Opslagruimte besparen door oude iPhone back-ups te wissen: zo doe je dat
Lars Paymans

Het is altijd slim om een back-up te maken van je apparaten. Maar als je niet uitkijkt, vult je harde schijf of iCloud-opslag zich ongemerkt met oude versies van apparaten die je toch niet meer gebruikt. Zo kun je deze oude iPhone back-ups verwijderen.

Zo verwijder je een iPhone back-up

Op iPhoned hebben we al meerdere malen het belang van back-ups onderstreept. Niets is vervelender dan een iPhone die kapot gaat, waarna je door het gebrek aan een back-up ook nog eens al je foto’s, documenten, apps en gegevens kwijt bent. Zo nu en dan je reservekopieën verwijderen kan echter ook geen kwaad.

iPhone backup verwijderen

Gemiddeld koopt iemand om de twee jaar een nieuwe iPhone, maar blijft de reservekopie van het oude toestel gewoon staan. Omdat deze back-ups vaak veel ruimte in beslag nemen, kan dit na verloop van tijd je iCloud-opslag of harde schijf onnodig opvullen.

Zeker als je ook een reservekopie van je iPad, iPod en Mac bewaart. Daarom kan het geen kwaad om zo nu en dan eens te kijken naar alle data die je op je Mac of in iCloud hebt bewaard. Deze gegevens zitten ietwat verstopt, maar als je weet waar je moet zoeken, is dit zo gebeurd. In onderstaande stappen maken we onderscheid tussen de Mac en iCloud.

Een iPad, Mac of iPhone back-up verwijderen op je Mac

Of je nu een externe harde schijf gebruikt of je back-ups lokaal opslaat op je Mac of Windows-pc: deze stappen werken in alle gevallen.

 1. Open iTunes;
 2. Klik in de menubalk op iTunes;
 3. Kies Voorkeuren;
 4. Klik op Apparaten.

Er opent zich nu een venster waarin alle lokaal opgeslagen iPhone-, iPad- of Mac-back-ups staan. Je herkent ze aan de naam die je het apparaat zelf gegeven hebt en de datum waarop je de reservekopie hebt opgeslagen. Klik vervolgens op de kopie die je wil verwijderen en bevestig je keuze om het bestand te wissen.

Een iPad, Mac of iPhone back-up verwijderen in iCloud

Steeds minder mensen hangen hun iPhone met een kabeltje aan een Mac, en synchroniseren en maken reservekopieën liever via iCloud. Ook deze back-ups blijven echter vaak onbedoeld lang bewaard, maar kun je wederom snel verwijderen om wat ruimte vrij te maken.

 1. Tik op Instellingen;
 2. Kies ‘iCloud’ door op je naam te tikken;
 3. Selecteer ‘iCloud;
 4. Kies ‘Beheer opslag’;
 5. Selecteer ‘Reservekopieën’;
 6. Kies de reservekopie die je wil verwijderen;
 7. Selecteer ‘Verwijder reservekopie’.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.