De iPhone 15 nu scherp geprijsd én zonder aansluitkosten!

Navigeer sneller door Safari met deze 7 tips

Rutger Otto
4 februari 2018, 9:57
3 min leestijd
Navigeer sneller door Safari met deze 7 tips

Gebruik je Safari als browser op de iPhone, dan heb je misschien iets aan deze 7 tips om sneller te navigeren.

Lees verder na de advertentie.

iPhone Safari tips

Safari is een gemakkelijke internetbrowser die je op verschillende manieren kunt gebruiken. Zo zijn er een aantal snelkoppelingen die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld tabbladen te sluiten of je geschiedenis te bekijken. Hieronder lichten we enkele handige functies voor je uit.

1. Tabbladen openen en sluiten

Een tabblad openen kan door rechtsonder in beeld op het tabblad-icoon te tikken en vervolgens de + knop te kiezen, maar het kan ook anders. Hou je vinger ingedrukt op de tabblad-knop en er schuift een venstertje naar boven. Kies voor ‘Nieuw tabblad’.

Om alle tabbladen in één keer te sluiten, hou je het icoon ingedrukt en kies je voor ‘Sluit X tabbladen’.

safari-tabs-sluiten

2. Terug naar de top

Heb je ver naar beneden geescrold en wil je weer terug naar de top van de website, dan kun je omlaag vegen. Maar het is sneller om helemaal boven in beeld van de iPhone te tikken, waar de tijd en je provider staan. Op die manier ben je direct weer terug bij het begin van de pagina. Het kan zijn dat je twee keer moet tikken als de adresbalk niet zichtbaar is.

3. Vooruit en terug

Heb je vanaf een pagina een aantal keer doorgeklikt en wil je in één keer terug naar waar je begon, houd dan de terugknop ‘<‘ links onder in beeld ingedrukt. Je komt nu in de Geschiedenis terecht, van waaruit je terug kunt naar alle pagina’s waar je vandaan komt. Andersom werkt het overigens ook. Hou de vooruitknop ingedrukt ‘>’ om te zien welke pagina’s je eerder open had voordat je terug ging.

safari-geschiedenis

4. Gesloten app openen

Het kan gebeuren dat je per ongeluk een tabblad sluit die je eigenlijk nog niet wilde sluiten. Gelukkig kun je dat snel ongedaan maken (zeker als je niet meer weet wat je sloot). Ga daarvoor naar het overzicht van tabbladen (tik rechts onderin op het tabblad-icoon). Hou vervolgens het + knopje onderin beeld ingedrukt en de onlangs gesloten tabbladen komen weer in beeld.

5. Zoek naar woorden

Je kunt op pagina’s naar specifieke woorden zoeken, net als op de desktop. Om dat te doen tik je op de deelknop onder in beeld. Vervolgens kies je in de onderste reeks icoontjes voor ‘Zoek op pagina’. Daarna vul je het woord in wat je zoekt en de bovenste wordt dan in geel gemarkeerd. De pijltjes omhoog en omlaag naast het zoekveld gebruik je om tussen de gevonden overeenkomsten te schakelen. In het zoekveld staat overigens hoeveel van je zoekwoorden er op de pagina zijn gevonden.

safari iphone

6. Pagina opslaan in iBooks

Een lang artikel leest soms niet zo prettig op de mobiele website. Je kunt dan links in de adresbalk op de lijntjes tikken om de leesweergave te tonen. Sla je een verhaal liever op als PDF om in iBooks te lezen, dan kan dat ook. Kies de deelknop onderin beeld en kies in de middelste rij icoontjes voor ‘Bewaar pdf in iBooks’. Hiervoor moet je natuurlijk wel de iBooks-app geïnstalleerd hebben.

7. Bladwijzer snel opslaan

Een bladwijzer aanmaken op Safari kan heel gemakkelijk. Houd het boek-icoon onderin beeld ingedrukt en tik vervolgens op ‘Bladwijzer’ om de bladwijzer op te slaan. Je kunt verder nog kiezen om de pagina in de leeslijst te zetten of in gedeelde koppelingen op te slaan.

Lees meer over Safari

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu