Tip: zo fotografeer je in jpeg in plaats van HEIF met je iPhone

26 november 2018, 13:58
2 min leestijd
Tip: zo fotografeer je in jpeg in plaats van HEIF met je iPhone

Sinds iOS 11 maken de nieuwste iPhones foto’s standaard in het HEIF-formaat. Dat biedt voordelen, maar soms is het handiger om het normale jpeg-formaat te gebruiken. We laten zien hoe je het aanpast.

Lees verder na de advertentie.

Gebruik het iPhone jpeg-formaat in plaats van HEIF

Als je een iPhone 7 of nieuwer hebt, zoals een iPhone 8 Plus of iPhone XR en iOS 11 of iOS 12 draait, dan maakt je toestel automatisch foto’s in het nieuwe HEIF-formaat. Dit geldt ook voor iPads die op iOS 11 of hoger draaien.

Die wijziging heeft Apple niet zomaar doorgevoerd: HEIF-foto’s bieden dezelfde kwaliteit als jpeg, maar nemen veel minder opslag in en synchroniseren daarom sneller met iCloud. Bovendien is het formaat gunstiger voor je databundel; als het bestand kleiner is, hoef je ook minder te uploaden naar de cloud. HEIF staat dan ook voor High Efficiency Image File Format (HEIF).

iPhone XR Portretfoto

Een handige toevoeging dus, al kan het soms handiger zijn om foto’s gewoon in het jpeg-formaat te schieten. Bijvoorbeeld als je foto’s snel wil delen met anderen die HEIF-bestanden niet kunnen openen. Fijn is dat wanneer je toch in HEIF-formaat blijft fotograferen en iets wil delen via standaardapplicaties als AirDrop, Berichten of Mail, het automatisch omgevormd wordt tot jpeg of mov, zodat iedereen de bestanden kan openen.

Maar fotograferen in jpeg kan ook erg handig zijn als je liever in dit formaat foto’s bewerkt op je Mac of pc. Gelukkig biedt Apple in iOS de optie om te kiezen tussen beide formaten. Het werkt als volgt:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad;
  2. Scroll naar beneden en tik op ‘Camera’;
  3. Kies vervolgens voor ‘Structuren’;
  4. Hier selecteer je ‘Meest compatibel’ voor het jpeg-formaat. ‘High Efficiency’ staat dus voor het HEIF-formaat.

Heb je de stappen gevolgd, dan worden foto’s weer in het jpeg-formaat opgeslagen. Houd er dus wel rekening mee dat foto’s dan groter zijn en je iCloud-account dan sneller vol raakt. Zit je bijna tegen je limiet aan, dan kun je weer switchen naar het HEIF-formaat door de bovenstaande stappen te volgen.

Videoformaat verandert mee

Wanneer je instelt dat foto’s in jpeg geschoten moeten worden, verandert automatisch ook het formaat waarin je iOS-apparaat video’s opslaat. Zodra je met jpeg fotografeert op je iPhone, film je automatisch in het mov-formaat.

Met de ‘High Efficiency’ optie ingesteld worden video’s echter opgeslagen in het HEVC-formaat, wat net zoals HEIF je beeldmateriaal comprimeert. Hierdoor blijft de filmkwaliteit hetzelfde, maar is het bestand wel 50 procent kleiner.

Check meer tips voor foto en video op je iPhone of iPad

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu