iPhoned.nl koopadvies: iPhone 5C of iPhone 5S

Roel van Hout
13 september 2013, 12:34
3 min leestijd
iPhoned.nl koopadvies: iPhone 5C of iPhone 5S

Voor het eerst zullen er twee nieuwe iPhones tegelijk verschijnen. iPhoned.nl bepaalt welke je het beste kunt kopen: de iPhone 5C of iPhone 5S.

Lees verder na de advertentie.

We vergelijken de iPhones op drie punten: de prijs, functionaliteit, en het uiterlijk. Wil je meer weten over beide toestellen, lees dan vooral ook onze iPhone 5S en iPhone 5C toestelpagina’s!

De prijs

iphone 5c of iPhone 5S

Voor de naam ‘iPhone 5C’ uitlekte, werd de kleurige iPhone door bijna alle media – ook door ons – als ‘goedkope iPhone’ omschreven. Het was immers volstrekt logisch dat Apple, in navolging van Samsung, een goedkope versie van hun vlaggenschip, de iPhone 5S, zou gaan uitbrengen. Interessant voor mensen met minder budget én opkomende markten. Dachten we.

Niets blijkt minder waar. Over de Nederlandse prijs van de iPhone 5C is vooralsnog niets bekend, maar aangezien de 16 GB versie 549 dollar en de 32 GB versie 649 dollar gaan kosten, kun je van een goedkope iPhone niet meer spreken.

Al is hij dat natuurlijk wel ten opzichte van zijn grotere broer, de iPhone 5S. Deze uiterlijk nagenoeg ongemoeid gelaten maar intern flink verbeterde variant op de iPhone 5 kost 649 dollar voor een 16 GB versie, 749 dollar voor een model met 32 GB, en ten slotte 849 dollar voor het toestel met 64 GB opslag.

Als je puur naar de prijs kijkt, is de iPhone 5C uiteraard de beste keuze. Wanneer je echter de functionaliteit in je overweging meeneemt – wat we hieronder zullen doen – krijg je voor slechts 100 dollar meer een veel betere telefoon.

Functionaliteit

iphone 5c of iPhone 5S

De iPhone 5C kan hetzelfde als de iPhone 5. Apple heeft het toestel geen spannende nieuwe functies meegegeven, wat, gezien de compleetheid van de voorganger, absoluut geen schande is. Als de iPhone 5C je eerste iPhone is, zul je niets missen.

De iPhone 5S heeft echter, zoals gebruikelijk bij de tweede iteratie van een iPhone-model, wel een flinke opknapbeurt gekregen. Apple lichtte er bij de presentatie drie uit: de 64-bit processor, de verbeterde camera en de vingerafdrukscanner onder de home-knop.

Zoals we al schreven, heb je voorlopig nog niet veel profijt van de 64-bit processor, maar zal je gedurende het jaar, wanneer er zwaardere apps gaan verschijnen, de voordelen zeker gaan merken. De verbeterde camera stelt je daarnaast in staat om in slow-motion video’s op te nemen. Dankzij een verbeterde flitser zul je bovendien meer natuurlijke foto’s kunnen gaan nemen. En de vingerafdrukscanner is, hoewel misschien niet altijd functionerend, ook een fijne toevoeging.

» Kies de iPhone 5S

Beide toestellen krijgen uiteraard iOS 7 en ondersteuning voor 4G, maar het moge duidelijk zijn: ook qua functionaliteit legt de iPhone 5C het af tegen de iPhone 5S.

Uiterlijk

Ten slotte is er dan nog het uiterlijk. De iPhone 5C is, zoals we al zeiden, de iPhone 5 in een plastic jasje. Het toestel voelt echter stevig aan, waardoor je nooit het idee hebt een goedkope telefoon (wat de iPhone 5C ook duidelijk niet is) in je handen te hebben. De afgeronde hoekjes en felle kleuren geven het toestel een speels uiterlijk, dat zeker bij jongere gebruikers in de smaak zal gaan vallen.

iPhone-5C-of-5S

De iPhone 5S zou, de ring voor de vingerafdrukscanner rondom de homeknop uitgezonderd, een nagenoeg gelijke kopie van de iPhone 5 zijn, ware het niet dat er ook een gouden/champagne-kleurige variant beschikbaar wordt gesteld. Voor wie op zoek is naar de beste van de twee iPhones, maar toch toe is aan iets nieuws, biedt deze telefoon uitkomst.

» Onbeslist

Binnen deze categorie speelt smaak zo’n belangrijke rol, dat we daar als iPhoned geen beslissing over kunnen nemen. Het goede nieuws: er is voor ieder wat wils.

Conclusie

Het hangt natuurlijk ook goeddeels van je budget af welke nieuwe iPhone je aan gaat schaffen, maar aangezien de iPhone 5C qua prijs niet eens zo heel erg verschilt van de iPhone 5S, lijkt ons dat wie denkt over een iPhone 5C, wellicht een met klein beetje extra geld beter voor de iPhone 5S kan gaan. De iPhone 5S oogt chiquer, heeft nieuwe functies en is twee keer zo krachtig.

» Kies de iPhone 5S

Bekijk de iPhone 5S kopen en iPhone 5C kopen-pagina voor de beste en meest actuele iPhone aanbiedingen.

Categorie: Overig

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's