Tip: je iPhone-homescreen opruimen door ruimte tussen apps te vergroten

Wouter Nijsen
6 maart 2018, 17:02
2 min leestijd
Tip: je iPhone-homescreen opruimen door ruimte tussen apps te vergroten

Wil je meer ruimte of overzicht creëren op het homescreen van je iPhone? Via een omweg kun je apps beter van elkaar scheiden, door lege ruimte aan je homescreen toe te voegen. Hoe dat precies werkt, lees je in deze tip.

Lees verder na de advertentie.

Meer ruimte tussen apps op je homescreen

Zoals iedere iPhone-gebruiker weet, worden app-icoontjes standaard op het homescreen geplaatst in rijen van vier. Losse icoontjes kun je verplaatsen, maar je hebt niet de volledige vrijheid om ze neer te zetten waar je wil.

Heb je bijvoorbeeld vier apps boven staan, dan kun je niet een aantal rijen ‘overslaan’ en ‘m helemaal onderaan zetten. Probeer je dat wel, dan wordt het icoontje automatisch naast of onder je andere apps gezet. Het is een beperking van iOS die al lang geldt, maar wel vervelend is als je meer overzicht wil.

Ook interessant: Zo ruim je je iPhone- of iPad-homescreen eenvoudig op

Via een trucje is het echter mogelijk om rijen ‘leeg’ te laten door er blanco icoontjes neer te zetten. Dat werkt simpel: kies voor een volledig zwarte achtergrond en wanneer je daar een zwart icoontje op zet, is het net alsof die ruimte leeg is. Zet je meerdere zwarte icoontjes naast elkaar, dan lijkt die rij leeg. Dat zorgt er ook voor dat het geheel wat rustiger oogt, omdat er minder icoontjes zijn die je homescreen vullen.

  1. Zorg er allereerst voor dat je een (volledig) zwarte wallpaper hebt. Die levert Apple standaard mee en stel je in via ‘Instellingen > Achtergrond > Kies een nieuwe achtergrond > Stilstaand’;
  2. Ga vervolgens naar deze website op je iPhone. Zet de pagina vervolgens op je homescreen door in Safari op het deel-icoontje te tikken, naar rechts te vegen en voor ‘Zet op beginscherm’ te kiezen;
  3. Er wordt hierna een icoontje aan je homescreen toegevoegd, die door je zwarte achtergrond ‘onzichtbaar’ is;
  4. Wil je een hele rij vullen met deze zwarte icoontjes, doorloop dan de stap hierboven nog een (paar) keer.

Let op

Bij het doorlopen van de stappen dien je met een aantal zaken rekening te houden. Allereerst is het van belang dat je de snelkoppeling (het zwarte icoontje) geen naam geeft en de titel dus leeg laat. Daarnaast is het goed om te weten dat de icoontjes gewoon een snelkoppeling zijn naar de betreffende pagina.

Tik je er dus per ongeluk op, dan wordt Safari en de pagina geopend. Je kunt ze wel gewoon verplaatsen door er even op te drukken, vast te houden en ze dan naar de juiste plek te slepen. Verder is het belangrijk om te weten dat deze truc helaas alleen werkt met een zwarte achtergrond.

Op zoek naar meer tips? Check het overzicht:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu