Zo bescherm je jezelf tegen stalkers op je iPhone

12 maart 2024, 16:30
4 min leestijd
Zo bescherm je jezelf tegen stalkers op je iPhone

Er worden steeds meer manieren ontdekt, die door stalkers worden ingezet om je iPhone te bespieden. Zo zorg je ervoor dat je iPhone wel beschermd is!

Lees verder na de advertentie.

Stalken via de iPhone

Verschillende programma’s en apparaten hebben in het verleden geleid tot problemen bij de iPhone, omdat ze ingezet werden voor stalking. Zo bleek al snel dat de AirTags een keerzijde hadden, want ze werden ook gebruikt om iemands locatie ongewild mee te volgen. Zo gebruikte een stalker in 2022 een iPhone, om de locatie van een familie in Disney World te achterhalen met een AirTag.

Lees ook: Stalken met Apple AirTags: familie gevolgd in Disney World

Daarnaast zijn er meerdere software-programma’s te installeren, die speciaal ontwikkeld zijn om de gegevens van een iPhone te verzamelen. Een voorbeeld hiervan is SpyX, waarmee je toegang krijgt tot iemands berichten, foto’s, locatie, (sociale) apps en browsers. Met deze software kunnen stalkers gemakkelijk achter je gegevens komen. Wij leggen je daarom uit hoe je jouw iPhone beschermt tegen stalkers!

iphone veiligheidscontrole begin

Veiligheidscontrole op iPhone werkt tegen stalkers

In iOS 16 introduceerde Apple een belangrijke functie om de veiligheid van je iPhone te verbeteren tegen stalkers. Veiligheidscontrole geeft je een overzicht van alle gedeelde gegevens en van de contacten die deze informatie kunnen zien. Ook wordt weergegeven welke apps toegang hebben tot bepaalde iPhone-functies. Zo zie je direct of er opvallende programma’s op je telefoon staan. Het uitvoeren van de veiligheidscontrole gaat als volgt:

  1. Open ‘Instellingen’ op je iPhone;

  2. Ga naar ‘Privacy en beveiliging’;

  3. Scrol naar beneden en kies voor ‘Veiligheidscontrole’;

  4. Tik op ‘Beheer delen en toegang’;

  5. Gebruik Face of Touch ID (of voer je code in);

  6. Kies voor ‘Ga door’ en voltooi alle stappen.

  7. Tik tot slot op ‘Gereed’.

iphone veiligheidscontrole stap 1 en 2

De Veiligheidscontrole is een enorm handige functie om de verbinding te verbreken met bepaalde personen, apps en apparaten. In totaal moet je drie grote stappen doorlopen bij de controle: informatiedeling, toegang van apps en de beveiliging van je account. Zo zie je in één overzicht of stalkers toegang hebben tot de locatie van je iPhone of er vreemde apps op je toestel staan. Herken je een app niet? Dan kun je die beter geen toegang verlenen tot je gegevens.

iphone veiligheidscontrole gegevens

Tot slot krijg je ook de optie om je noodcontacten en Apple ID-wachtwoord aan te passen. Is de persoon die je niet vertrouwd in de buurt? Dan kun je altijd op ‘Stop snel’ drukken in de hoek van het scherm, je gaat dan direct terug naar je homescreen. Is je persoonlijke veiligheid in gevaar? Gebruik in dat geval Noodherstel, dan wordt je direct uitgelogd bij alle apps en wijzig je het Apple ID-wachtwoord. Zo weet je zeker dat je iPhone is beschermd tegen stalkers.

Stalking via AirTag voorkomen

Is je iPhone helemaal veilig voor stalkers? Dan is het helaas nog steeds mogelijk dat een AirTag je ongewenst volgt. Apple’s kleine tracker is gemakkelijk te verstoppen in je bagage of spullen, wat al eerder bij mensen tot problemen heeft geleid. Daarom heeft Apple een nieuwe functie geïntroduceerd, waarbij je een melding krijgt als je gevolgd wordt door een onbekende tracker.

Lees ook: AirPods (Pro) gebruikt voor stalking: zo voorkom je het

Deze notificatie verschijnt automatisch in beeld op je iPhone als je een korte tijd bent gevolgd door een onbekende AirTag (of smart finder). Vertrouw of herken je de tracker niet? Dan is het aan te raden om de locatie van de AirTag te stoppen en het apparaat uit te schakelen. Dat kun je direct doen als je de melding op je iPhone krijgt. Met deze functie voorkomt Apple dat de locatie van de tracker zichtbaar blijft op de iPhone van een stalker.

onbekende airtag melding

Meer iPhone-tips

Er zijn dus verschillende manieren om je iPhone te beveiligen tegen stalkers. Het is aan te raden om eens in de zoveel tijd een veiligheidscontrole uit te voeren op je smartphone. Zo weet je zeker dat je op de hoogte bent van de gegevens die bepaalde contacten in kunnen zien. Op die manier voorkom je dat je onbewust toch je locatie of Apple Watch-gegevens deelt met een ex-partner of vergeten vriend.

Naast de stappen in de veiligheidscontrole beveelt Apple het ook aan om te controleren wie toegang heeft tot je accounts en wachtwoorden, sociale media en andere apparaten. Stalkers kunnen namelijk op verschillende manieren toegang krijgen tot de gegevens van je iPhone. Vond je deze tip handig en wil je meer weten over je iPhone? Bekijk dan hier meer verborgen functies op je smartphone!

Bron: Macwelt
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu