Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

iPhone in Duitsland kopen: tips en wat je moet weten

Gijs Ettes
1 september 2016, 15:00
13 min leestijd
iPhone in Duitsland kopen: tips en wat je moet weten

Elk najaar brengt Apple een nieuwe iPhone op de markt. Nederland zit sinds de iPhone 7 bij de eerste groep landen waar het toestel wordt uitgebracht. Toch kan het aantrekkelijk zijn om een iPhone in Duitsland te kopen.

Lees verder na de advertentie.

De nieuwe iPhone, als eerste in huis

Voor ongeduldige Apple-fans is het een optie om naar Duitsland af te reizen voor de nieuwe iPhone. Vaak heb je het toestel dan als eerste in huis en bespaar je één of twee tientjes, al ben je natuurlijk wel brandstof kwijt om af te reizen naar een van de Duitse Apple Stores. Sommigen zien het echter als een spannend uitje en krijgen een kick om als eerste over de nieuwe iPhone te beschikken. Hiervoor hoef je tegenwoordig niet meer per se naar Duitsland, aangezien de nieuwe iPhone op dezelfde datum ook in Nederland en België wordt uitgebracht.

iphone in duitsland kopen

Maar waar moet je precies op letten als je een iPhone in Duitsland reserveert of koopt? Hoe zit het met zaken als garantie, simlock en het zakelijk aanschaffen van een iPhone? En op welke plekken kun je het (gereserveerde) toestel ophalen? Deze vragen – en meer – worden in dit artikel beantwoord. Voor meer algemene tips kun je terecht in ons artikel over het kopen van een iPhone in het buitenland. Heb je meer vragen of een opmerking, laat het ons dan weten in de comments onderaan. We helpen je graag.

Zo reserveer je de iPhone in Duitsland

Wil je de lange wachtrijen voor de Apple Store vermijden, dan is het een goed idee om een pre-order te plaatsen. Bij het reserveren van een iPhone in Duitsland moet je wel met een aantal zaken rekening houden. De reservering doe je online (bijvoorbeeld via de website van Apple), maar voor de bezorging door een koerier dien je te beschikken over een Duits afleveradres. Optie 2 is dat je het toestel online reserveert en in de winkel afhaalt. Omdat je zelf de datum en het tijdstip bepaalt, hoef je doorgaans maar kort te wachten. Ook handig: online kun je de voorraden per Apple Store nakijken.

Optie 1: laten bezorgen

Als gezegd heb je een Duits afleveradres nodig als je de nieuwe iPhone online reserveert, maar niet kan afhalen. Je kunt het toestel helaas niet op een Nederlands adres laten bezorgen. Alleen voor wie familie of vrienden over de grens heeft wonen, is dit dus een optie.

Ga je de bestelling online plaatsen, dan kan dat zowel via de website van Apple als via de Apple Store-app. We raden aan om dat laatste te doen. In veel gevallen is de app net wat sneller, waardoor je bestelling eerder doorkomt en de iPhone vaak (weken) eerder wordt geleverd. Handig is om alvast met je Apple ID in te loggen en je (betaal)gegevens in te voeren, zodat de app klaar is voor gebruik als er weer een nieuw Apple-product wordt geïntroduceerd. In de Apple Store-app lees je ook meer over de verschillende retailwinkels van Apple en welke voorzieningen (Genius Bar, workshops, events) ze bieden.

Apple Store

Apple

Gratis via App Store

Optie 2: afhalen in de Apple Store

Dankzij het reserveringssysteem is het sinds enkele jaren een stuk gemakkelijker om een iPhone in Duitsland aan te schaffen. Via deze reserveringspagina, die alleen rond de release van een nieuwe iPhone beschikbaar is, zie je in welke Apple-winkels je terecht kunt voor elk type iPhone. Zo kun je de nieuwe iPhone reserveren voor afhalen in de winkel, waarbij je het gewenste model kiest en een tijdslot. Dat laatste voorkomt dat je alsnog lang in de rij moet staan om het felbegeerde toestel te bemachtigen. Logischerwijs vervalt de reservering als je niet op tijd aanwezig bent om de iPhone op te pikken. Al is het geen ramp als je enkele minuten te laat bent.

iphone duitsland

Het bestelproces

Na elke productlancering kan de website van Apple rekenen op een piek in de bezoekersaantallen. In het verleden heeft dat er regelmatig voor gezorgd dat het reserveringssysteem vastliep. Reserveren via de Apple Store-app verdient dan ook de voorkeur. Om je optimaal voor te bereiden, is het ook slim om vooraf te bepalen welk model iPhone je wilt en welke kleur, grootte en opslagcapaciteit je voorkeur heeft. Hoe sneller je reservering is geplaatst, des te groter de kans dat je nieuwe iPhone snel wordt geleverd.

Met de app of via http://www.apple.com/de/shop/buy-iphone/iphone6s (waarbij je ‘iphone6s’ vervangt door de naam van de desbetreffende iPhone) bereik je de reserveringspagina. Daar doorloop je grofweg deze stappen:

 • Op de reserveringspagina kies je achtereenvolgens het type iPhone, de kleur en de opslagcapaciteit. De prijs en beschikbaarheid kan afwijken; soms heeft een iPhone met een andere kleur en meer opslag een kortere levertijd. Je kunt even uitproberen welke combinatie voor jou het gunstigst is;
 • Heb je je keuze gemaakt, dan kun je desgewenst een Duitse simkaart, AppleCare+ en accessoires aan je bestelling toevoegen. Aan zo’n simkaart heb je in Nederland overigens weinig;
 • Ben je tevreden over je bestelling, klik dan op ‘Reservieren und im Store kaufen’ en daarna op ‘Store auswählen’ om te kiezen in welke Apple Store je de iPhone wilt ophalen. Nederlanders kunnen het beste kiezen voor Oberhausen, Düsseldorf of Keulen;
 • Klik op ‘Weiter’, vul je Apple ID en wachtwoord in en kies een tijdslot. Vervolgens kun je je persoonlijke gegevens invullen en de reservering bevestigen met ‘Reservierung bestätigen’;
 • Als het goed is, is de reservering nu voltooid. Je hoeft niet direct te betalen, maar wees wel op tijd aanwezig zijn in de gekozen Apple Store om de iPhone op te halen. Daar kun je betalen met je Nederlandse pinpas of creditcard;
 • In de bevestigingsmail staat dat je ook een Duits identiteitsbewijs nodig hebt, maar dat is niet nodig als je een iPhone zonder abonnement koopt.

Duits telefoonnummer: nodig of niet?

In principe zou je niet over een Duits telefoonnummer hoeven te beschikken om een iPhone te reserveren in Duitsland. Toch lezen we her en der dat een dergelijk nummer soms nodig is voor de verificatiecode om een reservering te bevestigen. Die code zou je dan via sms ontvangen.

Zelf zijn we hier nog niet tegenaan gelopen, maar wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je een Duits prepaid simkaartje aanschaffen. Die vind je in praktisch elke supermarkt in Duitsland. Lukt het reserveren niet, dan kun je het ook op een andere manier proberen (bijvoorbeeld via de app in plaats van de website, of andersom).

iPhone zonder reservering kopen

Jaarlijks reizen talloze Nederlandse Apple-fans naar Duitsland af om de nieuwste iPhone iets eerder en goedkoper aan te schaffen. Inmiddels zijn er veertien Stores in Duitsland, al zijn die van Oberhausen, Düsseldorf en Keulen voor ons het beste te bereiken. Vanuit grenssteden als Arnhem en Nijmegen ben je bijvoorbeeld in een uurtje in Oberhausen. Daar is vaak veel voorraad, maar waarschijnlijk minstens zoveel vraag.

iPhone 6 release

Heb je de iPhone niet gereserveerd, dan kan het zijn dat je in een lange rij terechtkomt. Onze tip: check wanneer de desbetreffende Apple Store opengaat, wees er de avond van tevoren al en zorg voor voldoende snacks en vermaak. Je kunt de iPhone gewoon afrekenen met je Nederlandse pinpas of creditcard, maar neem wel een Europees identiteitsbewijs (id-kaart, paspoort of rijbewijs) mee.

Verderop in dit artikel lees je welke Duitse Apple Stores voor Nederlanders het dichtstbij zijn. Ook geven we je tips met betrekking tot parkeren en waar je rekening mee moeten houden, voordat je in de rij gaat staan.

Simlock, garantie en zakelijk kopen

Koop je een nieuwe iPhone in Duitsland, bijvoorbeeld in één van de vele Apple Stores, dan krijg je een simlockvrij toestel dat probleemloos werkt op het Nederlandse 3G- en 4G-netwerk. In heel Europa wordt hetzelfde modelnummer gehanteerd, dat uiteraard wel per type iPhone verschilt. Een nieuw toestel heeft twee jaar wettelijke garantie, dus als er iets mis mee is kun je gewoon terug naar de winkel.

Ook alle gebruikelijke accessoires, waaronder een normale stekker die in ons stopcontact past, worden meegeleverd. Alleen in landen als Groot-Brittannië, de VS of Canada wordt een alternatieve adapter meegeleverd. Die dien je dus te vervangen als je je nieuwe iPhone via het stopcontact wilt opladen.

duitse iphone

Onthoud dat je in het geval van problemen met of defecten aan het toestel aanvankelijk terug moet naar de Duitse Apple Store waar je het toestel hebt gekocht. Pas als de desbetreffende iPhone in Nederland verkrijgbaar is, kun je hier in een winkel terecht voor reparaties. Mocht de iPhone niet bevallen, dan kun je hem uiteraard retourneren, maar alleen in de Duitse winkel waar je de smartphone hebt gekocht.

Zakelijke kopers raden we aan om te wachten tot de nieuwe iPhone in Nederland verkrijgbaar is. Dit omdat het in het verleden wel eens problematisch was om het toestel zonder btw te kopen en de bedrijfsnaam op de rekening te krijgen. Alleen dan kun je de btw in ons land terugvragen. Voor de prijs hoef je het niet te doen: koop je de iPhone in Duitsland, dan bespaar je hoogstens een of twee tientjes.

Op weg naar de Apple Store in Duitsland

Heb je de nieuwe iPhone gereserveerd of waag je het erop en probeer je het toestel zonder pre-order te kopen, dan kan de reis naar Duitsland beginnen! Hieronder zetten we op een rijtje welke Apple Stores het gemakkelijkst zijn te bereiken voor Nederlanders. Op deze pagina vind je een overzicht van alle retailwinkels die Apple in Duitsland heeft.

1. Apple Store Oberhausen

 • Adres: Centroallee 147, Oberhausen
 • Telefoonnummer: 0049 208 3058 8000
 • Openingstijden: 8.00 – 23.00 uur (afwijkend tijdens release)
 • Reistijd: 1:40 uur (Utrecht), 1:06 uur (Nijmegen)
 • Meer info: http://www.apple.com/de/retail/centro/

Is het je niet gelukt om een iPhone te reserveren, dan kun je onder meer afreizen naar de Apple Store in Oberhausen. Het is dan wel zaak om al de avond van tevoren in de rij te gaan staan; anders sta je achteraan en is de voorraad niet-gereserveerde toestellen waarschijnlijk al op voordat jij aan de beurt bent. Je hebt namelijk concurrentie van zowel Duitse als Nederlandse Apple-fans.

De Apple-winkel in Oberhausen is gevestigd in het winkelcentrum CentrO. De voordelen van deze locatie zijn de vele gratis parkeerplaatsen, voldoende eetgelegenheden, een tankstation in de buurt en toiletten. Het nadeel is dat CentrO om 20.00 uur sluit en de centrale winkelgalerij om middernacht. Daardoor moet je buiten wachten als je de avond van tevoren in de rij gaat staan. De wachtrij is te vinden naast de ingang van Nordsee. Doorgaans verzamelen de eerste wachtenden zich de avond vóór de release van de nieuwe iPhone voor het gebouw, dus wees er op tijd bij (rond 18.00 of 19.00 uur)!

2. Apple Store Düsseldorf

 • Adres: Königsallee 2, Düsseldorf
 • Telefoonnummer: 0049 211 4247 0600
 • Openingstijden: 8.00 – 20.00 uur (afwijkend tijdens release)
 • Reistijd: 2:00 uur (Utrecht), 1:17 uur (Nijmegen)
 • Meer info: http://www.apple.com/de/retail/duesseldorf/

Een ander populair adres voor Nederlandse Apple-fans is de Apple Store in Düsseldorf. Vanuit Utrecht ben je iets langer onderweg, maar als je in de grensstreek woont, ben je er in pakweg vijf kwartier. Is de voorraad iPhones in Oberhausen op, dan ben je in een half uur in Düsseldorf. Wel is het verstandig om vooraf te bellen of online te kijken of en waar nog toestellen voorradig zijn. De meeste medewerkers van de Apple Store spreken naast Duits vloeiend Engels.

Deze Apple Store is eveneens in een winkelcentrum gevestigd (Kö-Bogen), dicht in de buurt van het centrum van Düsseldorf. Er is voldoende parkeergelegenheid, al is deze wel betaald. Houd er ook rekening mee dat je over een milieusticker (12 euro via ANWB) moet beschikken in om het centrum van Düsseldorf te mogen rijden. Heb je die niet, dan kun je een boete van 40 euro krijgen, al is de pakkans klein. De Apple Store zelf heeft geen toiletten, maar voor een sanitaire stop kun je terecht in de vele eettentjes in de buurt.

3. Apple Store Keulen

 • Adres: Aachener Straße 1253, Keulen
 • Telefoonnummer: 0049 223 4202 0600
 • Openingstijden op 25 september: 8.00 – 20.00 uur (afwijkend tijdens release)
 • Reistijd: 2:23 uur (Utrecht), 1:33 uur (Nijmegen)
 • Meer info: http://www.apple.com/de/retail/rheincenter/

Woon je in Limburg, dan is de Apple Store in Keulen een interessante optie. Vanuit zowel Venlo als Roermond doe je er een uurtje over om te komen. Reis je vanuit Utrecht, dan moet je daar ongeveer anderhalf uur bij optellen. Voor de meeste Nederlanders is dit dan ook een ‘last resort’, als de voorraad bij de andere Apple Stores op is.

De Keulse Apple Store bevindt zich in het overdekte winkelcentrum Rhein Center, iets buiten het centrum van de stad. Houd er rekening mee dat het winkelcentrum om 20.00 uur sluit, waarna je buiten moet wachten. Wel zijn er voldoende, betaalbare parkeerplaatsen en eetgelegenheden waar je ook een toilet vindt. Om Keulen binnen te komen met de auto heb je eveneens een milieusticker nodig.

Veelgestelde vragen

Hierboven lees je praktisch alles wat je moet weten over de aanschaf van een Duitse iPhone. Toch krijgen we nog steeds geregeld vragen binnen over dit onderwerp. Enkele hiervan – inclusief antwoord – vind je hieronder:

 • Is het goedkoper om een iPhone in Duitsland te kopen?
  • Doorgaans wel, al is de besparing zeer beperkt. Bij verschijning was de iPhone 6S in Duitsland maar enkele euro’s goedkoper dan in Nederland. Bij veel andere Apple-producten is er zelfs helemaal geen prijsverschil. De iPhone 7 en iPhone 7 Plus zijn in Duitsland een tientje goedkoper dan in Nederland. Groot is het verschil dus niet.
 • Kan ik Nederlands als taal instellen in plaats van Duits?
  • Of je de iPhone nu in Duitsland, Frankrijk of Spanje koopt, de taal is gewoon te wijzigen naar het Nederlands. Er zijn nog tientallen andere talen om uit te kiezen, waaronder Engels, Arabisch en Chinees.
 • Kan ik mijn Nederlandse simkaart gebruiken met een Duitse iPhone?
  • Als je het toestel koopt in de Duitse Apple Store is hij simlockvrij, waardoor je probleemloos je Nederlandse simkaart kunt gebruiken. Zorg wel dat hij het juiste formaat heeft; recente iPhones gebruiken nanosim.
 • Op hoeveel jaar garantie heb ik recht?
  • Je hebt volgens Apple één jaar recht op iPhone garantie, maar dat is in strijd met de Europese regelgeving: wettelijk gezien heb je namelijk recht op een garantie van twee jaar. Ook als je het toestel in Duitsland aanschaft. Blijf bij je standpunt als medewerkers van de Apple-winkel anders beweren.
 • Mijn Duitse iPhone vertoont mankementen, wat nu?
  • In principe kun je met het toestel naar de dichtstbijzijnde Apple Store gaan om het te laten onderzoeken. Is de desbetreffende iPhone nog niet uitgebracht in Nederland, dan kun je terecht bij winkel in Duitsland waar je hem hebt gekocht. Ga wel eerst na wat precies onder de iPhone garantie valt. Val- of waterschade vallen niet binnen de standaardgarantie, maar daar kun je je voor verzekeren.
 • Is het verstandig om een iPhone in Duitsland te kopen?
  • Niet minder dan wanneer je het toestel via de Nederlandse Apple Store zou aanschaffen! Het is misschien lastiger om het Duitse reserveringssysteem te begrijpen en je moet verder rijden om de iPhone op te halen. Het voordeel is dat je het toestel soms iets eerder in handen hebt en een paar euro bespaart (al weegt die besparing natuurlijk niet op tegen de reiskosten). Zakelijke kopers adviseren we om een nieuwe iPhone altijd aan te schaffen in Nederland.

Deel je ervaringen!

iPhoned heeft de afgelopen jaren meerdere malen iPhones, iPads en de Apple Watch geïmporteerd uit Duitsland. Onze ervaringen daarmee zijn overwegend goed, al hebben we ook wel eens hachelijke momenten meegemaakt. Bijvoorbeeld toen we zonder reservering in de rij (en kou) stonden om in Oberhausen de iPhone 5S te bemachtigen.

Heb jij al eens een nieuwe iPhone in Duitsland gekocht, dan zijn we erg benieuwd naar je ervaringen. Deel ze hieronder of stuur ons een berichtje op Facebook of Twitter. Ook bijzondere foto’s ontvangen we graag!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu