Een oververhitte iPhone: 6 tips om dit te voorkomen en op te lossen
Lars Paymans

In de zomer liggen veel iPhones lange tijd te bakken in het zonnetje, wat ervoor kan zorgen dat een iPhone oververhit raakt. Hierdoor werken bepaalde functies (tijdelijk) niet meer, en het is niet goed voor je accu. Met deze zes tips houdt je iPhone zijn hoofd koel.

Zo voorkom je dat een iPhone oververhit raakt

Laat je een iPhone of iPad voor langere tijd in felle en directe zon liggen, dan is de kans groot dat de melding ‘Temperatuur’ op het scherm verschijnt. Vervolgens moet je iPhone een tijdje afkoelen, voordat je hem weer kunt gebruiken. Erg vervelend, maar het beveiligingsmechanisme is speciaal ontworpen om schade aan het toestel te voorkomen of beperken.

iphone oververhit tips

Je iPhone werkt het beste tussen de 0 en 35 graden en houdt er niet van om in een afgesloten ruimte te liggen, zoals het dashboardkastje van je auto. In direct zonlicht kan de temperatuur in een auto immers snel oplopen tot boven de 40 graden, met alle gevolgen van dien. Je iPhone kan ook oververhit raken als deze niet in de zon ligt, maar je per ongeluk een camera- of navigatie-app bent vergeten uit te schakelen. Hierdoor wordt het toestel erg warm waardoor in sommige gevallen ook het Temperatuurscherm verschijnt.

Mijn iPhone is oververhit, wat nu?

Als je iPhone te warm wordt, wordt er automatisch een beveiligingsmechanisme ingeschakeld. Deze zorgt ervoor dat je de iPhone tijdelijk niet kunt opladen, de flitser van de camera niet kunt gebruiken of bepaalde verbindingen worden stopgezet. Het kan gebeuren dat je tijdens deze periode slechter bereikbaar bent. Meestal duurt het een kwartiertje tot het apparaat weer is afgekoeld, dit doe je door de iPhone simpelweg in de schaduw te leggen. Ga dus niet aan de slag met ijsklontjes, koelkasten of koud water, dat is nergens voor nodig. Is het Temperatuurscherm nog niet zichtbaar maar is je iPhone wel erg warm? Voorkom dan dat je iPhone oververhit raakt met onderstaande snelle tips:

  • Haal de iPhone uit de zon en leg hem op een koele plek in de schaduw.
  • Ga geen games spelen of andere intensieve apps gebruiken, hierdoor kan de temperatuur verder toenemen.
  • Schakel tijdelijk de Vliegtuigmodus in om je iPhone zo min mogelijk te belasten.
  • Zet je iPhone een tijdje helemaal uit om het afkoelen te versnellen.

iPhone oververhit

Zo voorkom je dat je iPhone oververhit raakt

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, en dat geldt ook voor een iPhone die oververhit raakt. Hieronder hebben we een zestal tips uitgelicht die je helpen.

  1. Voorkom bij warm weer dat je iPhone in aanraking komt met direct zonlicht, een hete (leren) stoel of tafel of andere materialen die snel warm worden (zoals metaal). Vooral als het om langere perioden gaat.
  2. Laad je je iPhone op, verwijder dan de eventuele case. Zorg ook dat je iPhone niet in de zon ligt als je hem oplaadt.
  3. Gebruik altijd de originele lader! Een goedkope namaakoplader kan ervoor zorgen dat je iPhone tijdens het opladen enorm heet wordt. Of nog erger: de lader vliegt in brand
  4. Sluit alle apps en draadloze verbindingen af die je niet gebruikt. Bluetooth, wifi en zware apps (zoals de camera of navigatie) zorgen dat je iPhone snel heet wordt.
  5. Gebruik je navigatie, maar heb je de aanwijzingen op het scherm niet nodig, schakel het display dan uit.
  6. Heb je je iPhone überhaupt even niet nodig, schakel dan de vliegtuigmodus in of zet hem uit. Je ontziet de accu én voorkomt dat je iPhone oververhit raakt.

Heb je zelf nog tips om een oververhitte iPhone te voorkomen? Laat het dan aan ons weten in de reacties!

Lees meer handige tips in onze speciale vakantiegids

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.