5 dingen waar je op moet letten bij het inruilen van je oude iPhone

Michel van 't Klaphek
19 april 2019, 19:20
5 min leestijd
5 dingen waar je op moet letten bij het inruilen van je oude iPhone

Wil jij je iPhone inruilen voor geld bij Apple of een andere aanbieder? Dit zijn de belangrijkste zaken waar je op moet letten om een goede inruilwaarde te krijgen, en niet voor teleurstellingen te komen staan.

Lees verder na de advertentie.

iPhone inruilen: dit zijn de mogelijkheden

Ben je toe aan een nieuwe iPhone of wil je enkele oude toestellen opruimen? Je oude iPhone levert regelmatig nog geld op, als je deze inruilt. Dit kan bij Apple zelf in ruil voor een cadeaubon of korting op een nieuwe iPhone, maar er zijn tal van bedrijven die er een geldbedrag voor bieden.

Welke prijs je voor je iPhone krijgt, is erg afhankelijk van de conditie van het toestel. Het komt regelmatig voor dat de prijsverwachting van een consument hoger is dan de uiteindelijke prijs die een bedrijf biedt, bevestigt een woordvoerder van reBuy. Omdat je zelf niet zo’n grondige controle kan uitvoeren als de partijen zelf doen, is het daarom belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Zo ben je beter voorbereid op wat een goede inruilwaarde is voor jouw iPhone.

5 dingen om op te letten bij het inruilen van je iPhone

Als je van plan bent om je iPhone in te gaan ruilen, dan is het goed om in ieder geval op de volgende vijf zaken te letten.

1. Check de accuconditie

Check allereerst op je iPhone de accuconditie van het toestel. Om het ingeruilde toestel door te verkopen, wordt de accu doorgaans vervangen zodra de capaciteit tussen de 80 en 85 procent of lager is. Dit kan van invloed zijn op de prijs die je ervoor krijgt. Door dit vooraf zelf te checken, kun je daar rekening mee houden.

iphone inruilwaarde

De accuconditie controleer je door naar Instellingen te gaan en hier ‘Batterij’ te selecteren. Tik hier op ‘Batterijconditie’. Achter ‘Maximumcapaciteit’ zie je een percentage. Als dit hoger dan 85 procent is, wordt de accu zeer waarschijnlijk niet vervangen. Dit betekent minder kosten voor de aanbieder om de iPhone om deze te refurbishen, en dus voor jou een betere inruilwaarde.

Als de accuconditie wel lager is, kun je een wat lagere inruilwaarde verwachten. De kosten van het vervangen van de batterij worden als het ware doorberekend aan jou. Hoeveel minder de waarde van je toestel dan is, is natuurlijk afhankelijk van het model.

2. Lees de stappen goed

Volg dan goed alle stappen die inruilpartijen je vragen tijdens het aanbieden van een iPhone. Je doorloopt enkele vragen over het toestel, en moet vervolgens aangeven welke conditie jij denkt dat de iPhone in verkeert. Je begint met het selecteren van het type iPhone dat je hebt. Ook wordt er gevraagd naar de kleur en opslagcapaciteit.

Hierop volgt een vragenlijst over de technische conditie, uiterlijke conditie en het bijleveren van accessoires. Zo moet je aangeven of alle knoppen nog werken, hoeveel krassen erop zitten en of je de originele oplader en oordopjes meelevert. Lees bij deze vragen vooral goed wat de technische en uiterlijke condities zijn, en wat deze inhouden.

Als je bijvoorbeeld zelf vindt dat jouw iPhone met enkele lichte krasjes zo goed als nieuw oogt, is dat voor de partij waarschijnlijk niet zo. Omdat de perceptie van ‘zo goed als nieuw’ voor iedereen verschilt, kan het lastig zijn om juist in te schatten hoe goed jouw iPhone nog is. Veel mensen zijn geneigd om de staat van het inruiltoestel positiever in te schatten dan deze in werkelijkheid is.

Kijk daarom realistisch naar de uiterlijke beschadigingen en conditie, en schaal je iPhone hier op in. Zo voorkom je teleurstelling als je een lager prijsvoorstel krijgt, omdat je te hoge verwachtingen had.

3. Zorg voor licht bij het controleren

Om ervoor te zorgen dat je de conditie van je iPhone niet te positief inschat, zijn er een paar maatregelen die je kunt nemen. Bij het controleren op krassen is het handig om een plek te kiezen met veel licht, zodat je niks over het hoofd ziet. Kijk daarbij niet alleen naar de behuizing, maar ook naar eventuele krasjes op de homeknop. Ook dit is van invloed op de conditie.

Met voldoende licht zie je ook of de oplaadpoort vuil of misschien wat verbogen is. Door realistisch te kijken naar alle mogelijke beschadigingen, weet je beter wat je kan verwachten van de inruilwaarde. Wees er van bewust dat de partij die jouw iPhone koopt, deze ook weer wil verkopen. Als daar misschien (kleine) reparaties voor nodig zijn, weet je zo beter wat te verwachten van de inruilprijs.

4. Haal je toestel leeg

Zorg vervolgens dat je een back-up maakt van je iPhone, je toestel volledig leeghaalt en alle gegevens wist. Een aanbieder van een inruilservice heeft niets aan een iPhone die bijvoorbeeld nog vergrendeld is met Touch ID, Face ID of een toegangscode. Bovendien wil je niet dat anderen zomaar toegang hebben tot jouw gegevens. Lees verder welke voorbereidingen je moet treffen als je je iPhone wil verkopen of inruilen, zoals er het juiste moment voor kiezen.

5. Houd rekening met onvoorziene mankementen

Houd er tot slot rekening mee dat er nog onvoorziene mankementen of beschadigingen aan het licht kunnen komen tijdens een controle door het bedrijf waar je inruilt. Een voorbeeld hiervan is een pixelstoring in het scherm, waarbij sommige pixels het niet meer (goed) doen. Dit is met het blote oog niet te zien, maar heeft wel invloed op de conditie en dus de prijs die je krijgt tijdens het iPhone inruilen.

Vergelijkbare controles

Ben je alsnog niet tevreden over een prijsvoorstel? Kijk eerst wat de redenen zijn waarom het prijsvoorstel lager is dan je verwacht had. Over het algemeen geven partijen dat meteen aan.

Ook kun je het proberen bij een ander bedrijf dat een iPhone-inruilservice biedt. Wees je er wel bewust van dat de controles die uitgevoerd worden om te bepalen hoe goed jouw iPhone nog is, redelijk hetzelfde zijn en dit geen garantie biedt op een betere prijs.

Hier kun je een iPhone onder meer inruilen

Heb je besloten dat je je iPhone wil inruilen? Bij alle onderstaande bedrijven kun je je iPhone gemakkelijk inruilen door eerst online een aantal stappen te doorlopen, voordat je het toestel opstuurt.

Heb je je iPhone ingeruild en ben je nu op zoek naar iets nieuws? In onze vergelijker vind je de beste aanbiedingen als je een iPhone wil kopen. Als je juist nog meer geld wil besparen, is het interessant om na het inruilen van je oude iPhone een refurbished iPhone te te kopen. Zo heb je niet alleen een extra centje van het inruilen, maar betaal je ook minder voor je nieuwe iPhone.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu