Tip: Samenwerken in de Notities-app op iPhone, iPad en Mac
Lars Paymans

De Notities-app op je iPhone en Mac komt goed van pas voor boodschappenlijstjes en korte stukjes. Maar je kunt er ook prima in samenwerken met meerderen. We laten zien hoe het iPhone-notities delen werkt.

Samenwerken en iPhone-notities delen

In een paar jaar tijd heeft Apple de Notities-app uitgebouwd tot een handige dienst met tal van zijfuncties. Vandaag zoomen we in op het samenwerken in dezelfde notitie met meerdere personen. Handig voor schoolprojecten, maar ook als je met een partner of huisgenoten een boodschappenlijstje bijhoudt.

iPhone Notities delen

Als iemand een wijziging maakt in een gedeelde notitie, wordt deze automatisch ook doorgevoerd op de apparaten van anderen. Met een geel bolletje laat de app zien als iemand anders aan het werk is in een bestand.

Voordat je een notitie kunt delen, zijn er een paar zaken om te controleren:

  • Zorg dat je iPhone, iPad en Mac bijgewerkt zijn. De functie werkt vanaf iOS 10 en macOS Sierra en hoger;
  • Activeer iCloud op al je apparaten;
  • Log in met hetzelfde Apple ID op je apparaten.

Als je bovenstaande stappen hebt doorlopen, is het makkelijk om iPhone notities delen te gebruiken.

Zo kun je een iPhone-notitie delen en er in samenwerken

  1. Open de Notities-app op je iPhone, iPad of Mac;
  2. Kies de Notitie die je wil delen;
  3. Tik op het cirkelvormige icoontje rechts bovenin beeld naast het deel-icoon;
  4. Kies de app waarmee je de Notitie wil delen;
  5. Vul de namen van de mensen in die je wil toevoegen;
  6. Kies ‘Ga door’;
  7. Deel de notitie via een link en wacht tot de ander deze accepteert.

Zoals je ziet, stelt je iPhone automatisch meerdere apps voor waarin je de Notitie kunt delen. Staat jouw favoriete berichten-app hier niet tussen, dan kun je via ‘Kopieer koppeling’ een link genereren die je vervolgens in een app naar keuze kunt plakken.

Personen verwijderen

Is het schoolproject klaar of wil je om een andere reden iemand verwijderen uit je gedeelde notitie? Dan tik je in de betreffende notitie op het icoontje met het silhouet. Vervolgens verschijnt er een lijst in beeld met alle personen die actief zijn in de Notitie. Tik op een naam en ‘Stop Delen’ en bevestig je keuze om de persoon hieruit te verwijderen. Op deze manier kun je ook weer nieuwe personen toevoegen.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.