iPhone 4G: alles wat je erover moet weten

Roel van Hout
10 oktober 2013, 14:19
2 min leestijd
iPhone 4G: alles wat je erover moet weten

Het is momenteel bijna onmogelijk om 100 meter je woning uit te lopen zonder advertenties voor 4G tegen te komen. Wat is het eigenlijk, wanneer komt het, werkt iPhone 4G, en misschien nog wel het belangrijkst: heb je het nodig?

4G is een afkorting van ‘4e generatie’, en wordt gebruikt om de vierde generatie van het netwerk van internet voor mobiel aan te duiden. Met 4G zal vele malen sneller mobiel te internetten zijn dan met 3G. 4G voor consumenten wordt in 2016 verwacht: waar nu voor wordt geadverteerd is eigenlijk 3,9G.

iPhone 4G: werkt het?

iphone-5s-kopenOf 4G op je iPhone werkt, hangt van twee factoren af. Ten eerste het model iPhone waarover je beschikt: van de huidige iPhones is alleen de iPhone 5 in staat om onder bepaalde voorwaarden 4G te ontvangen. Met een iPhone 3GS, 4 en 4S zul je maximaal 3G kunnen ontvangen.

We schrijven met opzet ‘onder bepaalde voorwaarden’: er zijn verschillende frequenties waarop 4G wordt aangeboden. Zoals te lezen op Smartphone.nl kan de iPhone 5 de 850, 1800 en 2100MHz frequenties aan, maar landelijk wordt vooral gebruikgemaakt van de 800 Mhz frequentie.

De 1800MHz band wordt vooral ter ondersteuning gebruikt in drukke gebieden. Bij KPN heb je met een iPhone 5 dus alleen in die gebieden 4G internet. Het is te hopen dat Apple zich met toekomstige iPhones conformeert aan de Europese standaarden. Tot die tijd is het goed om te checken in hoeverre je iPhone 5 al 4G ondersteuning krijgt: voorlopig alleen in drukke gebieden.

iPhone 4G: wanneer komt het?

De 4G golf is begin 2013 begonnen in de Randstad, toen KPN startte met de uitrol van het eerste 4G netwerk van Nederland. KPN hoopt eind 2014 de dekking in heel Nederland op orde te hebben. Op de website van KPN is goed te zien hoever de uitrol op dit moment gevorderd is. T-Mobile en Vodafone starten later dit jaar en hopen ook in de loop van 2014 de dekking landelijk te krijgen.

iPhone 4G: is het ‘t waard?

Het hangt helemaal van je persoonlijke eisen af of 4G voor jou de moeite waard is. Als je voor je werk veel reist en dus onderweg zo snel mogelijk moet kunnen internetten, is een 4G abonnement zeker aan te raden. Zeker omdat je in dat geval waarschijnlijk een zakelijk abonnement via je werkgever zult kunnen afsluiten, want voor particuliere gebruikers is 4G op dit moment soms nog erg duur.

Bij KPN kost de goedkoopste 4G variant op dit moment 25 euro bovenop je sms’jes en belminuten, en dan wordt de snelheid ook nog eens afgeknepen. Vergelijk dus goed de snelheden en prijzen en denk na over de voor en nadelen alvorens je tot aanschaf overgaat!

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Cyber Monday