone en iPad regelen normaal gesproken zelf het gebruik van het werkgeheugen, maar als ze trager worden of haperen, kan het handig zijn om dit handmatig leeg te maken. Je kunt dit doen door je toestel te herstarten, maar dat neemt een aantal minuten in beslag. Heb je geen tijd te verliezen, volg dan onderstaande stappen om het werkgeheugen van je toestel snel vrij te maken met hetzelfde resultaat.

  1. Ontgrendel je iPhone of iPad;
  2. Houd de aan/uit-knop ingedrukt. Het Zet uit-scherm verschijnt nu;
  3. Druk de homeknop enkele seconden in. Het Zet uit-scherm verdwijnt na enkele seconden en je keert terug naar het beginscherm.

9. Verwijder oude berichten

Tot slot nog een handige tip met betrekking tot je berichten. Veel WhatsApp-, iMessage- en sms-berichten op je iPhone nemen behoorlijk wat geheugen in gebruik en zorgt voor een trager toestel. Door regelmatig je oude en overbodige berichten te verwijderen, maak je op een simpele manier meer geheugen vrij.

iphone sneller

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.