Een oververhitte iPhone: 6 tips om dit te voorkomen en op te lossen

Lars Paijmans
17 juni 2022, 12:32
4 min leestijd
Een oververhitte iPhone: 6 tips om dit te voorkomen en op te lossen

Het is weer lekker warm in ons kikkerlandje. Als je iPhone te lang in de zon ligt, kan hij oververhit raken. Hierdoor werken bepaalde functies (tijdelijk) niet meer. Met deze zes tips houdt je iPhone het hoofd koel.

Lees verder na de advertentie.

Zo voorkom je dat een iPhone oververhit raakt: 6 tips

Laat je een iPhone of iPad voor langere tijd in felle en directe zon liggen, dan is de kans groot dat de melding ‘Temperatuur’ op het scherm verschijnt. Vervolgens moet het apparaat een tijdje afkoelen voordat je hem weer kunt gebruiken. Erg vervelend, maar het beveiligingsmechanisme is ontworpen om schade aan het toestel te voorkomen of beperken.

Je iPhone werkt het beste tussen de 0 en 35 graden en houdt er niet van om in een afgesloten ruimte te liggen, zoals het dashboardkastje van je auto. In direct zonlicht kan de temperatuur in een auto al snel oplopen tot boven de 40 graden, met alle gevolgen van dien.

iPhone camera zon

Een Apple-apparaat kan ook oververhit raken als deze niet in de zon ligt, maar je per ongeluk een camera- of navigatie-app bent vergeten uit te schakelen. Hierdoor wordt het toestel erg warm, waardoor in sommige gevallen ook het Temperatuurscherm verschijnt. Dat gebeurt echter niet zo snel.

Mijn iPhone is oververhit, wat nu?

Als je iPhone te warm raakt, wordt er automatisch een beveiligingsmechanisme in gang gezet. Deze zorgt ervoor dat je de iPhone tijdelijk niet kunt opladen, de flitser van de camera niet werkt of bepaalde verbindingen worden stopgezet. Het kan dus gebeuren dat je tijdens deze periode slechter bereikbaar bent.

iPhone oververhit

Meestal duurt het een kwartiertje tot het apparaat weer is afgekoeld. Dit doe je door de iPhone simpelweg in de schaduw te leggen. Ga dus niet aan de slag met ijsklontjes, koelkasten of koud water, want dat is nergens voor nodig. Sterker nog – het is zelfs slecht voor de accu.

Is het Temperatuurscherm nog niet zichtbaar, maar is je iPhone wel erg warm? Voorkom dan dat je iPhone oververhit raakt met onderstaande snelle tips:

  • Haal de iPhone uit de zon en leg hem op een koele plek in de schaduw;
  • Ga geen games spelen of andere intensieve apps gebruiken. Hierdoor kan de temperatuur namelijk verder toenemen;
  • Schakel tijdelijk de Vliegtuigmodus in om je iPhone zo min mogelijk te belasten;
  • Zet je iPhone een tijdje helemaal uit om het afkoelen te versnellen.

Zo voorkom je dat je iPhone oververhit raakt

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, en dat geldt ook voor een iPhone die oververhit raakt. Hieronder hebben we een zestal tips uitgelicht die je helpen.

1. Houd je iPhone uit de zon

Voorkom bij warm weer dat je iPhone in aanraking komt met direct zonlicht, een hete (leren) stoel of tafel of andere materialen die snel warm worden (zoals metaal). Vooral als het om langere perioden gaat is het schadelijk om het toestel te lang op een heet oppervlak te laten liggen.

2. Haal het hoesje eraf

Laad je je iPhone op, verwijder dan de eventuele case. Zorg ook dat je iPhone niet in de zon ligt als je ‘m oplaadt, maar bij voorkeur op een koel plekje. Het opladen zelf zorgt namelijk ook al voor wat extra warmte.

iPhone 13 Pro review

3. Geen namaakoplader

Gebruik altijd de originele lader! Een goedkope namaakoplader kan ervoor zorgen dat je iPhone tijdens het opladen enorm heet wordt. Of nog erger: de lader vliegt in brand.

4. Sluit apps af

Sluit alle apps en draadloze verbindingen af die je niet gebruikt. Bluetooth, wifi en zware apps (zoals de camera of navigatie) zorgen dat je iPhone sneller heet wordt. Laat dus niet te veel apps in de achtergrond draaien terwijl je ze eigenlijk niet nodig hebt.

5. Zet het display uit

Gebruik je navigatie, maar heb je de aanwijzingen op het scherm niet nodig, schakel het display dan uit. Het scherm is een van de grootste energieverbruikers van je iPhone en daarbij wordt veel warmte gegenereerd. Beter is het daarom om het scherm soms even helemaal uit te zetten als je geen beeld nodig hebt.

6. Vliegtuigmodus

Heb je je iPhone überhaupt even niet nodig, zet dan de vliegtuigmodus aan of schakel de telefoon helemaal uit. Je ontziet de accu én voorkomt dat je iPhone oververhit raakt.

Zomertips voor je iPhone

Naast het risico op een oververhitte iPhone ligt tijdens de zomermaanden ook het risico op waterschade op de loer. We hebben daarom een gids geschreven over welke stappen je kunt ondernemen wanneer je iPhone waterschade heeft opgelopen. En wil je deze zomer eventjes helemaal tot rust komen, zonder afleiding van je smartphone? Check dan ons artikel voor tips tegen afleidende smartphones.

Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu