Tip: zo blijf je met je iPhone fotograferen in het jpeg-formaat
Wouter Nijsen

Sinds iOS 11 maken de nieuwste iPhones foto’s standaard in het HEIF-formaat. Dat biedt voordelen, maar soms is het handiger om het normale jpeg-formaat te gebruiken. We laten zien hoe je het aanpast.

Gebruik het iPhone jpeg-formaat

Als je een iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus of iPad Pro hebt en iOS 11 draait, dan maakt je toestel automatisch foto’s in het nieuwe HEIF-formaat. Die wijziging heeft Apple niet zomaar doorgevoerd: HEIF-foto’s bieden dezelfde kwaliteit als jpeg, maar nemen veel minder opslag in en synchroniseren daarom sneller met iCloud. Bovendien is het formaat gunstiger voor je databundel; als het bestand kleiner is, hoef je ook minder te uploaden naar de cloud.

iphone jpeg formaat

Een handige toevoeging dus, al kan het soms handiger zijn om foto’s gewoon in het jpeg-formaat te schieten. Bijvoorbeeld als je foto’s snel wil delen met anderen (die HEIF-bestanden niet kunnen openen), of als je ze liever als jpeg bewerkt op je Mac of pc. Gelukkig biedt iOS 11 de optie om te kiezen tussen beide formaten. Het werkt als volgt:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad;
  2. Scroll naar beneden en tik op ‘Camera’;
  3. Kies vervolgens voor ‘Structuren’;
  4. Hier selecteer je ‘Meest compatibel’ voor het jpeg-formaat. ‘High Efficiency’ staat dus voor het nieuwe HEIF-formaat.

Heb je de stappen gevolgd, dan worden foto’s weer in het jpeg-formaat opgeslagen. Houd er dus wel rekening mee dat foto’s dan groter zijn en je iCloud-account dan sneller vol raakt. Zit je bijna tegen je limiet aan, dan kun je weer switchen naar het HEIF-formaat door de bovenstaande stappen te volgen.

Op zoek naar meer tips & tricks voor je iPhone of iPad? Check ons overzicht met iOS 11-tips of bezoek de algemene tippagina op iPhoned voor alle tips die we de afgelopen tijd hebben gepubliceerd.

Lees meer over iOS 11

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.